BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Tratamentul medicamentos inovator în insuficiența cardiacă, din iunie, gratuit pentru pacienții din România

Articol realizat de echipa de cardiologi Emerald: Dr. Cristina Ștefan, dr. Sebastian Onciul, dr. Oana Fronea, dr. Maria Florescu

Generalități:

Insuficiența cardiacă este forma de manifestare a majorității bolilor cardiace în faza avansată și care apare atunci când inima nu mai poate pompa suficient sânge oxigenat către organe. Simptomele insuficienței cardiace includ oboseală, respirație dificilă , umflarea picioarelor (edeme) dar și simptome specifice bolii de bază (dureri anginoase, palpitații etc).

Severitatea insuficienței cardiace este clasificată pe baza simptomelor relatate de pacient în 4 clase denumite clase NYHA (New York Heart Association Classification), astfel clasa I fiind cea mai ușoară și clasa IV cea mai severă. O altă clasificare a insuficienței cardiace se face în funcție de forța de pompare a inimii, care se măsoară cel mai frecvent ecocardiografic, sub formă de fracție de ejecție (FEVS). Cu cât FEVS este mai mică, cu atât boala este mai severă.

Insuficiența cardiacă are o prevalență între 2-3% la nivel Mondial, dar care poate ajunge la 10-20% după vârsta de 70 ani, cu variații de la o țară la alta.  SUA preconizează că prevalența insuficienței cardiace va crește cu peste 25% în următorii 20 ani prin creșterea speranței de viață a populației. Mortalitatea pacienților cu insuficiență cardiacă ajunge la aproximativ 50% la 5 ani de la diagnostic, cu variații în funcție de severitatea bolii.

De unde am plecat: 

Primele descrieri ale acestei boli au apărut încă din antichitate, inițial tratată cu măsuri generale și cu tratamente primitive. În 1785, William Withering a publicat primele dovezi referitoare la beneficiile digoxinului, medicament utilizat până în zilele noastre. Totuși, abia în anii ’70 a început “era farmacologică” în tratamentul insuficienței cardiace, făcându-și loc pe rând diureticele (furosemid), inhibitorii de enzimă de conversie (enalapril –anii ‘80) , beta blocantele, sartanii și diureticele antialdosteronice (anii ’90). Anul 2000 a reprezentat începutul “erei dispozitivelor” în insuficiența cardiacă cu apariția terapiei de resincronizare și a defibrilatoarelor implantabile, dispozitive care au adus un progres uriaș în tratamentul formelor severe de insuficiență cardiacă.

Unde am ajuns:

Știința a evoluat considerabil în tot acest timp, atât speranța de viață cât și calitatea vieții pacienților cu insuficiența cardiacă fiind ameliorate la ora actuală. Și totuși, există un număr considerabil de pacienți care rămân simptomatici în ciuda tuturor terapiilor descrise anterior, la care se asociază terapia bolii de bază. Din fericire, progresele nu s-au oprit aici, iar în 2015 a fost aprobată de către FDA (US Food and Drug Administration) o nouă moleculă obtinuta prin combinația de fragmente de sacubitril/valsartan. Datorită rezultatelor favorabile, molecula a fost introdusă în ghidurile de tratament elaborate de Societatea Europeană de Cardiologie un an mai târziu, fiind actualmente cel mai indicat tratament pentru această boală la nivel mondial.

Dovezi științifice:

Studiul PARADIGM-HF, realizat cu peste 8400 de pacienți cu FEVS <45%, a fost cel care a confirmat beneficile acestei combinații comparativ cu utilizarea unui inhibitor de enzimă de conversie, respectiv Enalapril.  Combinația s-a dovedit a fi superioară Enalaprilului atât din punct de vedere a scăderii semnificative a mortalității cu 20% cât și prin reducerea spitalizărilor cu 21%. Aceste rezultate au condus la finalizarea prematură a studiului după 27 luni, beneficiile fiind clare pentru toate intervalele FEVS incluse în studiu. Totuși, studiul PARAGON-HF, efectuat ulterior, nu a obținut aceleași rezultate pentru pacienții cu FEVS >45%. Aceste rezultate au fost susținute și de studiile ulterioare, până la momentul actual acumulându-se o experiență bogată în utilizarea acestei combinații. Așadar, pacienții care până acum, primeau ramipril, enalapril, perindopril și alte medicamente din aceeași clasă, îl pot înlocui din iunie gratuit cu sacubitril-valsartan (entresto).

Cui se adresează sacubitril/valsartan?

Ghidul European de insuficiență cardiacă din 2016 elaborat de Societatea Europeană de Cardiologie (ESC), recomandă Sacubitril/valsartan cu indicație de clasă I pentru pacienții ambulatori cu insuficiență cardiacă cu FEVS scazută (<40%), care rămân simptomatici (clasa NYHA II-IV) în ciuda tratamentului cu inhibitor de enzimă de conversie, beta blocant și antagonist aldosteronic, pentru scăderea riscului de spitalizare și mortalitate. Recomandări asemănătoare sunt propuse și de Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii (ACC/AHA).

Reacții adverse posibile

Cele mai frecvente reacții adverse posibile sunt hipotensiunea arterială, hiperpotasemia și disfuncția renală. Reacțiile adverse au dus la oprirea tratamentului la 10,7% din pacienții participanți la studiul PARADIGM-HF, dupa o urmărire de 2 ani în medie. Totuși, utilizarea Enalapril singur nu a fost tolerată de 12,2% din pacienții aceluiași studiu, fapt care demonstrează un profil de siguranță bun.

Atenționări

Combinația de sacubitril/valsartan nu este recomandată pacienților cu intoleranță la inhibitori de enzimă de conversie a angiotensinei sau la blocanții de receptori ai angiotensinei și se va administra cu precauție și cu ajustarea dozelor la pacienții cu insuficiența renală sau hepatică.

Pacienții care urmează tratament cu sacubitril-valsartan necesită monitorizare periodică atât din punct de vedere clinic, monitorizarea tensiunii arteriale, ecografic, cât și evaluare a ionogramei, a peptidelor natriuretice (NT-proBNP) și a funcției renale, parametrii în funcție de care doza medicamentului va fi titrată.

Sacubitril-valsartan în Romania

Sacubitril-valsartan este considerată cea mai importantă realizare în domeniul medicamentos al insuficienței cardiace din ultimii 20 ani. Știința progresează în continuare și ne așteptăm la noi decoperiri, terapia genică fiind cel mai probabil următorul pas.

Până atunci, pacienții cu indicație pot să beneficieze de acestă nouă terapie care le poate schimba calitatea vieții. Sacubitril-valsartan a fost aprobat și este disponibil în România din 2017, totuși cu utilizare relativ restrânsă. Recent a fost introdus pe lista de medicamente compensate, accesul pacienților la aceasta terapie fiind acum mult mai ușor, devenind complet gratuit pentru aceștia.

În cadrul Centrului Medical Emerald, medicii oferă consultații în contract cu casa de asigurări, în urma cărora cardiologul stabilește oportunitatea inițierii tratamentului pentru fiecare pacient în parte. De asemenea, la Emerald, pacienții pot beneficia de cea mai avansată tehnică imagistică pentru diagnosticul și evaluarea pacienților cu insuficiență cardiacă, respectiv Rezonanța Magnetică Cardiovasculară (Cardio-RM). Această investigație oferă date cu privire la structura, dimensiunile și funcția inimii, cu o acuratețe superioară ecocardiografiei. Cu o experiență vastă în această investigație, pacienții care au efectuat această investigație au beneficiat de informații suplimentare pentru diagnostic și tratament personalizat, cel mai important aspect fiind că la interpretarea examinărilor de Cardio-RM participă alături de radiolog și un cardiolog cu experiență în diagnosticul insuficienței cardiace.

Bibliografie:

  1. Entresto (Sacubitril/Valsartan): First-in-Class Angiotensin Receptor Neprilysin Inhibitor FDA Approved for Patients withHeart Failur, By Loretta Fala, Medical Writer, American Health & Drug Benefits, September 2015 l Vol 8, No 6
  2. Influence of Ejection Fraction on Outcomes and Efficacy of Sacubitril/Valsartan (LCZ696) in Heart Failure with Reduced Ejection Fraction, Scott D. Solomon, MD; Brian Claggett, PhD; Akshay S. Desai, DOI: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.115.002744
  3. Practical guidance on the use of sacubitril/valsartan for heart failure, Andrew J. Sauer1 & Robert Cole2 & Brian C. Jensen3, Heart Failure Reviews (2019) 24:167–176
  4. 2016 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure: The Task Force for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure of the European Society of Cardiology (ESC) Developed with the special contribution of the Heart Failure Association (HFA) of the ESC, Piotr Ponikowski, Adriaan A Voors, Stefan D Anker, European Heart Journal, Volume 37, Issue 27, 14 July 2016, Pages 2129–2200