BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

Testul de efort EKG

Acest test implică deplasarea Dvs. pe o bandă rulantă în timp ce vă este monitorizată activitatea electrică a inimii (EKG) şi tensiunea arterială. Banda rulantă are este folosită pentru a evalua efectele efortului asupra inimii. Efortul fizic va permite medicului să diagnosticheze prezența sau absența bolii coronariene sau să detecteze ritmuri anormale ale inimii (aritmii).

Pe parcursul testului, viteza și înclinația benzii rulante cresc, astfel că medicul va putea aprecia modul în care inima dumneavoastră răspunde la diferite niveluri de efort.Testul de efort EKG este foarte frecvent utilizat pentru diagnosticul bolii coronariene ischemice. Există însă unele situaţii în care testul de efort EKG nu poate fi realizat, din cauză că pacientul nu poate efectua efort fizic sau are deja modificări EKG în repaus, care nu permit interpretarea modificărilor EKG la efort.

În aceste situaţii se recomandă efectuarea unui alt tip de test pentru diagnosticarea sau excluderea bolii coronariene ischemice, cum ar fi: ecografia cardiacă de stres, scintigrafia miocardică de stres, tomografia coronariană sau rezonanţa magnetică (RM) cardiacă de stres.

În clinica noastră se efectuează Rezonanţă Magnetică (RM) cardiacă de stres, care este o investigaţie nouă în Romania, dar foarte utilizată în ţările dezvoltate. Este inofensivă, nedureroasă, nu iradiază şi poate afirma sau exclude cu mare acurateţe boala coronariană ischemică. Oferă informaţii cu privire la structura şi funcţia inimii atat în repaus, cât şi în condiţii de stres.

Vă recomandăm să discutaţi împreună cu medicul dacă în cazul dumneavoastră ar fi potrivit să efectuaţi o examinare RM cardiacă de stres.

Cum se desfăşoară testul de efort EKG?

Investigația este nedureroasă, neinvazivă și simplu de efectuat, având o durata de aproximativ 30 de minute.  Înainte de test veți fi evaluat de medicul cardiolog pentru eventuale contraindicații (angina instabilă, insuficiență cardiacă manifestă, eventuale modificari ECG care fac imposibilă interpretarea testului, creșterea tensiunii arteriale etc.).

Medicul vă va explica testul, vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical și vă va răspunde la orice întrebare pe care o aveți legată de investigație. Vi se va cere să semnați un formular de consimțământ.

Vi se va solicita să îndepărtați toate articolele de îmbrăcăminte din partea superioară a corpului și să rămaneţi cu pieptul gol. Vom lipi electrozi adezivi pe piept pentru a înregistra EKG. În cazul bărbaţilor cu pilozitate toracică crescută e posibil să fie nevoie sa îndepărtăm părul în zonele în care trebuie să plasăm electrozii.

Veți fi îndemnați să mergeți pe banda rulantă pentru început încet, apoi din ce în ce mai repede. Viteza și înclinația benzii cresc la anumite intervale de timp. Este indicat să încercați să vă deplasați pe aceasta cât mai mult timp, deoarece rezultatul depinde de efort.

Este foarte important să spuneți medicului dacă apar simptome cum ar fi dureri în piept, amețeli, dificultăți de respirație neobișnuite sau oboseală extremă. Dacă apare o problemă, medicul va opri imediat testul.

Tensiunea arterială, frecvența cardiacă și electrocardiograma (EKG) vor fi monitorizate înainte, în timpul testului și după terminarea acestuia.

Instrucțiuni pentru dumneavoastră

Testul de efort se poate efectua în orice moment al zilei, fără a fi necesară o pregatire prealabilă. Totuși, înainte de a efectuarea acestuia, cu cel puțin două ore înainte se recomandă să nu fumați, să nu beți cafea și să nu mâncați. Dacă urmați un tratament medicamentos, luați toate medicamentele obișnuite, cu excepția celor pe care medicul a recomandat să le întrerupeţi înainte de test. Este totodată indicat ca, înainte de a vă prezenta la investigație, să îmbrăcați haine lejere și să purtați încălțăminte sport.

În ziua testului

Timp de două ore înainte de test nu mâncați și nu beți. Luați toate medicamentele obișnuite, cu excepția celor pe care medicul a recomandat să le întrerupeţi înainte de test. Purtați haine confortabile și încălțăminte care sunt potrivite pentru mers sau alergare. După test nu există restricții.