Endocrinologie, Diabet şi Nutriţie

Consultațiile de endocrinologie, diabet și nutriție la Emerald durează în medie între 45 de minute și 60 de minute

Din  dorința de a extinde conceptul de abordare multidisciplinară a afecțiunilor inimii și creierului, cu aceeași centrare pe pacient, utilizând infrastructura clinică, imagistică și genetică, Centrul Medical Emerald lansează primul centru de excelență în tratarea afecțiunilor hipofizei și glandelor suprarenale, alături de o echipă de elită în endocrinologie, sub coordonarea prof. Dr. Constantine Stratakis (SUA) și cu implicara prof. Dr. Corin Badiu și dr. Mariana Costache. Abordarea cazurilor este una multidisciplinară, de tip board medical, fiecare caz fiind analizat de către cei trei endocrinologi cu ajutorul echipei de geneticieni și imagiști, dar și a altor specialități conexe. Evaluarea inițială a dosarului pacientului va fi realizată de dr. Mariana Costache, urmând ca săptămânal să existe întâlniri de echipă cu prof. Dr. Constantine Stratakis și prof. Dr. Corin Badiu pentru oferirea unor diagnostice și recomandări la standarde internaționale.

Endocrinologia se ocupă de diagnosticul si tratamentul bolilor sistemului endocrin și își desfășoară activitatea prin intermediul unor substante numite hormoni. Acestia sunt secretati de diferite glande sau tesuturi din organism (tiroidă, paratiroide, suprarenale, pancreas, hipotalamus, ovare, testicule și timus, epifiză, hipofiză), cu efecte extrem de variate și importante pentru sanatate.

Simptomele cauzate atunci când acești hormoni sunt în exces pot fi: transpiratie, hipertensiune arterială, tahicardie (frecventa cardiaca crescuta), osteoporoza, litiaza renala, urinare frecventa, diabet zaharat, cresterea greutatii, indesirea parului de pe corp, probleme ale ciclului menstrual la femei, iar atunci când hormonii nu sunt suficient secretați,  apare tensiune arteriala scazuta (hipotensiune), bradicardie (frecventa cardiaca scazuta), cresterea volumului de urina, deshidratare, scadere in greutate, oboseala, dureri musculare, greata, diaree, bronzarea tegumentelor.

Diabetul zaharat, cunoscut în mod obișnuit sub numele de diabet, este un grup de tulburări metabolice caracterizate printr-un nivel ridicat de zahăr din sânge pe o perioadă lungă de timp.

Simptome clinice ale diabetului cuprind: senzație de sete crescută, urinare frecventă, foame extremă, pierdere în greutate inexplicabilă, prezența cetonelor în urină (cetonele sunt un produs secundar al descompunerii grăsimilor), iritabilitate, însă acestea nu sunt prezente la toate cazurile.

Diabetul zaharat poate fi divizat în două categorii: primar și secundar. În cazul diabetului zaharat primar se recunosc tipul I, insulinodependent și tipul II, insulinoindependent. Formele secundare de diabet zaharat apar în boli pancreatice, anomalii hormonale, infarct miocardic acut, anomalii ale receptorilor pentru insulina și unele sindroame genetice. În această clasificare, dependența față de insulină nu echivalează cu terapia insulinică.

Tipul I de diabet zaharat primar se caracterizează prin reducerea sau absența secreției de insulină, supraviețuirea bolnavilor fiind dependentă de administrarea unui preparat de insulină.

Tipul II de diabet zaharat este cea mai frecventă formă de boală, la foarte multe cazuri asociindu-se și obezitatea. Deficiența în secreția insulinică apare treptat și după mai mulți ani se instalează hiperglicemia persistentă.

dr-stratakis-copy

Prof. Dr. CONSTANTINE STRATAKIS

Profesor endocrinologie și genetică

Prof. Dr. Stratakis este un lider recunoscut la nivel mondial în genetică și endocrinologie.

A condus timp de mai bine de două decenii ca director științific Institutul Național de Sănătate a Copilului și Dezvoltare Umană (NICHD) din Washington, DC, SUA, unde a lucrat în ultimii 27 de ani. Cercetările sale s-au concentrat pe genetica și descrierea clinică a bolilor endocrine, în principal a glandelor pituitare și suprarenale.

Prof. Stratakis a identificat mai mult de 35 de defecte genetice/malformatii congenitale, inclusiv genele pentru Carney Complex  și Sindromul Carney-Stratakis, și a descris o serie de noi sindroame și boli.

Laboratorul său a publicat pe larg în domeniul tulburărilor moștenite și geneticii cancerului, endocrinologie, și nu numai. A scris peste 800 de publicații de specialitate și a fost redactor-șef al Revistei de Genetică Endocrină timp de 5 ani și redactor adjunct al Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (2010-2015), cea mai importantă revistă în endocrinologie. Acum este co-editor la Molecular & Cellular Endocrinology și face parte din consiliile de redacție ale multor reviste de specialitate. Oferă consultanță pe cazuri complexe ale echipei Centrului Medical Emerald gestionate de dr. Costache Mariana Outas și prof. Corin Badiu.

prof.-badiu-copy

Prof. Dr. CORIN BADIU

Medic primar endocrinologie, diabet și boli de nutriție

Prof. Dr. Corin Badiu, preşedinte al Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie, membru titular al Academiei de Ştiinte Medicale, activează ca Șef secție clinică la  Institutul de Endocrinologie “C. I. Parhon”, din 2002 pana in prezent).

Doctorat in Endocrinologie – titlul tezei: „Particularitati clinice, patogenice si anatomo-patologice ale adenoamelor hipofizare tireotrope”, 1993 -2001

Membru în Societăți Științifice Naționale și Internaționale, cu prezentări susținute și recunoastere în expertiza patologiilor endocrine.

Premii și distincții:

  • Premiul Societății Române de Endocrinologie la Congresul Național de Endocrinologie cu participare internațională, Sinaia, oct 2009, pentru lucrarea S. Verzea, M. Vintilă, C. Badiu. Limite în terapia tumorilor agresive secretante de GH la adolescent
  • Diplomă de Excelență și Medalie cu ocazia aniversării a 60 de ani de existență a Institutului de Endocrinologie C.I. Parhon, 2006
  • Diplomă de Excelență cu ocazia celei de-a 65-a aniversări a Institutului Național de Endocrinologie C.I. Parhon, 2011
  • Diplomă de excelență a Societății Române de Hipertensiune, 2012
b880269b-f9dd-4346-b5c1-9075ee5f6280-copy2

Dr. MARIANA COSTACHE OUTAS

Medic primar endocrinologie

Dr. MARIANA COSTACHE este medic primar endocrinologie, doctor în Științe Medicale.

Și-a desfășurat activitatea în ultimii ani în cadrul Spitalului Clinic Colţea, cu certificare europeană în Endocrinologie (2018), cu practica medicală extinsă în endocrinologia oncologică și sechele asupra fertilității și sănătății osoase.

Arii de interes – efectele adverse ale imunoterapiei asupra glandelor suprarenale, hipofizei și glandei tiroide, managementul pre și post operator a adenoamelor hipofizare și expertiza cauzelor secundare endocrine de hipertensiune arterială.

Membră în Societăți Științifice Naționale și Internaționale, cu prezentări susținute și granturi acordate de societăți europene de profil:

  • 2016 Societatea Română de Pediatrie
  • 2013 Societatea Britanică de Endocrinologie (BES)
  • 2011- Societatea Română de Endocrinologie, afiliată la EFES din 1998, în prezent ESE
  • 2010- European Society of Endocrinology (ESE)
  • 2009- The International Society for Clinical Densitometry (ISCD)
  • 2007- Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie (RPNES)
dr_gabriela_strambu

Dr. GABRIELA STRÂMBU

Medic primar diabetologie și boli de nutriție

Medic primar diabetologie și boli de nutriție
Activitate științifică: participări cu lucrări științifice la numeroase congrese și în publicații de specialitate naționale și internaționale.
Arii de interes: obezitate, tratarea diabetului zaharat în context neurologic sau cardiovascular.

×

Cum a fost experiența pe site?

Lăsați-ne un review pe Facebook

Lăsați-ne un testimonial