BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Rezonanță magnetică (RMN)

În cadrul Centrului Medical EMERALD pot fi efectuate o serie de investigații cu metode avansate de diagnostic prin rezonanță magnetică (IRM/RMN).

Investigațiile sunt realizate cu aparate de ultimă generație ce permit obținerea mai rapidă și mai silențioasă a unor imagini extrem de clare, existând supraspecializări ale echipei medicale în imagistică cardiacă (Cardio-RM, Cardio-RM de stres), imagistică cerebrală avansată, imagistică musculo-scheletală și imagistică pediatrică (RMN +6 ani, fără sedare).

Echipa de imagiști a Centrului Medical Emerald este una supra-specializată – patologiile neurologice, cardiovasculare, gastro, pediatrice, musculoscheletale etc având fiecare câte un medic dedicat cu multă experiență în arii specific ale imagisticii. Mai mult, chiar și în cadrul unui singur organ – cordul de exemplu – există echipe dedicate pentru Angio-CT, Cardio-RM, Cardio-RM congenital, Cardio-RM de stres, fiecare cardiolog/radiolog realizând în centrul nostru doar o gamă restrânsă de investigații, în care sunt supra-specializați.

Pe lângă procesul personalizat de adaptare a protocoalelor de scanare, echipa de imagistică folosește o serie de soft-uri inovative de post-procesare a imaginilor, bazate pe inteligență artificială, pentru o interpretare mai amănunțită și un diagnostic precis.

De exemplu, pacienții care efectuează RM cerebral cu suspiciune de boală neurodegenerative își pot urmări evoluția datorită cuantificării exacte a materiei cenușii. Mai multe detalii aici.

Rezultatele din cadrul departamentului de imagistică pot fi eliberate digital, iar pacientul poate accesa online oricând contul de pacient pentru descărcarea imaginilor.

Ce este rezonanța magnetică (RMN)?

Rezonanța magnetică (RMN) este o tehnică medicală de imagistică utilizată pentru a vizualiza structurile interne ale corpului, fără a utiliza radiații X, precum în cazul radiografiei sau tomografiei computerizate. În loc de aceste radiații, RMN-ul folosește câmpuri magnetice și unde radio pentru a genera imagini ale țesuturilor corpului.

Cum arată aparatul RMN?

Aparatul RMN este un echipament medical de dimensiuni mari sub forma unui tub mare, cilindric.

Cum funcționeaza aparatul RMN?

Atunci când pacientul este introdus în aparatul RMN, magnetul puternic face ca moleculele de apă din organism să se alinieze temporar într-o anumită direcție. Aparatul trimite apoi un impuls de unde radio în corp, acest lucru perturbând alinierea acelor molecule de apă. Odată ce impulsul de unde radio este oprit, moleculele de apă revin la alinierea lor inițială, emițând semnale care vor fi captate de către aparat. Ulterior, un computer procesează aceste semnale pentru a produce o imagine detaliată a interiorului corpului.

Care sunt indicațiile examinării prin imagistica cu rezonanță margnetică?

RMN-ul este preferat pentru capacitatea de a diferenția și de a evidenția țesuturile moi.

Beneficiile examinării RMN

Riscurile investigației RMN

Rolul substanței de contrast

În anumite cazuri, pentru a obține imagini mai clare, poate fi necesară administrarea unei substanțe de contrast. Aceasta este introdusă injectabil în corp și ajută la evidențierea anumitor structuri sau afecțiuni.

  • Când substanța de contrast este administrată, ea circulă prin sânge și se distribuie în diverse zone ale corpului. Acest lucru permite evidențierea mai bună a structurilor vasculare, facilitând identificarea anevrismelor, obstrucțiilor sau altor anomalii
  • Substanța de contrast poate ajuta la distingerea dintre țesuturile sănătoase și cele afectat. De exemplu, tumorile maligne pot “capta” substanța de contrast într-un mod diferit față de țesutul sănătos înconjurător
  • Zonele inflamate sau infectate pot prezenta o acumulare crescută a substanței de contrast
    Uneori, anumite structuri din corp pot genera artefacte în imaginile RMN. Administrarea substanței de contrast poate ajuta la reducerea acestor artefacte, oferind o imagine mai clară

Pregătirea pacientului pentru RMN

Pregătirea pentru RMN poate varia în funcție de zona corpului investigată.

În general, pacienților li se cere să îndepărteze orice obiect metalic, inclusiv bijuteriile sau hainele cu fermoare metalice, deoarece RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic.

Pacienții ar trebui să informeze personalul medical despre orice implanturi sau dispozitive din corpul lor (proteze, tije, șuruburi, stenturi, pacemaker sau orice alt dispozitiv intern).

De asemenea, este important să discutați despre orice posibile alergii, în special dacă urmează să vi se administreze o substanță de contrast.
În cazul administrării substanței de contrast, este necesară efectuarea analizelor de uree și creatinină pentru a fi evaluată funcția rinichilor.

Cum decurge investigația?

După completarea documentelor necesare, pacientul va fi condus în sala de RMN, unde va putea să vadă aparatul și unde se va pregăti pentru investigație. După îndepărtarea obiectelor metalice, acesta va fi așezat pe o masă mobilă care va fi introdusă în interiorul tubului aparatului, iar tehnicianul va poziționa antena pe zona de interes.

Odată introdus în interiorul aparatului, pacientul va comunica cu tehnicianul constant, primind diverse comenzi din partea acestuia.
Scanarea are loc în secvențe, iar pe parcursul acestora se vor auzi diferite sunete specifice, care sunt normale și diferă în funcție de protocolul utilizat.

Dacă este necesară administrarea substanței de contrast, aceasta va fi injectată intravenos la nivelul brațului.

Cât dureaza un RMN?

Durata unui examen RMN variază în funcție de zona corpului investigată și de complexitatea studiului. În general, un RMN poate dura între 20 de minute și o oră și jumătate / două ore.

CT vs. RMN

CT (Tomografie Computerizată) și RMN (Rezonanță Magnetică) sunt ambele metode de imagistică medicală, dar se bazează pe tehnologii diferite și sunt utilizate în scopuri diferite. Iată comparație între CT și RMN:

CaracteristiciCTRMN
Principiu de funcționareFolosește raze X pentru a produce imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului.Folosește un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale țesuturilor moi din corp.
UtilizareEste adesea folosit pentru a evalua afecțiuni ale oaselor, leziuni la nivelul creierului, tumori, hemoragii, infecții și pentru a vizualiza vasele de sânge și organele interne.Este deosebit de util în diagnosticarea afecțiunilor din țesuturile moi, cum ar fi creierul, inima, măduva spinării, articulațiile, și în identificarea tumorilor, inflamației sau afecțiunilor nervilor.
Raze X vs. câmp magneticExpune pacientul la radiații X, deși nivelul de radiație este, în general, scăzut.Nu folosește radiații ionizante; se bazează pe un câmp magnetic.
Durata examinăriiMai rapid. Poate dura de la câteva minute până la aproximativ o oră.Durată mai lungă de scanare – de la 30 de minute la peste o oră, în funcție de detaliile necesar.
ContraindicațiiFemeilor însărcinate li se recomandă evitarea unui CT atât pe perioada sarcinii cât și pe perioada alăptării.Prezența metalelor în corp, cum ar fi anumite tipuri de stenturi, valve cardiace, pacemakere sau tije și proteze. De asemenea, claustrofobia poate fi o problemă pentru unii pacienți.
Calitatea imaginiiExcelent pentru vizualizarea oaselor și a unor structuri solide.Superior în vizualizarea țesuturilor moi, cu un grad înalt de contrast între diferitele țesuturi.

Examinarea angiografică

Angiografia prin rezonanță magnetică este o tehnică specială utilizată pentru a vizualiza vasele de sânge, oferind imagini detaliate ale arterelor și venelor.  

Poate fi indicată în multe situații, cum ar fi:

Tipuri de RMN la Centrul Medical Emerald

Ce aparat folosim la Centrul Medical Emerald pentru investigațiile RMN?

În cadrul Centrului Medical Emerald punem accentul pe sănătatea și confortul pacientului. Acesta este motivul pentru care am investit în echipamente de ultimă generație. Tehnologia avansata ne permite să oferim servicii de diagnosticare la standarde înalte, asigurând totodată un nivel mare de precizie și siguranță pentru fiecare pacient.

Siemens MAGNETOM Sempra 1.5 Tesla

MAGNETOM Sempra 1.5 Tesla este cunoscut pentru a oferi soluții care ajută la gestionarea cerințelor zilnice și la creșterea eficienței, în special în domeniul imagisticii cardiace, musculoscheletare și abdominale. Aparatul are un design compact, fiind conceput pentru a se potrivi în spații mai mici și pentru a oferi un confort sporit pacienților.

Tehnologiile avansate incorporare în MAGNETOM Sempra au fost proiectate să reducă zgomotul în timpul scanării și să îmbunătățească confortul pacientului.

Întrebări frecvente

De obicei, pacientul nu va simți nimic specific după o investigație RMN. Totuși, unii pacienți pot simți ușoară amețeală sau disconfort dacă li s-a administrat substanță de conrast. Dacă simțiți orice simptom neobișnuit, este important să informați personalul medical.
Nu există un interval standard pentru când poate fi repetat un RMN. Frecvența cu care se repetă RMN-ul depinde de motivele pentru care a fost solicitat în primul rând și de recomandările medicului.
Timpul de așteptare pentru rezultate variază în funcție de complexitatea cazului și gradul de urgență. La Emerald, pacienții primesc adesea rezultatele pe loc sau în timp record.
RMN-ul poate fi făcut la copii de orice vârstă, inclusiv la nou-născuți. Totuși, provocarea este ca copilul să rămână nemișcat pentru perioada te timp necesară, astfel încât imaginile să fie clare. În unele cazuri, poate fi necesară sedarea copilului pentru a obține imagini calitative.CT-ul se poate face la copii de orice vârstă, dar este recomandat doar atunci când este absolut necesar.
În timpul unui RMN, pacientul va fi așezat pe o masă mobilă care se deplasează în interiorul tubului aparatului. Este important ca pacientul să se miște cât mai puțin pe parcursul investigației pentru a fi obținute imagini clare. Aparatul RMN produce zgomote specifice, în funcție de secvențele de examinare, care vor fi auzite de pacient. Unii oameni pot simți anxietate sau claustrofobie în timpul examinării, iar dacă este cazul, se recomandă să discutați cu medicul înainte de procedură.
Deși RMN-ul este considerat a fi sigur în sarcină, este recomandat să fie evitat în primul trimestru, dacă este posibil.
RMN-ul este o procedură sigură și nu utilizează radiații ionizante. Cu toate acestea, ca și la adulți, există riscul unei reacții adverse la substanța de contrast, dacă se va utiliza. De asemenea, dacă un copil este sedat pentru procedură, există întotdeauna un risc asociat cu sedarea.

Tarife RMN

CARDIO – RM Prețuri RON București
Cardio – RM nativ 2.970
Cardio – RM cu contrast 3.460
Cardio – RM de stres 4.400
Cuantificarea IRM a încărcării cu fier a miocardului și a ficatului (hemocromatoză și talasemie majoră) 1.100

CARDIO – RM Prețuri RON Iași
Cardio – RM nativ2.500
Cardio – RM cu contrast2.900
Cardio – RM de stres 3.800
Cuantificarea IRM a încărcării cu fier a miocardului și a ficatului (hemocromatoză și talasemie majoră)750

IRM Prețuri RON București
Analiza creatinina și interpretare în urgență pentru administrare substanță de contrast 80
Angio IRM artere renale sau aortă nativ 1.230
Angio IRM artere renale sau aortă cu substanță de contrast 1.560
Angio IRM cervical si cerebral/Angiografie IRM trunchiuri supraaortice/Angiografie carotidiană – nativ 1.140
Angio IRM cervical si cerebral/Angiografie IRM trunchiuri supraaortice/Angiografie carotidiană – substanță de contrast 1.470
Angiografie IRM trunchiuri supraaortice/Angiografie carotidiană – nativ 770
Angiografie IRM trunchiuri supraaortice/Angiografie carotidiană – substanță de contrast 1.040
Angio IRM segment (craniu, torace, abdomen, pelvis) – substanță de contrast 1.120
Cuantificarea IRM a încărcării cu fier a miocardului – nativ 810
Entero RM – substanță de contrast 2.380
Entero RM – nativ 1.940
IRM abdomen – nativ 1.200
IRM abdomen – substanță de contrast 1.560
IRM abdomen și pelvis – nativ 1.660
IRM abdomen și pelvis – substanță de contrast 2.120
IRM abdominal și cholangio-IRM nativ 1.500
IRM abdominal și cholangio-IRM substanță de contrast 1.770
IRM articulație temporo-mandibulară – substanță de contrast 1.230
IRM articulație temporo-mandibulară – nativ 960
IRM articulații coxo-femurale – nativ 960
IRM articulații coxo-femurale – substanță de contrast 1.290
IRM articulatii sacro-iliace – nativ 1.000
IRM articulatii sacro-iliace – substanță contrast 1.230
IRM Cerebral cu aplicații avansate (perfuzie/spectroscopie/difuzie tensorială) SDC 2.200
IRM Cerebral/IRM Cranio-cerebral – nativ 840
IRM Cerebral/IRM Cranio-cerebral – substanță de contrast 1.140
IRM cerebral + nervi cranieni – nativ 1.500
IRM cerebral + nervi cranieni – substanță de contrast 1.930
IRM cerebral + orbita – nativ 1.070
IRM cerebral + orbita – substanță de contrast 1.390
IRM Coloană vertebrală o regiune – nativ 850
IRM Coloană vertebrală o regiune – substanță de contrast 1.120
IRM Coloană vertebrală 2 regiuni – nativ 1.330
IRM Coloană vertebrală 2 regiuni – substanță de contrast 1.560
IRM Coloană vertebrală 3 regiuni – nativ 1.780
IRM Coloană vertebrală 3 regiuni – substanță de contrast 2.040
IRM extremități o regiune (mână, picior, genunchi, cot, gleznă, coapsă, gambă, braț, antebraț) – nativ 1.080
IRM extremități o regiune (mână, picior, genunchi, cot, gleznă, coapsă, gambă, braț, antebraț) – substanță de contrast 1.330
IRM hipofiza – nativ 1.020
IRM hipofiza – substanță de contrast 1.290
IRM pelvis – nativ 1.200
IRM pelvis – substanță de contrast 1.560
IRM prostată – substanță de contrast 2.370
IRM plex brahial – substanță de contrast 1.460
IRM plex lombo-sacrat – substanță de contrast 1.460
IRM regiune cervicală -nativ 960
IRM regiune cervicală – substanță de contrast 1.230
Pachet IRM cerebral + cervical 1.570
Secvență Angio IRM cerebral – nativ 410
Uro-IRM – substanță de contrast 1.660

IRM Prețuri RON Iași
Analiza creatinina și interpretare în urgență pentru administrare substanță de contrast 70
Angio IRM artere renale sau aortă nativ1.140
Angio IRM artere renale sau aortă cu substanță de contrast1.440
Angio IRM cervical si cerebral/Angiografie IRM trunchiuri supraaortice/Angiografie carotidiană – nativ1.060
Angio IRM cervical si cerebral/Angiografie IRM trunchiuri supraaortice/Angiografie carotidiană – substanță de contrast1.360
Angiografie IRM trunchiuri supraaortice/Angiografie carotidiană – nativ715
Angiografie IRM trunchiuri supraaortice/Angiografie carotidiană – substanță de contrast965
Angio IRM segment (craniu, torace, abdomen, pelvis) – substanță de contrast1.040
Cuantificarea IRM a încărcării cu fier a miocardului – nativ750
Entero RM – substanță de contrast2.200
Entero RM – nativ1.800
IRM abdomen – nativ1.090
IRM abdomen – substanță de contrast1.390
IRM abdomen și pelvis – nativ1.540
IRM abdomen și pelvis – substanță de contrast1.890
IRM abdominal și cholangio-IRM nativ1.390
IRM abdominal și cholangio-IRM substanță de contrast1.640
IRM articulație temporo-mandibulară – substanță de contrast1.140
IRM articulație temporo-mandibulară – nativ890
IRM articulații coxo-femurale – nativ890
IRM articulații coxo-femurale – substanță de contrast1.190
IRM articulatii sacro-iliace – nativ890
IRM articulatii sacro-iliace – substanță contrast 1.140
IRM Cerebral cu aplicații avansate (perfuzie/spectroscopie/difuzie tensorială) SDC2.040
IRM Cerebral/IRM Cranio-cerebral – nativ840
IRM Cerebral/IRM Cranio-cerebral – substanță de contrast 1.140
IRM cerebral + nervi cranieni – nativ1.340
IRM cerebral + nervi cranieni – substanță de contrast1.790
IRM cerebral + orbita – nativ990
IRM cerebral + orbita – substanță de contrast1.290
IRM Coloană vertebrală o regiune – nativ450
IRM Coloană vertebrală o regiune – substanță de contrast750
IRM Coloană vertebrală 2 regiuni – nativ1.190
IRM Coloană vertebrală 2 regiuni – substanță de contrast1.440
IRM Coloană vertebrală 3 regiuni – nativ1.590
IRM Coloană vertebrală 3 regiuni – substanță de contrast1.890
IRM extremități o regiune (mână, picior, genunchi, cot, gleznă, coapsă, gambă, braț, antebraț) – nativ980
IRM extremități o regiune (mână, picior, genunchi, cot, gleznă, coapsă, gambă, braț, antebraț) – substanță de contrast1.230
IRM hipofiza – nativ940
IRM hipofiza – substanță de contrast1.190
IRM pelvis – nativ1.090
IRM pelvis – substanță de contrast1.390
IRM prostată – substanță de contrast2.190
IRM plex brahial – substanță de contrast1.350
IRM plex lombo-sacrat – substanță de contrast1.350
IRM regiune cervicală -nativ890
IRM regiune cervicală – substanță de contrast1.140
Pachet IRM cerebral + cervical1.450
Secvență Angio IRM cerebral – nativ375
Uro-IRM – substanță de contrast1.540

Echipa medicală

Articole de blog