BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

Infarct miocardic – ce simptome are

Ce simte un om care tocmai suferă un infarct? Infarctul miocardic poate avea următoarele simptome. De obicei, în urma unui efort apare o durere localizată în mijlocul pieptului, o durere severă (unii pacienţi au spus că au văzut ”moartea cu ochii”). Citește tot interviul acordat de dr. Oana Gheorghe-Fronea echipei Ce se întâmplă, Doctore? aici.

Respiraţia devine dificilă, iar durerea iradiază spre umeri şi braţe. Dacă aceste simptome durează de peste 20 de minute, este cazul să sunaţi urgent la 112. Dar sunt şi cazuri în care infarctul este asimptomatic, iar pacientul simte că se sufocă. Şi atunci sunaţi la 112.

Am stat de vorbă cu dr. Oana Gheorghe-Fronea, medic specialist cardiolog despre semnele şi simptomele ininii care ne trimit de urgenţă la spital.

CSÎD: Când este cazul să ne prezentăm la un consult de inimă?
Dr. Oana Gheorghe-Fronea: Depinde de ce vârstă avem, din ce familie provenim (referindu-mă la istoriul de boli de inimă) şi bineînţeles de ce simptom avem.
Dacă ne confruntăm cu simptome specifice unei afecţiuni cardiovasculare (de exemplu, dureare anginoasă, dipnee –respiraţie dificilă, palpitaţii, sincopa, valori constant crescute:140/90mmHg ale tensiunii arteriale) recomandarea este să vă prezentaţi cât se poate de repede.
Dacă este vorba de un control de rutină, în absenţa simptomelor, atunci dacă avem neşansa să provenim dintr-o familie de cardiaci în care mama şi sau tatăl sunt cunoscuţi cu diferite boli cardiovasculare de la vârste tinere (bărbaţi sub 55 de ani, femei sub 60 de ani) atunci un consult cardiologic de evaluare este bine venit oricând urmând ca intervalul la care să se efectueze următorul control să fie stabilit în funcţie de rezultatele acestui prim bilanţ.
Dacă nu este vorba de simptome specifice şi nici de o eventuală moştenire familială, atunci un prim control cardiologic de evaluare devine necesar la bărbaţii cu vârsta de peste 55 ani şi la femeile cu vârsta de peste 60 de ani.

Citește tot interviul acordat de dr. Oana Gheorghe-Fronea echipei Ce se întâmplă, Doctore? aici.