BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Investigații prin rezonanță magnetică (RM) la femeile gravide

 

Ne confruntăm des cu întrebări din partea femeilor însărcinate care au primit recomandare de IRM legat de efectele secundare ale acestei investigații. Fiind cu siguranță ne-iradiant (spre deosebire de CT), există totuși câteva riscuri atunci când vorbim de investigații cu substanță de contrast. Mai multe puteți afla în articolul realizat de dr. Monica Dobrovie, medic specialist cardiolog, cu competență în Cardio-RM.

Rezonanța magnetică 

Imagistica prin RM este folosită în întreaga lume de mai mult de 30 de ani la femeile gravide pentru evaluarea anomaliilor obstetricale, ale placentei sau fătului.

Cu toate ca numeroase studii nu indică risc adițional, actualele ghiduri americane nu au etichetat încă imagistica prin RM ca sigură în timpul sarcinii. Într-adevăr nu există studii legate de teratogeneză la om. S-a demonstrat însă că nu există risc de lezare acustică a fătului, iar încălzirea țesuturilor în zona uterului este neglijabilă. Conform Colegiului American de Radiologie riscul este la fel pentru toate trimestrele de sarcină.

 

Cardio-RM în sarcină

Pentru Cardio-RM în particular, utilizarea de substanță de contrast cu gadolinium este adesea necesară pentru a pune un diagnostic complet, mai ales când este suspicionată o cardiomiopatie. Folosirea substanței de contrast în timpul sarcinii este controversată deoarece aceasta este hidrosolubila și poate trece prin placentă în circulația fetală și lichidul amniotic. Expunerea fătului la substanță de contrast a fost legată de o rată mai mare de deces la naștere sau postnatal și de apariția unor boli inflamatorii și reumatice la copil. Pe de alta parte, compromiterea circulatorie in caz de boli cardiace avansate la mamă constituie un risc imediat și pentru făt.

Astfel Societatea de Rezonanta Magnetica Cardiovasculară recomandă utilizarea gadoliniumului doar în situațiile în care beneficiile unui diagnostic complet al mamei depășesc clar riscurile pentru făt.

Un studiu recent a urmărit 83 de gravide care au necesitat Cardio-RM, cele mai frecvente indicații fiind: boli vasculare sau congenitale – care nu necesită obligatoriu administrare de substanță de contrast – sau cardiomiopatii și miocardită. Pentru un diagnostic complet, în 20% din cazuri, a fost necesară administrarea de substanță de contrast iar Cardio-RM a schimbat semnificativ tratamentul ulterior în 50% din aceste paciente.

În concluzie, Cardio-RM ar trebui utilizat doar în cazuri selectate la gravide, când aduce un beneficiu clar pentru tratament, în aceste cazuri având utilitate demonstrată.

Herrey AS, Francis JM, Hughes M, Ntusi NAB. Cardiovascular magnetic resonance can be undertaken in pregnancy and guide clinical decision-making in this patient population.Eur Heart J Cardiovasc Imaging. 2019 Mar 1;20(3):291-297

 

Articol realizat de dr. Monica Dobrovie – medic specialist cardiologie, competență în CARDIO-RM
Copyright photo: drewhadley