BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

Afecțiuni ale măduvei spinării

Patologia care afectează măduva spinării este diversă. În afară de traumă, cauze comune ale mielopatiilor (afecțiunilor măduvei spinării) sunt reprezentate de bolile autoimune, infecțioase, neoplazice (cancere), vasculare, degenerative (ale sistemului nervos central sau ale coloanei vertebrale) și ereditare (moștenite). Măduva spinării poate fi afectată la unul sau mai multe niveluri, cu simptome variate, de la furnicături sau amorțeală până la durere acută.Cele mai comune condiții spinale sunt de natură degenerativă: discuri herniate la nivelul coloanei vertebrale cervicale și lombare, artrită la nivelul coloanei vertebrale cervicale și lombare, precum și stenoze (îngustări de canal vertebral) rezultate dintr-o combinație a acestor condiții, provocând de obicei durere, amorțeală, furnicături și/sau slăbiciune.

La ce categorii de vârstă/grad de activitate fizică apare?

Această patologie poate apărea atât la vârste tinere, cât și mai tardiv, atât la cei cu capacități atletice cât și la cei cu un nivel moderat sau scăzut de activitate fizică. Majoritatea componentelor degenerative apar de obicei că urmare a schimbărilor anatomice locale, care evoluează de-a lungul timpului. Ocazional apar afecțiuni acute, precum discurile herniate sau, alteori, pacienții prezintă stenoze congenitale – un canal spinal mai îngust care nu permite apariția unor variații sau schimbări majore, simptomele apărând mai precoce.

Cum este ales tratamentul?

O mare parte din procesul decizional se bazează pe istoricul pacientului, pe examenul clinic și pe investigații paraclinice precum radiografii, CT sau IRM. Chirurgia este în general ultima alternativă, odată ce măsurile de tratament conservatoare (kinetoterapie, medicație antalgica, repaos) au eșuat, cu excepția cazurilor acute, urgențe.

Care este procesul de recuperare?

În general, majoritatea intervențiilor chirurgicale spinale sunt realizate pentru ameliorarea componenței neurologice. Majoritatea acestor probleme neurologice se remit (dispar) relativ devreme în perioada de recuperare, de obicei în primele zile sau săptămâni. Pe măsură trecerii timpului, pacienții constată atât ameliorări neurologice cât și la nivelul componentelor mecanice (dureri de gât și de spate, flexibilitate și ușurință a mișcării).

Află mai multe despre echipa noastră de neurologie aici.