BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

Hernia de disc lombar

Hernia de disc lombar are un debut acut (brusc), de multe ori fără un factor declansant decelabil. Cu excepția cazurilor de deficit neurologic important, care constituie o urgență, se recomandă tratamentul medicamentos pentru 6 săptămâni sau mai mult după instalarea simptomelor. Dacă nu apare nicio ameliorare după 6 săptămâni, tratamentul chirurgical ar putea fi recomandat.

Durerea radiculară asociată cu hernia de disc lombar (de nucleus pulposus) poate fi severă. Pentru majoritatea pacienților, controlul durerii apare după aproximativ 4 săptămâni de la debutul simptomelor, iar activitățile obișnuite pot fi reluate.

Hernia de disc lombar este o afecțiune spinală comună, care apare în aprox. 95% din cazuri la nivel L4-L5 sau L5-S1. Incidența de vârf apare între 30 și 55 de ani. În majoritatea cazurilor, discurile herniaza în postero-lateral (în spate și în lateral?), comprimand rădăcina nervoasă de aceeași parte la ieșirea din sacul dural. Astfel, de exemplu, o hernie de disc L5-S1 comprimă rădăcina nervoasă S1.

Radiculopatia se manifestă prin durere, parestezii (furnicături) sau ambele în teritoriul de distribuție al rădăcinii nervoase afectate. În acest caz, este cauzată de iritarea rădăcinii nervoase de către discul herniat. Fiecare rădăcina nervoasă are un teritoriu specific de distribuție senzitivă și motorie. Durerea radiculară este descrisă frecvent că având caracter de junghi sau de înjunghiere. De asemenea, pot apărea furnicături sau amorțeli în același teritoriu de distribuție. Sciatica este o durere radiculară în teritoriul radicular L5 sau S1. Pacienții descriu de obicei o durere profundă la nivelul fesei și coapsei posterioare și postero-laterale care poate coborî inferior de genunchi, la nivelul gambei și părții laterale a labei piciorului. Un pacient care prezintă o hernie de disc L4-L5 poate descrie o durere arzătoare care coboară din fesă pe partea laterală a coapsei și a gambei și continuând la nivelul părții dorsale (superioare) a piciorului până la degetul mare. Durerea este frecvent agravată de tușe, strănut sau încordare. De asemenea, poate fi agravată de anumite poziții, precum poziția șezând sau statul în picioare. În general, durerea se ameliorează cu repaosul.

Deși majoritatea pacienților se recuperează fără chirurgie, pacienții cu hernii discale mari la nivelul liniei mediane lombare pot prezenta deficite neurologice importante. Sindromul de coadă de cal este cauzat de orice masă voluminoasă localizată în canalul spinal, la nivelul cozii de cal.

Coadă de cal este formată din rădăcinile nervoase lombare și sacrale care pornesc din porțiunea inferioară a măduvei spinării. Acestea umplu sacul dural inferior de vertebră L2. Simptomele constau în retenție sau incontinență urinară (pierderea controlului sfincterian), incontinență anală, anestezie în şa (abolirea sensibilității în zona inghinală), slăbiciune musculară progresivă a membrului inferior sau a piciorului, frecvent bilaterală. Deși sindromul de coadă de cal este rar, afectarea neurologică este severă și reprezintă o urgență chirurgicală. Este important de reținut că nu orice hernie discala lombară pe linie mediană provoacă sindrom de coadă de cal. Ca și în cazul altor tipuri de hernii discale, pacientul cu hernie discala pe linia mediană poate fi asimptomatic (să nu aibă simptome), poate prezența doar durere de spate sau poate prezența radiculopatie unilaterală sau bilaterală (afectare a unei rădăcini nervoase pe o parte sau pe ambele părți), fără slăbiciune musculară sau disfuncție sfincteriana. Aceste cazuri nu reprezintă urgențe chirurgicale.

Tratamentul primar pentru durerile radiculare ar trebui să fie cel conservator, educația și liniștirea pacientului, pentru că acesta să se poată recupera fără ajutorul unei intervenții chirurgicale. Cele mai frecvente abordări non-chirurgicale sunt: repaosul (de scurtă durată), exercițiile pentru musculatra spatelui, kinetoterapia, medicația AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), relaxantele musculare, analgezicele (antalgicele) opioide și infiltrațiile epidurale cu corticosteroizi.

Indicații chirurgicale: examenul clinic trebuie să fie corelat cu studiul radiologic (elementele găsite la examenul clinic trebuie să fie consistente cu anomalia de pe IRM). Simptomele trebuie să fi persistat cel puțin 6 săptămâni, fără ameliorare după tratamentul conservator.

Opțiuni chirurgicale: microdiscectomia lombară sub anestezie generală sau regională este tratamentul chirurgical cel mai eficient pentru hernia de disc lombar necomplicată.