BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Cardiologie

Afecțiunile cardiace reprezintă principala sursă de mortalitate pentru ambele sexe. Anual, afecțiunile cardiovasculare sunt responsabile pentru 3,9 milioane de decese pe continentul european, dintre care 1,8 milioane doar în cadrul Uniunii Europene.

În cadrul Centrului Medical Emerald dispunem de o echipă formată din peste 10 cardiologi (profesori, medici primari și specialiști cu experiență internațională și diferite competențe și specializări). Putem efectua o varietate extinsă de investigații pentru diagnosticul precis al afecțiunilor inimii. 

În 2023 a fost lansat primul centru din România dedicat cardio-oncologiei. Mai multe informații aici.

Ce este cardiologia?

Cardiologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticul, tratamentul și prevenția bolilor care afectează inima și sistemul vascular. 

În cadrul secției de cardiologie se abordează mai multe afecțiuni, de la cele care implică arterele coronare (responsabile de furnizarea sângelui către inimă) până la complicații precum insuficiența cardiacă, în care inima nu reușește să pompeze sânge eficient. 

Cardiologia se ocupă și de aritmii (care implică ritmuri cardiace anormale), de boli valvulare (care afectează funcționarea corectă a valvelor inimii) și de afecțiuni cardiace congenitale (care reprezintă malformații ale inimii prezente din naștere). 

Totodată, cardiologia explorează și bolile vasculare care afectează vasele de sânge, hipertensiunea arterială (o afecțiune în care presiunea în artere este anormal de crescută) și, de asemenea, cardiomiopatiile (condiții în care mușchiul cardiac suferă modificări, cum ar fi îngroșarea sau slăbirea). 

Ce sunt bolile cardiace (cardiovasculare)?

Bolile cardiace sau cardiovasculare reprezintă o categorie de afecțiuni care afectează inima și sistemul vascular și includ orice tulburare sau boală care afectează inima sau vasele de sânge.

Bolile cardiace pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv ateroscleroza (îngroșarea și îngustarea arterelor datorită depunerii de plăci de grăsime), hipertensiunea arterială (presiune crescută a sângelui în artere), tulburări ale ritmului cardiac (aritmii) și afecțiuni ale valvelor cardiace.

Când trebuie să apelăm la medicul cardiolog?

Consultul la cardiolog ar trebui să fie luat în considerare atât pentru controalele preventive, mai ales dacă există factori de risc pentru boli cardiace în istoricul familial sau personal, cât și atunci când apar semne sau simptome care sugerează o problemă cardiacă. 
 • Dureri în piept
 • Dificultăți de respirație
 • Palpitații sau bătăi neregulate ale inimii
 • Oboseală excesivă
 • Edeme sau umflături (de exemplu, la nivelul picioarelor)
 • Amorțeală sau slăbiciune într-o anumită zonă a corpului
 • Istoric de factori de risc (hipertensiune, colesterol crescut)
 • Istoric familial de boli cardiace
 • Sincope sau leșin
 • Dureri în maxilar, gât sau braț

Dacă observați vreunul dintre aceste semne, este recomandat să consultați un cardiolog.

Factori de risc pentru bolile cardiace

Factorii de risc pentru bolile cardiace sunt numeroși și pot fi împărțiți în factori modificabili (asupra cărora putem avea un impact prin schimbări ale stilului de viață sau tratament) și factori non-modificabili (asupra cărora nu avem control).

Factori de risc modificabili:

Factori de risc non-modificabili:

Simptomatologia bolilor cardiovasculare

Simptomatologia bolilor cardiovasculare poate varia în funcție de tipul și severitatea afecțiunii și de factorii individuali ai pacientului. De asemenea, unele boli cardiovasculare pot fi asimptomatice până în momentul în care evoluează și devin severe. 

Simptomele comune multor afecțiuni cardiace sunt:  

Tratamentul bolilor cardiace

Tratamentul bolilor cardiace depinde de tipul și severitatea bolii, dar poate include o combinație de medicamente, modificări ale stilului de viață și, în unele cazuri, proceduri chirurgicale sau intervenționale.

Abordarea terapeutică medicamentoasă cuprinde statinele, folosite pentru controlul colesterolului, beta-blocantele, antihipertensivele, anticoagulantele și medicamentele antiplachetare. De asemenea, diureticele, nitrații, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocantele receptorilor de angiotensină (ARB) și medicamentele specifice pentru aritmii sunt frecvent utilizate în managementul bolilor cardiace.

Procedurile intervenționale pentru managementul diverselor afecțiuni includ angioplastia cu implantare de stent (ajută la deschiderea arterelor îngustate sau blocate), bypass-ul coronarian (intervenție chirurgicală prin care sângele este redirecționat în jurul unei artere obstrucționate), ablatia cardiacă (utilizată în tratamentul anumitor aritmii), sau dispozitive precum stimulatoarele cardiace sau defibrilatoarele care pot fi implantate pentru a regla ritmul inimii. Pentru valvele cardiace defectuoase, chirurgia valvulară poate fi necesară, fie pentru reparație, fie pentru înlocuire. 

În situații critice, unde alte tratamente nu mai sunt eficiente, transplantul de inimă poate deveni o opțiune salvatoare.

Afecțiuni care pot fi tratate în cadrul secției de cardiologie la Centrul Medical Emerald

În cadrul echipei de cardiologie a Centrului Medical Emerald există medici specializați în domenii precum hipertensiune arterială rezistentă la tratament, insuficiență cardiacă, patologie valvulară, patologie congenitală, cardiomiopatii genetice, cardiologie sportivă, aritmologie, cardiologie intervențională și patologie vasculară.

Afecțiuni cardiace la adulți

Afecțiuni cardiace la copii

Infecții

Investigații care se pot face în cadrul secției de cardiologie la Centrul Medical Emerald

Efectuăm toată gama standard de teste (test de efort, test de efort cardiopulmonar -TECP, EKG, ecografii doppler de carotide, membre – artere și vene, monitorizare Holter de lungă durată EKG/tensiune), dar și monitorizarea markerilor cardiovasculari (NȚ-proBNP, Troponină și D-dimeri) prin analize de sânge efectuate în regim de urgență.

EKG

ELECTROCARDIOGRAMA este o investigație recomandată pentru a monitoriza activitatea cardiacă, modificările structurale și funcționale ale inimii.

Electrocardiograma (EKG) presupune înregistrarea unui grafic care ilustrează activitatea electrică a inimii.

Oferă informații despre: ritmul inimii și probleme ale ritmului cardiac, originea impulsului și propagarea acestuia prin masa miocardică sau modificări ale activității electrice.

Poate, de asemenea, da indicații despre localizarea unui infarct miocardic acut, efectele unor medicamente sau funcționalitatea unui dispozitiv implantabil.

Cu ajutorul unor electrozi care se atașează pielii pacientului se culeg semnale electrice generate de cord care se înregistrează grafic pe o hârtie milimetrică. 

EKG-ul este o explorare de bază care nu necesită pregătire prealabilă și care orientează către anumite afecțiuni ce impun tratament imediat.

Ecocardiografie

ECOCARDIOGRAFIA este o investigație indispensabilă în evaluarea cardiovasculară și în aprecierea severității afectării cardiace.

Oferă informații despre structura și funcțiile inimii, dimensiunile cavităților, grosimea pereților, contracția lor, aspectul și funcționarea valvelor sau eventuala prezență a altor structuri.

Ecocardiografia se efectuează la evaluarea inițială a unui pacient cu simptome noi sau înrăutățite precum scăderea capacității de efort, apariția simptomelor la eforturi mai mici, lipsa de aer, apariția durerii în piept, palpitații, pierdere de cunoștință sau edeme la nivelul membrelor inferioare.

Este, de altfel, indicată pentru pacienții cu factori de risc pentru boala cardiovasculară, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boală renală, fumători, pacienți cu dislipidemie sau cu boli cardiovasculare în familie.

Holter EKG

Holter-ul EKG este o investigație care evidențiază ritmul cardiac pe o anumită perioada de timp, de obicei 24-48 de ore și ajută la decelarea diferitelor tulburări de ritm. Putem detecta că inima nu bate bine, că inima bate prea repede (tahiaritmie – cum ar fi fibrilația atrială sau tahicardiile ventriculare) sau prea încet (bradiaritmie), informații care ne ajută în stabilirea tratamentului adecvat, fie el medicamentos, interventional sau chirurgical.

Montarea holterului se realizează simplu, fără durere și presupune plasarea unor electrozi pe piele. Aceștia sunt conectați la un aparat de dimensiunile unui telefon mobil care de obicei se agață după gât. Pacientul pleacă acasă cu aparatul montat iar acesta va monitoriza electrocardiograma pe perioada pe care este montat. În momentul în care pacientul revine în clinica noastră se vor îndepărta electrozii, iar aparatul se va atașa unui calculator, unde va putea fi vizionat traseul EKG înregistrat pe toată perioada.

Doppler

Holter-ul EKG este o investigație care evidențiază ritmul cardiac pe o anumită perioada de timp, de obicei 24-48 de ore și ajută la decelarea diferitelor tulburări de ritm. Putem detecta că inima nu bate bine, că inima bate prea repede (tahiaritmie – cum ar fi fibrilația atrială sau tahicardiile ventriculare) sau prea încet (bradiaritmie), informații care ne ajută în stabilirea tratamentului adecvat, fie el medicamentos, interventional sau chirurgical.

Montarea holterului se realizează simplu, fără durere și presupune plasarea unor electrozi pe piele. Aceștia sunt conectați la un aparat de dimensiunile unui telefon mobil care de obicei se agață după gât. Pacientul pleacă acasă cu aparatul montat iar acesta va monitoriza electrocardiograma pe perioada pe care este montat. În momentul în care pacientul revine în clinica noastră se vor îndepărta electrozii, iar aparatul se va atașa unui calculator, unde va putea fi vizionat traseul EKG înregistrat pe toată perioada.

Ecografia Doppler este o metodă specială de ecografie care decelează morfologia și fluxul sanguin la nivelul vaselor, utilizând o sondă specială. Investigația este nedureroasă și nu necesită pregătire specială.

Segmentele examinate sunt: arterele carotide și vertebrale în teritoriul extracranian, arterele sau venele membrelor superioare, arterele sau venele membrelor inferioare.

Metoda se utilizează atât pentru screeningul de boală vasculară la pacienții asimptomatici, dar care au factori de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, dislipidemie, fumători, diabet zaharat tip II sau antecedente familiale de boli cardiovasculare) dar și la pacienții simptomatici (cu simptome sugestive pentru o boală cardiovasculară).

Ecografia Doppler carotidiană se recomandă la pacienții care prezintă amețeli, vertij, tulburări de echilibru sau pierderi ale stării de cunoștință, dar și la cei care au avut deja un accident vascular cerebral în antecedente.

Aceasta poate detecta ateromatoza carotidiană în diferitele sale stadii de evoluție, de la îngroșarea peretelui vascular până la placă de aterom fără stenoze semnificative sau chiar stenozele carotidiene semnificative.

Ecografia Doppler de artere membre inferioare se recomandă la pacienții care prezintă dureri la nivelul membrelor inferioare la efort sau chiar și în repaus, senzație de picioare reci sau la cei care au leziuni ulcerative la nivelul membrelor inferioare.

Aceasta poate detecta îngustări, stenoze la nivelul vaselor, arterelor membrelor inferioare sau chiar obstrucții totale la acest nivel.

Ecografia Doppler venos membre inferioare se recomandă la pacienții care prezintă edeme la nivelul membrelor inferioare, mărire de volum a unuia dintre membrelor inferioare, durere, ulceratii, senzație de picioare grele.

Aceasta poate detecta insuficiența venoasă sau prezența de cheaguri de sânge la nivelul venelor, așa-numita tromboză venoasă, o afecțiune care poate fi fatală atunci când nu este diagnosticată la timp.

Investigații cardiologice pentru adulți

În plus, datorită colaborării cu un centru de excelență din Statele Unite, pacienții noștri pot beneficia de testări genetice, prin pachete care includ recomandare, consiliere genetică, screening familial și pedigree, recoltare, logistică de transport și interpretarea rezultatelor.

Întrebări frecvente

Un infarct miocardic (atac de cord) se produce atunci când fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat, de obicei din cauza unui cheag de sânge. Dacă blocarea nu este eliminată rapid, porțiunea de mușchi a inimii începe să moară din lipsa oxigenului.

Simptomele pot include:

 • Durere sau disconfort în piept.
 • Durere sau disconfort în brațe, umăr, spate, gât sau maxilar.
 • Dificultăți de respirație.
 • Transpirații reci și profuze.
 • Stare de rău sau vărsături.
 • Amorțeală sau slăbiciune bruscă.
 • Bătăi neregulate ale inimii.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima nu mai pompează sângele așa cum ar trebui. Acest lucru poate fi cauzat de numeroase probleme, inclusiv de infarctul miocardic.

Durata de viață cu insuficiență cardiacă variază în funcție de gravitatea afecțiunii, tratament și alte factori individuali. Cu tratament adecvat și modificări ale stilului de viață, mulți pacienți cu insuficiență cardiacă pot avea o calitate bună a vieții pentru mai mulți ani.

După un infarct, partea de mușchi cardiac afectată nu se regenerează în mod natural. Cu toate acestea, zonele înconjurătoare pot compensa pierderea funcției. Reabilitarea cardiacă și tratamentul pot ajuta la îmbunătățirea funcției inimii după un infarct.

Multe afecțiuni cardiace pot fi prevenite sau gestionate printr-un stil de viață sănătos: o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și controlul tensiunii arteriale și a diabetului.

Malformațiile cardiace congenitale sunt tulburări prezente la naștere. Cauzele pot fi genetice, modificări ale cromozomilor, expunerea la anumite medicamente sau infecții în timpul sarcinii, sau pot fi idiopatice (fără o cauză cunoscută).

Ateroscleroza este o boală cronică în care plăcile de grăsime se acumulează în artere. Nu există un tratament care să vindece complet ateroscleroza, dar progresul său poate fi încetinit sau chiar inversat prin tratamente medicale și modificări ale stilului de viață.

Cardiopatia ischemică reprezintă daunele sau bolile inimii cauzate de lipsa de oxigen din cauza unui flux sanguin redus. Deși nu poate fi vindecată, progresul bolii poate fi încetinit și simptomele pot fi gestionate prin tratament și modificări ale stilului de viață. În anumite cazuri, intervenții chirurgicale precum bypassul coronarian pot fi necesare pentru a îmbunătăți fluxul sanguin către inimă.

Tarife Cardiologie

Cardiologie RON
Ajustarea parametrilor IRM la pacientii cu stimulator cardiac 1.730
Consultație aritmologie (EKG și interpretare incluse) 610
Consultație cardiologie (EKG și interpretare incluse) medic specialist 500
Consultație cardiologie (EKG și interpretare incluse) medic primar 500
Consultație cardiologie (EKG și interpretare incluse) profesor doctor 730
Consultație cardiologie pediatrie (EKG și interpretare incluse) 480
Consultație cardiologie preoperator (EKG și interpretare incluse) 480
Control aritmologie (EKG și interpretare incluse) 380
Control cardiologie (EKG și interpretare incluse)medic specialist 350
Control cardiologie (EKG și interpretare incluse)medic primar 350
Control cardiologie (EKG și interpretare incluse) profesor doctor 350
Control cardiologie pediatrică (EKG și interpretare incluse) 300
Control defibrilator cardiac 540
Control stimulator cardiac 430
Eco Doppler de carotide 440
Ecografie cardiacă 470
Ecografie cardiacă avansată 620
Ecografie cardiacă preoperator 480
Ecografie cardiacă pediatrică avansată 590
Ecografie cardiacă pediatrică 490
Ecografie Doppler artere sau vene bilateral (două membre) 540
Ecografie Doppler artere sau vene unilateral (un membru) 350
Ecografie Doppler artere + vene bilateral (două membre) 780
Ecografie Doppler artere + vene unilateral (un membru) 540
EKG cu interpretare 170
Interpretare suplimentară Monitorizare EKG de lunga durată (preț/interpretare) 30
Masurarea rigidității arteriale 190
Monitorizare EKG de lungă durată (ISTEL) 430
Monitorizare lunară la domiciliu a parametrilor cardiovasculari 860
Montare și interpretare Holter EKG 24h 450
Montare și interpretare Holter EKG 48h 570
Montare și interpretare Holter EKG 7 zile 1.030
Montare și interpretare Holter EKG 72h 780
Montare și interpretare Holter tensiune 410
Pachet cardio (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) 940
Pachet cardio avansat (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă + Holter 24h) 1.290
Pachet cardio pediatrie (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) 870
Pachet cardio pediatrie avansat (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă + Holter 24h) 1.240
Pachet cardio preoperator (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) 940
Pachet ISTEL 1 lună 860
Pachet ISTEL 3 luni 1.730
Reevaluare ecografie Doppler artere sau membre (un membru) 350
Taxa 12 derivații suplimentara la holter EKG 60
Test cardiopulmonar de efort 1.340
Test EKG de efort 470

CardiologiePrețuri Iași RON
Consultație cardiologie (EKG și interpretare incluse) 350
Consultație cardiologie pediatrie (EKG și interpretare incluse) 450
Consultație cardiologie preoperator (EKG și interpretare incluse) 350
Control aritmologie (EKG și interpretare incluse) 300
Control cardiologie specialist (EKG și interpretare incluse) 230
Control cardiologie profesor / primar (EKG și interpretare incluse) 300
Control cardiologie pediatrică (EKG și interpretare incluse) 230
Control defibrilator cardiac 350
Control defibrilator cardiac profesor 400
Control stimulator cardiac 300
Eco Doppler de carotide 350
Ecografie cardiacă 400
Ecografie cardiacă avansată 450
Ecografie cardiacă preoperator 400
Ecografie cardiacă pediatrică avansată 450
Ecografie cardiacă pediatrică 400
Ecografie Doppler artere renale 350
Ecografie Doppler artere sau vene bilateral (două membre) 450
Ecografie Doppler artere sau vene unilateral (un membru) 280
Ecografie Doppler artere + vene bilateral (două membre) 800
Ecografie Doppler artere + vene unilateral (un membru) 500
EKG cu interpretare 100
Evaluare inițială pacient oncologic 650
Follow-up cardiologie prin telemedicină 150
Interpretare suplimentară Monitorizare EKG de lunga durată (preț/interpretare) 30
Masurarea rigidității arteriale 180
Monitorizare cardiologică la domiciliu prin telemedicină 600
Monitorizare EKG de lungă durată (ISTEL) 400
Monitorizare lunară la domiciliu a parametrilor cardiovasculari 800
Montare și interpretare Holter EKG 24h 350
Montare și interpretare Holter EKG 48h 450
Montare și interpretare Holter EKG 7 zile 800
Montare și interpretare Holter EKG 72h 650
Montare și interpretare Holter tensiune 320
Pachet cardio (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) 650
Pachet cardio primar (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) 750
Pachet cardio avansat (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă + Holter 24h) 900
Pachet cardio pediatrie (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) 650
Pachet cardio pediatrie avansat (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă + Holter 24h) 900
Pachet cardio preoperator (consultație cardiologie + EKG + Ecografie cardiacă) 650
Pachet ISTEL 1 lună 800
Pachet ISTEL 3 luni1.600
Reevaluare ecografie Doppler artere sau membre (un membru) 250
Taxa 12 derivații suplimentara la holter EKG 50
Test EKG de efort 350
Test EKG de efort medic primar 450

CARDIO – RM Prețuri RON București
Cardio – RM nativ 2.970
Cardio – RM cu contrast 3.460
Cardio – RM de stres 4.400
Cuantificarea IRM a încărcării cu fier a miocardului și a ficatului (hemocromatoză și talasemie majoră) 1.100

CARDIO – RM Prețuri RON Iași
Cardio – RM nativ2.500
Cardio – RM cu contrast2.900
Cardio – RM de stres 3.800
Cuantificarea IRM a încărcării cu fier a miocardului și a ficatului (hemocromatoză și talasemie majoră)750

Echipa medicală

În echipa de cardiologie a Centrului Medical Emerald activează medici cu supra-specializare în hipertensiune arterială rezistentă la tratament, insuficiență cardiacă, patologie valvulară, patologie congenitală, cardiomiopatii genetice, cardiologie sportivă, aritmologie, cardiologie intervențională și patologie vasculară.

Articole de blog