BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

PRIMUL CENTRU DE EXCELENȚĂ ÎN CARDIO-ONCOLOGIE DIN ROMÂNIA

Echipa de proiect:

Coordonare științifică – Prof. Dr. Ruxandra Jurcuț – Medic primar cardiologie cu supraspecializare în ecocardiografie specială. Expert în boli cardiace genetice și cardiooncologie. Coordonator al Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare – IUBCV „Prof.dr.C.C.Iliescu”. Inițiatorul conferințelor anuale de Boli Cardiace Ereditare și a Cursului de CardioOncologie.

Echipa medicală Emerald implicată în proiect:

  • Prof. Dr. Liviu Klein – Directorul Centrului de îngrijire pentru insuficiență cardiacă avansată, Universitatea din California, San Francisco, SUA – cardiolog
  • Raluca-Ileana Mincu – cardiolog în departamentul de cardiologie și medicină vasculară din cadrul West German Heart and Vascular Center, Spitalul Universitar Essen, Germania – specializare în cardio-oncologie
  • Răzvan Capșa – director medical Centrul Medical Emerald, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu experiență în imagistică cardiacă și a pacientului oncologic de peste 15 ani în cadrul Institutului Clinic Fundeni.
  • Dr. Gabriela Marin – medic specialist cardiolog, cardio-oncolog în cadrul Institutului Oncologic din București
  • Dr. Maria Florescu – medic primar cardiolog cu interes în zona cardio-oncologiei, specializare în ecocardiografia pacientului oncologic
  • Dr. Oana Ioniță – medic specialist cardiologie – specializare în patologie valvulară
  • Dr. Sebastian Onciul – medic specialist cardiologie – specializare Cardio-RM
  • Dr. Radu Nicolaescu – medic specialist radiologie și imagistică medicală – specializare Cardio-RM și imagistică pediatrică
  • Dr. Ofelia Niță – medic primar radiologie și imagistică medicală – specializare Cardio-CT
  • Dr. Monica Dobrovie – medic specialist cardiologie, radiologie și imagistică medicală – specializare Cardio-CT, Cardio-RM
  • Dr. Gherghinoiu Nicoleta – medic specialist oncologie
  • Navigatori medicali
La inițiativa prof. dr. Ruxandra Jurcuț, Centrul Medical Emerald lansează un program de urmărire cardiovasculară a pacienților oncologici, pornind de la noul ghid al Societății Europene de Cardiologie din 2022, alături de o echipă mixtă de cardiologi, imagiști și oncologi, dar și de alte specialități conexe utile în monitorizarea corectă și centrată pe pacientul oncologic (neurologie, recuperare medicală, medicină internă, genetică, psihiatrie, endocrinologie). Statisticile europene ne arată un trend pozitiv al ratei de supraviețuire al pacienţilor oncologici, datorat avansului tehnologic și al noilor terapii oncologice. În acest context, urmărirea efectelor adverse date de tratamentele oncologice au câștigat o importanță din ce în ce mai mare, mai ales că numeroase studii recente au evidențiat o speranță de viață mai mică și un risc crescut de deces de cauză cardiacă din cauza tratamentelor oncologice. Astfel, se vorbește din ce în ce mai mult la nivel global de o nouă specialitate – CARDIO-ONCOLOGIA, ce își propune să monitorizeze efectele cardiotoxice datorate tratamentelor oncologice atât pe parcursul evaluării înainte de tratament, în timpul tratamentului, cât și după vindecare.

Noul ghid ESC vine cu o serie de recomandări personalizate pentru pacienți, în funcție de diagnosticul oncologic și tipul de terapie pe care o urmează, de factorii de risc ai pacientului, generând recomandări de evaluare în funcție de gradul de risc al pacientului de a dezvolta o boală cardiovasculară secundară diagnosticului oncologic.

Acest risc poate fi scăzut, moderat, crescut sau foarte mare, fiind necesar un management al pacientului la risc multidisciplinar, cu implicarea medicului oncolog, cardiolog și a imagistului pentru cea mai bună decizie individualizată pe situația particulară a fiecărui pacient.

Evaluarea cardiovasculară a pacientului oncologic

Conform recomandărilor europene, un pacient oncologic cu afectare cardiacă trebuie evaluat în funcție de severitatea afectării, în principal printr-o evaluare clinică (istoric de tratament oncologic, factori de risc cardiovasculari, semne vitale, istoric de boală cardiovasculară) și în unele cazuri, definite foarte clar de către ghidul ESC prin alte metode:

  • Analize de laborator – markeri cardiaci (NT-proBNP, Troponină), diabet(HbA1c), afectare renală (eGFR), profil lipidic (Trigliceride, Colesterol Total, HDL, LDL)
  • Electrocardiogramă (ECG)
  • Imagistică avansată – Ecocardiografie (cu aplicații avansate specifice pentru pacientul oncologic – GLS şi determinare 3D a funcţiei sistolice a VS în funcţie de situaţie), Cardio-RM, AngioCT coronarian
  • Testare cardiopulmonară – doar la anumiți pacienți pentru cuantificarea riscului pre-operator (cancer pulmonar și colorectal)
  • Recuperarea cardiovasculară – importanța exercițiului fizic fiind dovedită la pacienți după terminarea curelor de tratament.
  • Genetica (nerecomandată de ghid în cazul pacientului oncologic), cu testarea unor mutaţii legate de boala oncologică şi cardiacă cu eventuale implicații pe viitor pentru identificarea unor riscuri moștenite genetic.

În centrul Medical Emerald, echipa medicală formată din cardiologi, oncologi şi imagişti dispune de expertiza şi de întreaga infrastructură necesară realizării tuturor testelor recomandate de către noul ghid ESC.

Evaluarea cardiovasculară poate fi recomandată de către oncolog în următoarele cazuri:

  • Ca evaluare inițială, înainte de începerea tratamentului oncologic
  • Ca evaluare în timpul administrării tratamentului – la 1,3,6 luni de tratament
  • Pentru evaluarea riscului pre-operator în cazul chirurgiei oncologice
  • Ca evaluare la finalizarea tratamentului cu potențial cardiotoxic
  • După vindecare, pe termen lung, pe tot parcursul vieții pacientului, la intervale mai mari de timp, specific recomandate de ghid
  • În cazul apariţiei unor simptome şi semne de boală cardiovasculară.

 

Același ghid ne indică posibilitatea existenței atât a unei afectări simptomatice (prin simptome caracteristice insuficienței cardiace, obiectivate printr-o scădere a fracției de ejecție la ecografia cardiacă) cât și a uneia asimptomatice (prin coroborarea markerilor cardiaci, a fracției de ejecție și a deformării sistolice globale longitudinale a ventriculului stâng, evaluată ecocardiografic prin tehnica speckle tracking -GLS).

Ce diagnostice cardiovasculare poate identifica medicul cardiolog în urma acestor evaluări?

Denumite generic de către ghidul european Disfuncții cardiace generate de terapii împotriva cancerului – CTRCD (incluzând aici chimioterapia, imunoterapia, radioterapia și alte terapii țintite), principalele probleme ce pot fi diagnosticate sunt:

  • Cardiomiopatii
  • Insuficiența cardiacă
  • Miocardita
  • Toxicitatea vasculară
  • Hipertensiunea
  • Aritmiile

 

Specialiștii subliniază importanța includerii stratificării riscului cardiovascular încă din momentul aflării diagnosticului oncologic. Alături de oncolog, cardiologul poate în acest fel să ajute la alegerea celui mai potrivit tratament pentru pacient, să instruiască pacientul referitor la simptomatologia pe care trebuie să o recunoască și să o raporteze medicului, echipa medicală personalizând conform recomandărilor europene cea mai bună metodă de urmărire pentru pacient, totul cu scopul de a scădea riscurile cardiovasculare, creșterea aderenței la tratamentul oncologic și astfel, crescând rata de supraviețuire a pacientului.

Prin programul de cardio-oncologie lansat de Centrul Medical Emerald, ne propunem o serie de acțiuni de conștientizare – pentru medici și pacienți – prin webinarii dedicate pe teme diverse – de la factori de risc, stil de viață, până la recomandări pentru fiecare arie oncologică ce poate avea implicații în cardiotoxicitate.

Solicitați medicului dumneavoastră oncolog sau de familie, la aflarea diagnosticului oncologic, care sunt recomandările privitoare la sanătatea inimii dumneavoastră pe tot parcursul tratamentului oncologic sau adresați-vă unui centru specializat în cardio-oncologie pentru o evaluare completă. Navigatorii noștri medicali dedicați pacienților oncologici vă stau la dispoziție gratuit pentru informații suplimentare.

Detalii și programări la 0219814.