Cefaly Dual – innovative therapy for migraine

Outpatient migraine therapy through trans-cranial electrical nervous stimulation (TENS) with Cefaly Dual was launched in Europe in September 2018, Emerald Medical Center being at this time the only medical clinic in Romania to provide this treatment to patients.

HEAD’s UP therapy can be accessed only with a recommendation from the neurologist, in three different packs depending on the duration of use: 3, 6 or 12 months, with follow-up consultations included. It is an FDA-approved therapy and it is already used by more than 200,000 people around the world.

This therapy relieves total pain for a third of the patients and reduces pain intensity significantly in 8 out of 10 patients*.

(more…)

De ce pacienții oncologici trebuie să vadă un cardiolog specializat în cardio-oncologie?

Articol realizat de medic primar cardiolog dr. Maria Florescu. 

Monitorizarea cardio-oncologică

 

Tratamentul oncologic (chimioterapia, radioterapia și intervențiile chirurgicale) a dus la îmbunătățirea semnificativă a supraviețuirii pacienților cu neoplazii, dar înprezența riscului de apariție a reacțiilor adverse. În prezent, cele mai severe efecte adverse ale terapiei oncologice sunt reprezentate de complicațiile cardio-vasculare, potențial ireversibile și fatale. Astfel, incidența acestora poate ajunge până la 20-30%, devenind în prezent principala cauză de mortalitate a pacienților oncologici (depășind astfel mortalitatea determinată intrinsec de neoplazii). În Statele Unite, există deja o nouă specialiate, cardio-oncologia, atât medicii cardiologi, cât și medicii oncologi, efectuând stagii de pregătire pentru a putea trata această afectare a inimii la pacienții care suferă de cancer.

 

 

Examinarea cardio-oncologică este esențială și reprezintă o necesitate pentru monitorizarea efectelor adverse potențiale ale tratamentului oncologic asupra inimii, pentru identificarea precoce a acestora și intervenția terapeutică rapidă în vederea reducerii morbidității și mortalității acestor pacienți.

Efecte adverse cardio-vasculare ale terapiei oncologice

 • Cardiotoxicitatea sau disfuncția miocardică– afectarea funcției sistolice și/sau diastolice a inimii, definită că scăderea fracției de ejecție a ventricolului stâng sub 50% și cu mai mult de 10% din valoarea inițială, poate să apară acut (în primele ore de la administrarea tratamentului), subacut (în primele două săptămâni de la administrare tratament) sau cronic (precoce- în primul an de la terapie sau tardiv- după primul an). Această este determinată prin mecanism toxic direct al chimioterapicelor asupra mușchiului cardiac sau prin accelerarea ischemiei miocardice. Riscul de apariție și potențialul de evoluție către insuficiență cardiacă depinde de profilul de risc al pacienților, de asocierea radioterapiei mediastinale, precum și tipul de chimioterapice administrat.

Astfel, administrarea de Antracicline (doxorubicină, epirubicină, daunorubicină), folosite foarte frecvent în aproape toate neoplaziile solide, dar și limfoame și leucemii, determină afectare miocardică până la 48% din cazuri dependent de doză administrată cu potențial de evoluție către insuficiență cardiacă refractară și deces până la 16% din cazuri (mortalitatea acestei forme de insuficiență cardiacă este foarte mare – 60% la 2 ani). Administrarea de Anticorpi monoclonali (trastuzmab), folosit frecvent în cancerul de san, determina afectare miocardică la 4% din pacienți sau 27% din pacienți dacă se asociază la tratament și taxani (un alt tip de chimioterapic) sau radioterapie. Această formă de afectare miocardică este frecvent reversibilă la oprirea terapiei și nu depinde de doza administrată.

 • Ischemia miocardică poate să apară rar după administrarea de taxani, 5-fluorouracil, Capecitabina, vincristina, rituximab sau sorafenib pentru cancerele mamare, colo-rectale, limfoame, leucemii sau cancerele hepatice sau tiroidiene sau doză mare de radioterapie.
 • Agravarea sau inducerea afectării valvulare apar mai ales după asocierea radioterapiei mediastinale în doze mari.
 • Tulburări de ritm și de conducerepot să pară până la 16-36% și pot avea potențial letal.
 • Hipertensiunea arterială poate să apară până la 47%, mai ales după administrarea bevacizumab sau sorafenib/sunitinib în cancerele colorectale, pulmonare sau renale.
 • Afectarea coagulării sângelui, mai ales în cancerele metastatice după administrarea de Talidomida, cisplatin, bevacizumab, sunitinib, cu o incidența a trombembolismului venos de până la 20%.
 • Risc de apariție sau agravare a bolii arteriale periferice sau cerebrale de până la 30%, mai ales în cazul radioterapiei mediastinale asociate cu risc crescut de accident vascular cerbral.
 • Afectare pericardica sau apariția hipertensiunii pulmonare în cazul administrării ciclofosfamidei, bleomicinei sau asocierii de radioterapie.

Diagnosticul complicațiilor cardiovasculare induse de terapia oncologică

 • Electrocardiogramă pentru identificarea tulburărilor de ritm și de conducere.
 • Ecocardiografia convențională (2D și Doppler) pentru evaluarea funcției sistolice și diastolice și a structurii cavităților cardiace, a vâlvelor și pericardului. Calculul fracției de ejecție a ventricolului stâng se folosește pentru definiția cardiotoxicității și este un parametru ce trebuie măsurat obligatoriu pentru monitorizarea terapiei oncologice.
 • Ecocardiografia 3D pentru calculul fractiei de ejectie a ventriculului stâng este recomndată de ghiduri pentru monitorizarea terapiei oncologice, atunci când este disponibilă, având avantaje față de ecografia convențională.
 • Ecocardiografia prin Doppler tisular
 • Ecocardiografia de deformare miocardică (Speckle Tracking eco) cu măsurarea parametrilor de deformare miocardică – strain, strain rate, torsiune de ventricul stâng, dintre care măsurarea periodică a strain-ului longitudinal de ventricul stâng este recomandată de ghiduri pentru monitorizarea terapiei oncologice. Are avantajul detecției precoce a afectării miocardice indusă de chimio sau radioterapie (înaintea afectării fracției de ejecție a ventricului stâng).

Alte investigații ce pot fi făcute pacienților oncologici, în funcție de semnele și simptomele de boală sau de suspiciunea de boală, la indicația medicului cardiolog pot fi: ECG de efort, monitorizare Holter TA sau ECG, ecocardiografia de contrast sau de stres, imagistică prin rezonanță magnetică cardiacă (Cardio-RM) sau tomografie computerizată cardiacă, precum și investigații de laborator (specfic troponine hs).

Algoritm de monitorizare a pacienților oncologici

(recomandat de ghidurile din 2014 și 2016, cu precizarea că poate fi modificat de către medicul cardiolog, individualizat, în funcție de profilul de risc al pacientului, de terapia oncologică folosită, precum și de apariția semnelor sau simptomelor de apariție a bolii cardiovasculare).

 • La pacienții oncologici fără semne/simptome de boală cardiovascularăinițial sau în timpul terapiei oncologice : ECG, ecocardiografie convențional /3D (unde este disponibil), ecografie prin Speckle tracking (strain longitudinal), eventual troponină hs.
 • La pacienții tratați și cu radioterapie mediastinală – evaluare prin ecocardiografie convențională/3D, ecocardiografie prin speckle tracking și după 10 ani de la radioterapie și apoi din 5 în 5 ani (risc de afectare valvulară sau pericardică) sau ecografie Doppler de artere cervicale sau de membre superioare din 5 in 5 ani (risc de stenoze de artere cervicale sau de membre superioare).
 • Individualizat, oricând, la indicația medicului cardiolog, dacă evoluția pacientului o cere.

 

Patologia Sportiva – curs de rezonanta magnetica

Centrul Medical Emerald participa in calitate de partener principal, alaturi de Siemens Romania si Phillips, la cursul Rezonanta magnetica si ecografie in patologia sportiva, care va avea loc in perioada 12-13 aprilie 2019. Evenimentul este organizat de SofMedica Academy si este sustinut de o echipa de medici recunoscuti pentru expertiza in domeniul cursului: prof. Jan Gielen de la Universitatea din Antwerp, conf. Vladimir Ene și sef de lucrari Emi-Marinela Preda de la UMF Carol Davila Bucuresti si dr. Sorin Ghiea. Cuvantul de deschidere ii va apartine domnului doctor Razvan Capsa, sef de lucrari in cadrul UMF Carol Davila si Director medical al Centrului Medical Emerald.

In cadrul cursului vor avea loc prezentari teoretice si sesiuni practice care vor aborda patologii specifice sportivilor, respectiv patologia umarului, soldului, genunchiului, articulatiilor, glezeni, cotului si mainii.

Best Private Medical Centre 2019 – Romania

După premiul pentru Cel mai bun design interior obținut în cadrul International Property Awards în decembrie 2018, un alt premiu este decernat Centrului Medical Emerald la Londra, de data aceasta din partea unei organizații medicale – Global Health & Pharma.

Astfel, ne onorează titlulatura de Cel mai bun centru medical privat din România (Best Private Medical Centre – Romania), oferită de GHP, o platformă globală dedicată industriei de sănătate din întreaga lume, cu peste 280.000 de membri: medici, academicieni, agenții naționale și internaționale, politicieni și activiști în organizații non-guvernamentale ce facilitează promovarea informației medicale la nivel global.  (more…)

Diet for heart diseases

Deşi prevalenţa bolilor cardiovasculare este ridicată şi există foarte multe informaţii despre prevenţie dar şi despre regimul de viaţă al pacienţilor diagnosticaţi cu boli cardiovasculare, majoritatea celor care tocmai au aflat că au inima bolnavă suferă un şoc şi sunt pierduţi printre atât de multe informaţii noi. (more…)

Heart diseases – why smoking is absolutely prohibited?

Să convingi un fumător înrăit să renunţe la tutun doar în eventualitatea declanşării unei boli de inimă deoseri este o misiune sortită eşecului. Şi cu toate aceastea, unii dintre fumători sunt puşi în faţa faptului împlinit şi sunt nevoiţi să renunţe la acest viciu atunci când chiar sunt diagnosticaţi cu o boală cardiovasculară. Dr. Oana Fronea-Gheorghe, medic specialist cardiolog explică cum elementele nocive din ţigări (inclusiv din cele electronice) afectează sănătatea cardiovasculară.  (more…)

Migraines during and after pregnancy. How to get rid of the pain without pills. Migrenele in sarcina si dupa nastere. Cum scapi de durere fara pastille

Femeile aflate in perioada de fertilitate reprezinta categoria populationala cea mai predispusa la a avea dureri de cap, inclusive migrene, 60% dintre ele acuzand dureri de cap pe parcursul unui an. Migrena în sarcina și după sarcină reprezintă o reală problemă, mai ales că acestea nu pot lua medicamente. Află cum poți scăpa de durere fără pastile (more…)

Kids with migraines

Migrena poate aparea la orice varsta, inclusiv la bebelusi. Desi nu este la fel de frecventa ca in randul adultilor, migrena la copii poate reprezenta o mare problema atat pentru parinti, cat si pentru cei mici. Aceasta apare la 2.5% dintre copiii cu varsta sub 7 ani si deja pana la varsta de 10 ani prevalenta se dubleaza. Despre cauzele migrenei la cei mici, dar și despre soluțiile de tratament aflați de la dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Centrul Medical Emerald. (more…)

Interview for Puterea.ro about migraines

Din păcate, în prezent, 12% din populația lumii suferă de migrene, femeile fiind mult mai afectate decât bărbații. Problema este că mai mult de jumătate dintre persoanele care se confruntă des cu migrenele nu sunt niciodată diagnosticate. Specialiștii consideră că migrena este a treia boală ca prevalență și prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani. O suferință în tăcere și o durere zilnică care duce de multe ori la depresie severă.

(more…)

Manafu at Emerald Medical Center

Cu o investiție de 1,4 milioane de euro, o susținerea unui grup de servicii medicale răspândit în Grecia, Cipru, Bulgaria și România și cu o echipă cu experiență și pregătire în străinătate, la finalul lunii aprilie, clinica Emerald și-a deschis oficial cabinetele pentru public, în nordul Capitalei. Citește tot articolul aici. (more…)

Izabela Pănescu la Emerald

Zilele trecute am vizitat un centru de imagistică nou în București și pe lângă echipa de medici care e foarte importantă, pe lângă faptul că există contract cu CNAS și se poate face orice IRM (RMN) gratuit, mi-a atras atenția că centrul a fost special amenajat pentru ca pacientul să nu se simtă singur și să primească atenție și informații. (more…)