Din dorința de a extinde conceptul de abordare multidisciplinară a afecțiunilor inimii și creierului, cu aceeași centrare pe pacient, utilizând infrastructura clinică și imagistică, a fost creat Centrul de Expertiză în Diagnosticul și Tratamentul Cefaleei
În cadrul Centrului Medical EMERALD se efectuează consultații neurologice dedicate pacienților cu migrene, alături de o echipă formată din specialiști supra-specializați, cu management al pacientului integrativ, alături de echipa de imagistică (RM/CT), recuperare medicală (fiziokineto terapie, TMS, eTNS), genetică și alte specialități conexe.
Dr. Bogdan Pană – medic specialist neurolog , specializat în diagnosticul cefaleelor și tratamentele inovative împotriva migrenelor
Membru al Societății Române de Neurologie (SNR), membru afiliat și membru RRFS al Academiei Europene de Neurologie (EAN) și al Societății Internaționale a Cefaleei (IHS).
„Câteodată este normal să ne doară capul. Până la 40% din populaţie acuză dureri de cap anual. Nu este normal atunci când începe să doară altfel faţă de cum durea. Dacă ne doare capul cu o frecvenţă mai mare de patru episoade pe lună, atunci durerea respectivă poate să ascundă o afecţiune mult mai gravă. Chiar dacă nu ar fi o problemă, tot este bine să facem o vizită la medic.”
O durere de cap este adesea descrisă ca o presiune care este pulsantă, constantă, ascuțită sau surdă. Durerile de cap pot diferi foarte mult în ceea ce privește tipul, severitatea, localizarea și frecvența durerii. Deși majoritatea durerilor de cap nu sunt periculoase, anumite tipuri pot fi un semn al unei afecțiuni mai grave.
Circa un miliard de persoane de pe Glob ar suferi de migrenă, iar dintre acestea aproape 150 de milioane s-ar confrunta cu migrena cronică (definită prin crize migrenoase care persistă minimum 15 zile pe lună, timp de cel puţin trei luni), arată datele American Headache Society (AHS). Aproximativ 2-3% dintre cei care trec printr-un episod de migrenă anual riscă să dezvolte migrenă cronică în următorii ani.
Nu mai puţin important, această tulburare, cu frecvenţă mai ridicată în rândul femeilor, din considerente hormonale – 1 caz la 5 femei, comparativ cu 1 caz la 16 bărbaţi – afectează inclusiv copiii, cu o incidenţă de 1 caz la 11 copii (date AHS). În acelaşi timp, potrivit Global Burden of Disease Study, actualizat în 2015, migrena s-a dovedit a fi cea de-a șaptea cauză de dizabilitate la nivel mondial şi cea mai importantă cauză neurologică de dizabilitate, însumând peste jumătate din totalul anilor pierduţi ca urmare a afecţiunilor neurologice (YLD – Years lost due to disability).
Mai mult de 50% dintre cei care au migrene nu sunt niciodată diagnosticați.
- Migrena este a treia boală ca prevalență și prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani.
- Peste 12% din populația lumii suferă de migrene (18% femei, 6% bărbați).
- Folosirea medicamentelor pentru durere de cap în exces poate da cefalee de abuz medicamentos.
Medicul poate prescrie un tratament adecvat pentru combaterea și prevenirea durerii. Prin intermediul unei prescripții medicale, pacienții pot avea acces la medicamente ce pot reduce semnificativ sau chiar elimina disconfortul resimțit.
Administrarea automedicației cu substanțe precum aspirina, paracetamolul sau AINS își poate pierde din eficacitate în timp. Pentru un tratament adecvat este recomandat să consultăm un medic.
Migrenele și cefaleea de tip tensional sunt două dintre cele mai comune tipuri de dureri de cap.
Cefalee de tip tensional
Cefaleea de tip tensional afectează între 40 și 70% din populație și este adesea cauzată de tensiunea musculaturii din jurul capului, în special în situații de stres și oboseală.
Migrene
Pe de altă parte, migrenele sunt experimentate de aproximativ 15% din populație. Acestea se manifestă prin durere intensă pe o jumătate a capului, și pot fi însoțite de simptome precum iritabilitate crescută, sensibilitate la zgomot și lumină, și greață. Aceste episoade dureroase pot dura de la 4 ore până la 3 zile.
Se recomandă vizita la medic de la primele semne. Mai mult, în cazul în care episoadele de migrenă apar mai des de patru ori pe lună, este recomandată o consultație de specialitate.
Diagnostice posibile când te doare capul
În aproximativ 90% din cazuri, durerea este cauzată direct de boala în sine, precum migrenele sau cefaleea de tip tensional. Aceste tipuri de dureri de cap sunt considerate primare și au cauze specifice asociate.
În contrast, în 10% din situații, durerea de cap poate fi un simptom secundar, fiind consecința unei alte afectiuni.
În cadrul centrului nostru se efectuează cele mai noi tratamente si terapii inovative pentru migrene:
- Terapia inovativă prin TENS – Terapia ambulatorie a migrenei prin stimulare electrică nervoasă transcutanată cu Cefaly Dual
- Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS) este o terapie bazată pe acțiunea controlată a undelor magnetice asupra creierului.
- Tratamente cu Anticorpi Monoclonali pentru migrene
TERAPIA INOVATIVĂ PRIN TENS – Terapia ambulatorie a migrenei prin stimulare electrică nervoasă transcutanată cu Cefaly Dual
Terapia ambulatorie a migrenei prin stimulare electrică nervoasă transcutanată cu Cefaly Dual a fost lansată în Europa în septembrie 2018, Centrul Medical Emerald fiind în acest moment singura clinică din România care pune la dispoziția pacienților acest tratament.
Terapia HEAD’s UP poate fi recomandată doar de medicul neurolog și poate fi accesată în trei pachete diferite, în funcție de durata utilizării: 3,6 sau 12 luni, cu controale neurologice incluse. Efecte maxime se produc după 4 luni de folosire preventivă (în fiecare zi, timp de 20 de minute). În modul acut (adică în timpul unui atac migrenos sever), se recomandă folosirea pentru o oră a dispozitivului, ori de câte ori apare migrena.
Folosit în setarea acută, scapă total de durere o treime dintre pacienți și reduce intensitatea durerii semnificativ pentru 8 din 10 pacienți.
Folosit în setarea de prevenție, poate reduce tratamentul medicamentos cu 75% și frecvența atacurilor migrenoase cu peste 50%.
Cefaly este primul dispozitiv medical aprobat pentru profilaxia migrenei, eficient atât în prevenţie, cât şi în acut. Este de asemenea eficient în tratarea cefaleei de tensiune și a nevralgiei Arnold.
Cum funcționează terapia?
Acesta folosește stimularea electrică transcutană a celei mai importante ramuri a nervului trigemen, care are rol în modularea durerilor de cap.
Este ușor de utilizat: dispozitivul se poziționează pe frunte cu ajutorul unui plasture, iar în timpul folosirii pacientul își poate desfășura activitățile obișnuite.
Dispozitivul are două setări: tratament în acut (o oră) și tratament preventiv (zilnic, 20 de minute).
Terapia prin TENS are efecte adverse?
Efectele adverse sunt uşoare şi complet reversibile. Acestea apar la 4.3% dintre utilizatori şi sunt sub forma unor furnicături sau iritaţii locale ale pielii. Aproximativ 5% dintre pacienţii care suferă de migrenă pot prezenta alodinie, o durere exagerată produsă de stimuli care nu ar produce durere în mod normal şi care, din acest motiv, nu pot utiliza dispozitivul.
Contraindicaţie au pacienţii cu dispozitive metalice sau electronice implantate in creier, care poartă stimulator cardiac sau defibrilatoare portabile.
Femeile însărcinate nu au o contraindicaţie pentru terapia TENS. Totuşi, se recomandă o discuţie între medicul neurolog şi ginecolog pentru a îndepărta riscurile posibile.
Datorită faptului că, folosit în setarea de prevenţie, poate reduce tratamentul medicamentos până la 75%, poate fi cea mai sigură terapie pentru viitoarele mămici. De altfel, foarte mulţi utilizatori ai dispozitivului sunt femei însărcinate, în special în Statele Unite.
- consultații neurologice pentru monitorizare
- dispozitivul pe perioada aleasă (3 luni, 6 luni sau un an)
- manual de utilizare dispozitiv RO/EN
- calendar de monitorizare a durerii
- electrozii necesari
TERAPIE NON-INVAZIVĂ - Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS) este o terapie bazată pe acțiunea controlată a undelor magnetice asupra creierului
TRATAMENTE CU ANTICORPI MONOCLANI pentru migrene
Galcanezumab, din decembrie 2022 a intrat pe lista medicamentelor compensate pentru pacienți și în România
În luna mai a anului 2017 au fost finalizate şi studiile de fază 3 pentru AcMo anti-CGRP galcanezumab – Evolve-1, Evolve-2 şi Regain [4]. Evolve-1 a inclus pacienţi din America de Nord, afectaţi de migrenă episodică. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri: 213 pacienţi au primit câte o injecţie subcutanată de 120 mg galcanezumab/lună, 212 au fost trataţi subcutanat cu 240 mg galcanezumab/lună, iar 433, cu un preparat placebo lunar. La Evolve-2 au participat pacienţi din 12 ţări, inclusiv din SUA, care au fost trataţi cu aceleaşi doze (231 de pacienţi cu 120 mg/lună, 223 cu 240 mg/lună şi 461, cu un placebo). În Evolve-1, numărul mediu lunar de zile cu migrenă s-a diminuat în şase luni de tratament (de la 9,1 zile) cu 4,7 zile, după dozele de 120 mg galcanezumab, şi cu 4,6 zile, după dozele de 240 mg galcanezumab. În grupul cu placebo, reducerea a fost de 2,8 zile. În Evolve-2, numărul de zile a scăzut cu 4,3 zile şi respectiv 4,2 zile, comparativ cu cele 2,3 zile, înregistrate în eşantionul placebo. În studiul Regain au fost înrolaţi 1.113 pacienţi din 13 ţări, care sufereau de cefalee cronică (cu o medie de 19,4 zile de durere pe lună). Dozele au fost aceleaşi ca la Evolve 1 şi 2, eşantioanele, de 278 de pacienţi, 277 de pacienţi şi respectiv 558 de pacienţi, însă studiul a durat numai trei luni. La finalul perioadei de evaluare, numărul mediu de zile de cefalee pe lună s-a restrâns cu 4,8 zile şi respectiv cu 4,6 zile la doze de 240 mg. În grupul placebo, scăderea a fost de 2,7 zile. În plus, s-au constatat beneficii secundare evidente în toate grupurile cărora li s-a administrat substanţa activă, comparativ cu grupurile placebo. Peste 27% dintre subiecţii Regain, trataţi fie cu 120 mg, fie cu 240 mg au înregistrat o reducere cu cel puţin 50% a numărului mediu lunar de zile de cefalee. Pe de altă parte, atât în Evolve 1 şi 2, cât şi la dozele de 240 mg din Regain s-au observat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte scorurile testelor de referinţă Migraine-Specific Quality of Life Questionnaire şi Patient Global Impression of Severity. Începând cu 9 ianuarie, putem emite retețele compensate prin CAS/OPSNAJ pentru anticopri monoclonali în migrenă (pentru persoanele asigurate). Chiar dacă aveți deja indicația de anticorpi monoclonali pusă de un medic neurolog, este important ca atunci când veniți cu biletul de trimitere de la medicul de familie către serviciul nostru de neurologie pentru emiterea rețetei compensate, să beneficiați de o evaluare completă la dr. Bogdan Pană pentru a trece prin toate contraindicațiile, posibilele efecte adverse etc. Dacă nu aveți deja indicația clară (nu știți dacă acest tratament vi se potrivește, care sunt contraindicațiile, efectele adverse etc), veniți la un consult inițial la dr Bogdan Pană pentru stabilirea indicației. Puteți avea la dvs și biletul de trimitere în cazul în care echipa medicală decide prescrierea tratamentului decontat în cazul dvs. Detalii și programări la 021 9814.Review pacienti ce au beneficiat de tratamente alternative la Clinica Medicala Emerald
Apariții în presă și media
- Despre migrenă (dispozitive medicale): dr. Bogdan Pană (Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România – youtube.com)
- Ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă? (adevarul.ro)
- Dureri de cap şi migrene: terapii naturiste (Ce se intampla doctore? – csid.ro)
- Inovatie de ultima ora: migrenele sunt tratate acum cu ajutorul unui dispozitiv prescris de neurolog (tonica.ro)
- INOVATIE Migrenele, tratate fara pastile, cu ajutorul unui dispozitiv prescris de neurolog (sanatate.acasa.ro)
- CARE SUNT CELE MAI NOI TRATAMENTE ȘI TERAPII ÎMPOTRIVA MIGRENELOR? (kudika.ro)