BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Neurologie

La nivel global, milioane de oameni se confruntă cu probleme de natură neurologică, iar tendința este în creștere.

În cadrul Centrului Medical Emerald consultațiile neurologice sunt efectuate de o echipă alcătuită atât din profesioniști experimentați, cât și din medici tineri și entuziaști. 

Pe lângă diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor neurologice aflate în diverse stadii, specialiștii noștri oferă îngrijire integrată pacienților cu boli neurologice și cardiovasculare combinate: de la prevenire și intervenție precoce, la monitorizarea în ambulatoriu a pacienților cu condiții cronice.

Ce este neurologia?

Neurologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticul, tratamentul și prevenirea bolilor care afectează sistemul nervos. Sistemul nervos include creierul, măduva spinării, nervii periferici și o multitudine de structuri asociate care sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului.

Un medic specializat în neurologie se numește neurolog. Neurologii tratează o varietate de afecțiuni, inclusiv accidentele vasculare cerebrale, boli neurodegenerative (cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer), epilepsia, scleroza multiplă, durerile de cap și multe altele.

Ce sunt bolile neurologice?

Bolile neurologice sunt afecțiuni ale sistemului nervos, incluzând creierul, măduva spinării și nervii periferici. Aceste boli pot avea originea în diverse cauze, precum traume, infecții, degenerescență, tulburări vasculare, defecte congenitale și multe altele.

Accidentul vascular cerebral (AVC)

O perturbare a aprovizionării cu sânge a unei părți a creierului, fie din cauza blocării, fie a rupturii unui vas de sânge.

Bolile neurodegenerative

Acestea includ afecțiuni precum boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza laterală amiotrofică (SLA) și boala Huntington. Aceste boli sunt caracterizate prin distrugerea progresivă a neuronilor.

Epilepsia

O afecțiune caracterizată prin convulsii recurente cauzate de semnale electrice anormale în creier.

Scleroza multiplă

O boală autoimună în care sistemul imunitar atacă mielina, învelișul protector al nervilor, provocând probleme de comunicare între creier și restul corpului.

Polineuropatiile

Afecțiuni ale nervilor periferici, care pot fi cauzate de o serie de factori, inclusiv diabetul zaharat.

Migrene și alte tipuri de dureri de cap

Afecțiuni care cauzează dureri de cap severe și pot fi însoțite de simptome precum greața sau sensibilitatea la lumină.

Infecții ale sistemului nervos

Cum ar fi meningita sau encefalita. 

Meningita este inflamația meningelor, membranele care înconjoară creierul și măduva spinării. 

Encefalita este inflamația țesutului cerebral. 

Tumori cerebrale

Mase anormale de țesut care se dezvoltă în creier sau în structurile învecinate.

Malformații congenitale ale sistemului nervos

Cum ar fi spina bifida, o malformație congenitală a coloanei vertebrale și a măduvei spinării.

Boli ale măduvei spinării

Acestea pot include traume sau afecțiuni degenerative, precum stenoza spinală.

Afecțiuni musculare

Cum sunt distrofiile musculare sau miastenia gravis, care afectează funcționarea neuromusculară.

Când trebuie să apelăm la medicul neurolog?

Este recomandat să apelăm la medicul neurolog atunci când apar simptome sau semne care sugerează o posibilă problemă a sistemului nervos. O parte din motivele pentru care o persoană ar trebui să consulte un neurolog:

Dacă observați vreunul dintre aceste semne, este recomandat să consultați un neurolog. În cazul unor simptome acute sau severe, precum pierderea bruscă a vederii sau slăbiciunea unei părți a corpului, este necesară asistența medicală imediată.

Factori de risc pentru bolile neurologice

Factorii de risc pentru bolile neurologice variază în funcție de afecțiunea specifică, dar mulți factori se pot intersecta pentru diverse afecțiuni. 

Simptomatologia bolilor neurologice

Simptomatologia bolilor neurologice poate varia considerabil în funcție de boală și de partea sistemului nervos afectată. Cu toate acestea, există unele simptome comune care pot apărea în cadrul multor afecțiuni neurologice.

Tratamentul bolilor neurologice

Tratarea problemelor neurologice se bazează pe tipul și cauza specifică a afecțiunii, precum și pe severitatea și simptomele prezentate de pacient. 

În general, abordările terapeutice pentru problemele neurologice includ:

Tratamentul medicamentos: Folosirea de medicamente pentru a controla sau trata simptomele, a preveni recurența sau a încetini progresia bolii.

Intervenții chirurgicale: Uneori sunt necesare pentru a îndepărta tumori, a trata malformații vasculare sau a implementa dispozitive medicale (de exemplu, stimulatoare cerebrale profunde).

Reabilitare:

  • Terapie fizică pentru a ajuta la îmbunătățirea mobilității, forței și coordonării
  • Terapie ocupațională pentru a ajuta pacienții să își reia activitățile de zi cu zi și să își adapteze mediul de viață
  • Terapie de vorbire pentru a aborda dificultățile de comunicare sau înghițire

Terapie comportamentală și cognitivă: Folosirea tehnicilor psihoterapeutice pentru a ajuta pacienții să facă față simptomelor sau să îmbunătățească funcția cognitivă

Intervenții asupra stilului de viață: Recomandări precum modificări în dietă, exerciții fizice, renunțarea la fumat sau limitarea consumului de alcool pot fi benefice în gestionarea sau prevenirea unor afecțiuni neurologice

Monitorizarea regulată: Mulți pacienți cu afecțiuni neurologice necesită monitorizare regulată pentru evaluarea evoluției bolii și pentru ajustarea tratamentului

Afecțiuni care pot fi tratate în cadrul secției de neurologie la Centrul Medical Emerald

În cadrul Centrului Medical Emerald, pacienții beneficiază de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor neurologice aflate în diverse stadii, de la prevenire și intervenție precoce, la monitorizarea în ambulatoriu a pacienților cu condiții cronice.

Investigații care se pot face în cadrul secției de cardiologie la Centrul Medical Emerald

Ariile de specialitate ale neurologiei din Emerald sunt:

  • Centru de cefalee – diagnosticul și tratamentul migrenelor. Află mai multe despre terapia inovativă împotriva migrenelor – HEAD’s UP – dispozitiv TENS (stimularea electrică transcutană nervoasă), complet neinvazivă și neiradiantă, sau despre noua terapii cu anticorpi monoclonali cu decontare integrală. Mai multe detalii aici  
  • Centru de expertiză în diagnostic neuro – vascular – Echipă multidisciplinară coordonată de prof. dr. Tudor Jovin – expert SUA în patologii neurovasculare și AVC – alături de imagiști și radio-intervenționiști – diagnostic și tratament în cazul stenozelor, anevrismelor și a MAV-urilor.
  • Centru de recuperare neurologică – alături de o echipă de medici de recuperare, fiziokinetoterapeuți, dar și cu servicii de electroterapie, TMS, cu protocoale dedicate în recuperarea pacienților cu hernia de disc, intervenții chirurgicale neurologice și post AVC. Mai multe despre recuperarea medicală la Centrul Medical Emerald aici 
  • Centru de tratare a depresiei cronice – în colaborare cu un medic psihiatru, în centrul nostru pot fi efectuate servicii de psihiatrie și de tratare a depresiei rezistente la tratament prin Stimulare Magnetică Transcraniană. Mai multe despre TMS aici 

Întrebări frecvente

Terapia prin stimulare magnetică de înaltă frecvență (rTMS) este o tehnică non-invazivă care folosește impulsuri magnetice pentru a stimula anumite zone ale creierului. Este adesea folosită în tratarea depresiei rezistente la tratament și poate fi explorată și pentru alte afecțiuni.

Este posibilă recuperarea după AVC, dar gradul și rapiditatea recuperării variază în funcție de gravitatea accidentului, localizarea leziunii în creier, sănătatea generală a pacientului și promptitudinea în inițierea tratamentului și reabilitării.

Nevralgia Arnold, cunoscută și ca nevralgia occipitală, poate avea episoade de durere care variază de la câteva secunde la minute, ore sau chiar zile. Durata și severitatea variază de la persoană la persoană.

Această formă de migrenă se manifestă prin simptome vestibulare precum amețeli, dezechilibru, vertij și probleme de auz, adesea însoțite de simptomele migrenei tradiționale, cum ar fi cefaleea.

Nevralgia Arnold bilaterală implică durere la nivelul ambelor părți ale capului, în regiunea occipitală, spre deosebire de forma unilaterală, unde durerea este localizată doar de o parte.

În cazul unei migrene se recomandă să vă odihniți într-o cameră întunecată și liniștită, să beți multă apă, să evitați sursele de stres și de lumină stridentă și să luați medicamentele prescrise de medic. 

Sindromul Guillain-Barre este o tulburare neurologică în care sistemul imunitar al corpului atacă în mod eronat nervii periferici, cauzând slăbiciune și amorțeală care se agravează rapid.

Da, este posibilă recuperarea după un AVC ischemic. Însă, asemenea altor tipuri de AVC, recuperarea depinde de severitatea leziunii cerebrale, precum și de intervenția rapidă și de reabilitare.

Cefalea occipitală este o durere care se localizează în partea din spate a capului, în zona occipitală. Poate fi cauzată de nevralgia occipitală sau de alte condiții.

Da, migrena poate apărea și la copii. Simptomele pot fi similare cu cele ale adulților, dar copiii pot avea și simptome atipice și pot fi mai sensibili la factorii declanșatori specifici.

Pen-ul de apomorfină sau pompa de apomorfină cu administrare continuă este o terapie modernă în cazurile severe. Apomorfina este un agonist dopaminergic care acționează la nivelul celulelor asemănător dopaminei. Din păcate pompa, portabilă cu infuzie continuă subcutanată nu este disponibilă la noi în țară.

Tarife Neurologie

NEUROLOGIE Prețuri RON București
Consultație neurologie primar 500
Consultație neurologie specialist 380
Control neurologie 280
Electromiografie EMG (cu ac sau fără) medic specialist 540
Electromiografie EMG (cu ac sau fără) medic primar 720
Electroencefalografie EEG – BUCUREȘTI
Video EEG de veghe standard cu interpretare /20 min 450
Video EEG diurn/2 ore 860
Video EEG diurn/3 ore 970
Video EEG diurn/4 ore 1.300
Scanare imagistica cerebrala AIRAmed 650
Examinare ultrasonografică extra și transcraniană 450
HEAD’S UP – Anul 1 1.950
HEAD’S UP – Anul 2 1.950
Pachet HEAD’s UP – pentru migrenă prin TENS la domiciliu (dispozitiv portabil) 1 an cu 4 controale incluse 2.920
Pachet HEAD’s UP –  terapie pentru migrenă prin TENS la domiciliu (dispozitiv portabil) 3 luni cu un control 1.520
Pachet HEAD’s UP – terapie pentru migrenă prin TENS la domiciliu (dispozitiv portabil) 6 luni cu 2 controale 1.850
Suplimentare electrozi Cefaly 1 An 1.300
Teste clinice (EDS, Scor Miastenic, UPDRS, MMSE, Reisberg) 140
Tratament impotriva migrenelor cu Vistabel 2.380

NEUROLOGIE Prețuri RON Iași
Consultație neurologie 45 min350
Control neurologie 30 min 250
Evaluare RMN cerebral cu soft AI substanța cenușie 500
Examinare ultrasonografică extra și transcraniană450
HEAD’S UP – Anul 1 1.200
HEAD’S UP – Anul 2 1.200
Pachet HEAD’s UP – pentru migrenă prin TENS la domiciliu (dispozitiv portabil) 1 an cu 4 controale incluse2.700
Pachet HEAD’s UP –  terapie pentru migrenă prin TENS la domiciliu (dispozitiv portabil) 3 luni cu un control 1.250
Pachet HEAD’s UP – terapie pentru migrenă prin TENS la domiciliu (dispozitiv portabil) 6 luni cu 2 controale 1.500
Suplimentare electrozi Cefaly 1 An 600
Teste clinice (EDS, Scor Miastenic, UPDRS, MMSE, Reisberg) 130

Echipa medicală

În cadrul Centrului Medical Emerald, consultațiile neurologice sunt efectuate de o echipă alcătuită atât din profesioniști experimentați, cât și din medici tineri și entuziaști. 

Articole de blog