Endocrinologie, Diabet şi Nutriţie

Consultațiile de endocrinologie, diabet si nutritie la Emerald durează în medie între 45 de minute și 60 de minute

Centrul Medical Emerald oferă pacienților o abordare multidisciplinară a patologiilor, endocrinologia, diabetologia si nutritia integrându-se excelent cu cardiologia, neurologia și medicina internă, specialitățile consacrate ale centrului.

Endocrinologia se ocupă de diagnosticul si tratamentul bolilor sistemului endocrin și își desfășoară activitatea prin intermediul unor substante numite hormoni. Acestia sunt secretati de diferite glande sau tesuturi din organism (tiroidă, paratiroide, suprarenale, pancreas, hipotalamus, ovare, testicule și timus, epifiză, hipofiză), cu efecte extrem de variate și importante pentru sanatate.

Simptomele cauzate atunci când acești hormoni sunt în exces pot fi: transpiratie, hipertensiune arterială, tahicardie (frecventa cardiaca crescuta), osteoporoza, litiaza renala, urinare frecventa, diabet zaharat, cresterea greutatii, indesirea parului de pe corp, probleme ale ciclului menstrual la femei, iar atunci când hormonii nu sunt suficient secretați,  apare tensiune arteriala scazuta (hipotensiune), bradicardie (frecventa cardiaca scazuta), cresterea volumului de urina, deshidratare, scadere in greutate, oboseala, dureri musculare, greata, diaree, bronzarea tegumentelor.

Diabetul zaharat, cunoscut în mod obișnuit sub numele de diabet, este un grup de tulburări metabolice caracterizate printr-un nivel ridicat de zahăr din sânge pe o perioadă lungă de timp.

Simptome clinice ale diabetului cuprind: senzație de sete crescută, urinare frecventă, foame extremă, pierdere în greutate inexplicabilă, prezența cetonelor în urină (cetonele sunt un produs secundar al descompunerii grăsimilor), iritabilitate, însă acestea nu sunt prezente la toate cazurile.

Diabetul zaharat poate fi divizat în două categorii: primar și secundar. În cazul diabetului zaharat primar se recunosc tipul I, insulinodependent și tipul II, insulinoindependent. Formele secundare de diabet zaharat apar în boli pancreatice, anomalii hormonale, infarct miocardic acut, anomalii ale receptorilor pentru insulina și unele sindroame genetice. În această clasificare, dependența față de insulină nu echivalează cu terapia insulinică.

Tipul I de diabet zaharat primar se caracterizează prin reducerea sau absența secreției de insulină, supraviețuirea bolnavilor fiind dependentă de administrarea unui preparat de insulină.

Tipul II de diabet zaharat este cea mai frecventă formă de boală, la foarte multe cazuri asociindu-se și obezitatea. Deficiența în secreția insulinică apare treptat și după mai mulți ani se instalează hiperglicemia persistentă.

 

Câteva exemple de complicații ale diabetului:

 • Neuropatie, gangrenă, amputație de membre inferioare;
 • Infarct miocardic, hipertensiune, accident vascular cerebral (AVC);
 • Insuficiența renală ce necesită dializă;
 • Glaucom, cataracta, retinopatie, până la pierderea completă a vederii;
 • Infecții mai frecvente, care nu se vindeca;
 • Depresie, anxietate și alte boli psihiatrice;
 • Surditate;
 • Impotența;
 • Comă.
12312312

Dr. MARIANA COSTACHE OUTAS

Medic primar endocrinologie

Activează în cadrul Spitalul Clinic Colţea, certificare europeană în Endocrinologie ( 2018), cu practica medicală extinsă în endocrinologia oncologică și sechele asupra fertilității și sănătății osoase.

Are o expertiză bogată în tumorile regiunii cervicale – cu parcurgerea stagiului de supraspecializare organizat sub egida Societății Europene de Tiroidologie (2018) pentru diagnosticul prin puncție al tumorilor tiroidene. A efectuat un stagiu despre Evaluarea cauzelor și opțiunilor terapeutice pentru infertilitatea de cuplu anterior referirii  către proceduri de reproducere asistată în cadrul Clinicii Universitare de Endocrinologie a Spitalului Papageorgiou, Salonic, Grecia.

Membră în Societăți Științifice Naționale și Internaționale, cu prezentări susținute și granturi acordate de societăți europene de profil:

 • 2016 Societatea Română de Pediatrie
 • 2013 Societatea Britanică de Endocrinologie (BES)
 • 2011- Societatea Română de Endocrinologie, afiliată la EFES din 1998, în prezent ESE
 • 2010- European Society of Endocrinology (ESE)
 • 2009- The International Society for Clinical Densitometry (ISCD)
 • 2007- Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie (RPNES)
dr_gabriela_strambu

Dr. GABRIELA STRÂMBU

Medic primar diabetologie și boli de nutriție

Medic primar diabetologie și boli de nutriție
Activitate științifică: participări cu lucrări științifice la numeroase congrese și în publicații de specialitate naționale și internaționale.
Arii de interes: obezitate, tratarea diabetului zaharat în context neurologic sau cardiovascular.

×

Cum a fost experienta pe site?

Lasati-ne un review pe Facebook

Lasati-ne un testimonial