BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Computer tomograf (CT)

În cadrul Centrului Medical Emerald pot fi efectuate o serie de investigații cu metode avansate de diagnostic prin tomografiile computerizate (CT).

Investigațiile imagistice cu ajutorul computerului tomograf sunt realizate cu aparate de ultimă generație ce permit efectuarea mai rapidă și obținerea unor imagini extrem de clare, existând supraspecializări ale echipei medicale în imagistică cardiacă, imagistică cerebrală avansată, imagistică musculo-scheletală și imagistică pediatrică.

Investigațiile sunt realizate în echipă, radiolog-cardiolog/ neurolog-tehnician-asistentă, fapt ce asigură un protocol personalizat pentru fiecare pacient și o acuratețe a rezultatelor la cel mai înalt nivel.

De cele mai multe ori, pacienții primesc rezultatele pe loc sau în timp record, în funcție de complexitatea și gradul de urgență. Rezultatele din cadrul departamentului de imagistică pot fi eliberate digital, iar pacientul poate accesa online oricând contul de pacient pentru descărcarea imaginilor.

Pacienții aflați în evidență cu boli oncologice, cardiovasculare, rare, neurologice sau cerebrovasculare pot beneficia de investigații CT gratuite în baza biletului de trimitere de la medicul specialist.

*ofertă valabilă în limita locurilor disponibile

Ce este computerul tomograf (CT)?

Computerul tomograf (CT) este o metodă de imagistică medicală ce folosește raze X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Cu ajutorul CT-ului se pot obține secțiuni transversale ale corpului sau ale anumitor organe, permițând astfel o vizualizare mult mai detaliată decât în cazul radiografiilor tradiționale.

Cum arată aparatul CT?

Aparatul CT are aspectul unui tub mare, circular, cu o apertură centrală foarte mare.

Cum funcționeaza aparatul CT?

În timpul investigației, pacientul este culcat pe o masă mobilă care se deplasează prin tubul cu raze X al aparatului. 

Deplasarea mesei permite tubului cu raze X – un fel de “camera” specială – să capteze imagini din diferite unghiuri ale corpului pacientului. Asemănător modului în care un aparat de fotografiat captează diferite cadre din diferite perspective pentru a oferi o imagine completă, tubul cu raze X al aparatului CT se rotește în jurul pacientului, “fotografiind” secțiunea corpului investigată din multiple direcții.

Deasupra și dedesubtul mesei pe care se află pacientul, se găsesc detectoarele. Acestea funcționează ca niște receptori avansați care “prind” razele X după ce acestea au trecut prin corpul pacientului. Cu ajutorul acestei tehnologii, este posibilă obținerea unor imagini clare, detaliate, ale interiorului corpului.

Care sunt indicațiile computerului tomograf?

Indicațiile pentru o investigație CT includ, dar nu se limitează la:

Beneficiile examinării cu computerul tomograf

Riscurile investigației cu computerul tomograf

Rolul substanței de contrast

Chiar dacă tehnologia CT poate furniza imagini detaliate ale corpului, există situații în care contrastul dintre țesuturi poate fi subtil, ceea ce poate face dificilă identificarea sau diferențierea anumitor structuri sau patologii.

Atunci când se administrează substanță de contrast, aceasta absoarbe razele X într-un mod diferit față de țesuturile înconjurătoare, creând astfel un contrast vizual în imagini.

Pregătirea pacientului pentru CT

Procedura de pregătire poate varia în funcție de tipul de examinare CT și de regiunea corpului care urmează a fi investigată. 

Pacientului i se poate cere să nu mănânce sau să nu bea lichide cu câteva ore înainte de investigație. În cazul CT-urilor abdominale sau pelvine, repausul alimentar ajută la obținerea unor imagini mai clare.

Se recomandă ca pacienții să poarte haine fără fermoare, capse sau alte elemente metalice și să înlăture toate bijuteriile și obiectele metalice (cum ar fi ochelarii, protezele dentare, clemele de păr), deoarece acestea pot interfera cu calitatea imaginilor.

În cazul administrării substanței de contrast, este necesară efectuarea analizelor de uree și creatinină pentru a fi evaluată funcția rinichilor.

Cum decurge investigația?

Pacientul este poziționat pe masa mobilă care se deplasează prin tubul cu raze X al aparatului. Tehnicianul activează scannerul de la o stație de comandă aflată în afara încăperii și măsoară secțiunea examinată a corpului, obținând imagini detaliate ale structurilor interne.

Este important ca pacientul să stea nemișcat pe durata scanării. Rezultatele sunt apoi interpretate de un medic radiolog și trimise medicului curant pentru diagnostic și tratament.

După finalizarea investigației, pacientul iși poate relua activitatea zilnică, fără restricții, datorită faptului că examinarea este scurtă, nedureroară și fără sedare.

Cât dureaza un CT?

Procedura durează de obicei între 15 și 60 de minute, în funcție de zona corpului care este investigată.

investigatie-computer-tomograf-ct

CT vs. RMN

CT (Tomografie Computerizată) și RMN (Rezonanță Magnetică) sunt ambele metode de imagistică medicală, dar se bazează pe tehnologii diferite și sunt utilizate în scopuri diferite. Iată comparație între CT și RMN:

CaracteristiciCTRMN
Principiu de funcționareFolosește raze X pentru a produce imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului.Folosește un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale țesuturilor moi din corp.
UtilizareEste adesea folosit pentru a evalua afecțiuni ale oaselor, leziuni la nivelul creierului, tumori, hemoragii, infecții și pentru a vizualiza vasele de sânge și organele interne.Este deosebit de util în diagnosticarea afecțiunilor din țesuturile moi, cum ar fi creierul, inima, măduva spinării, articulațiile, și în identificarea tumorilor, inflamației sau afecțiunilor nervilor.
Raze X vs. câmp magneticExpune pacientul la radiații X, deși nivelul de radiație este, în general, scăzut.Nu folosește radiații ionizante; se bazează pe un câmp magnetic.
Durata examinăriiMai rapid. Poate dura de la câteva minute până la aproximativ o oră.Durată mai lungă de scanare – de la 30 de minute la peste o oră, în funcție de detaliile necesar.
ContraindicațiiFemeilor însărcinate li se recomandă evitarea unui CT atât pe perioada sarcinii cât și pe perioada alăptării.Prezența metalelor în corp, cum ar fi anumite tipuri de stenturi, valve cardiace, pacemakere sau tije și proteze. De asemenea, claustrofobia poate fi o problemă pentru unii pacienți.
Calitatea imaginiiExcelent pentru vizualizarea oaselor și a unor structuri solide.Superior în vizualizarea țesuturilor moi, cu un grad înalt de contrast între diferitele țesuturi.

Examinarea angiografică

Examinarea angiografică (angiografie) este o procedură imagistică utilizată pentru a vizualiza vasele de sânge din diferite părți ale corpului. 

Angiografia CT poate fi utilizată pentru:

Tipuri de CT la Centrul Medical Emerald

Ce aparat folosim la Centrul Medical Emerald pentru investigațiile CT?

În cadrul Centrului Medical Emerald punem accentul pe sănătatea și confortul pacientului. Acesta este motivul pentru care am investit în echipamente de ultimă generație. Tehnologia avansata ne permite să oferim servicii de diagnosticare la standarde înalte, asigurând totodată un nivel mare de precizie și siguranță pentru fiecare pacient. 

GE Revolution EVO

GE Revolution EVO este un sistem avansat de tomografie computerizată (CT) produs de General Electric (GE), una dintre cele mai renumite companii la nivel global în domeniul echipamentelor medicale.

Revolution EVO utilizează tehnologii avansate pentru a produce imagini detaliate, permitând detectarea de anomalii sau boli cu o acuratețe crescută. Unul dintre avantajele distinctive ale Revolution EVO este tehnologia sa de reconstrucție a imaginii (ASiR) care ajută la reducerea dozei de radiații fără a compromite calitatea imaginii.

Întrebări frecvente

După o investigație CT, majoritatea pacienților nu simt nimic neobișnuit. Dacă vi s-a administrat substanță de contrast, s-ar putea să aveți o scurtă senzație de căldură sau un gust metalic în gură, dar aceste simptome sunt trecătoare.

Nu există un interval fix stabilit pentru repetarea unui CT. Decizia de a repeta investigația depinde de indicațiile medicale, de evoluția stării de sănătate a pacientului și de necesitatea monitorizării unei anumite afecțiuni. 

CT-ul utilizează raze X pentru a obține imagini, dar doza de radiații este, de obicei, mică. Riscul asociat este considerat scăzut, dar este indicat să informați medicul despre toate investigațiile radiologice anterioare pentru a evita expunerea excesivă la radiații pe termen lung.

Timpul de așteptare pentru rezultate variază în funcție de complexitatea cazului și gradul de urgență. La Emerald, pacienții primesc adesea rezultatele pe loc sau în timp record. 

CT-ul se poate face la copii de orice vârstă, dar este recomandat doar atunci când este absolut necesar.

În timpul unui CT, pacientul este așezat pe o masă care se mișcă încet prin inelul aparatului CT. Procedura este, în general, nedureroasă. Pacientul poate auzi anumite zgomote specifice, dar acestea sunt normale. 

În general, CT-ul nu este recomandat în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, datorită riscului potențial asociat cu expunerea la radiații. 

Da, CT-ul este considerat o procedură sigură.

Tarife CT

CT CORDPrețuri RON București
Angio CT cord stâng în vederea ablației 1.740
Angio CT cord stâng în vederea ablației (include artere coronare) 2.630
Angio CT coronarian + aorta toracică 2.910
Angio CT coronarian + evaluare funcțională ventriculară stânga 2.540
Angio CT coronarian/artere coronare (include scor de calciu) 2.540
Angio CT pentru măsurători în vederea TAVI ( înlocuire transcateter a valvei aortei) 2.700
Angio CT pentru măsurători în vederea TAVI + artere coronare 3.780
Angio CT pentru măsurători în vederea TAVI + scor de calciu valva aortică 2.920
Angiografie CT aorta abdominală 1.300
Angiografie CT aorta toracică și abdominală 1.790
Angiografie CT aorta toracică 1.300
Angiografie CT aorta toracică, abdominală și artere iliace 2.150
Angiografie CT aorta abdominală și artere membre inferioare 2.385
Angiografie CT aorta abdominală și membre inferioare 2.210
Angiografie CT aorta toracică, abdominală, artere iliace și membre inferioare 2.800
Angiografie CT sistem aortic toracal cu sincronizare cardiacă (disecție aortică) 2.210
CT cardiac pentru evaluare funcție ventriculare 2.270
Scor de calciu (fără substanță de contrast) 880

CT CORDPrețuri RON Iași
Angio CT cord stâng în vederea ablației1.550
Angio CT cord stâng în vederea ablației (include artere coronare)2.350
Angio CT coronarian + aorta toracică2.600
Angio CT coronarian + evaluare funcțională ventriculară stânga2.350
Angio CT coronarian/artere coronare (include scor de calciu)2.100
Angio CT pentru măsurători în vederea TAVI ( înlocuire transcateter a valvei aortei)2.300
Angio CT pentru măsurători în vederea TAVI + artere coronare3.500
Angio CT pentru măsurători în vederea TAVI + scor de calciu valva aortică2.650
Angiografie CT aorta abdominală1.200
Angiografie CT aorta toracică și abdominală1.600
Angiografie CT aorta toracică1.200
Angiografie CT aorta toracică, abdominală și artere iliace1.950
Angiografie CT aorta toracică, abdominală, artere iliace și membre inferioare2.050
Angiografie CT sistem aortic toracal cu sincronizare cardiacă (disecție aortică)2.050
CT cardiac pentru evaluare funcție ventriculare2.100
Scor de calciu (fără substanță de contrast)800

(CT) TOMOGRAFIE COMPUTERIZATĂPrețuri RON București
Angio CT cervical + cerebral (trunchiuri supraaortice + poligon Willis) 1.510
Angiografie CT cerebral (poligon Willis) – substanță de contrast 1.030
Angiografie CT cervical (trunchiuri supraaortice) cu substanta de contrast – carotide 1.250
Angiografie CT cu timp venos (sinusuri venoase craniene) – Flebo CT Cerebral + Secvență venoasă 1.130
Angiografie CT pulmonar – substanță de contrast 920
Angio CT artere renale 1.350
CT 2 regiuni de coloana vertebrala – substanta de contrast 1.080
CT 2 Regiuni de coloana vertebrala – nativ 760
CT 2 segmente de membru – substanță de contrast 1.080
CT 3 regiuni de coloana vertebrala – substanță de contrast 1.300
CT 3 Regiuni de coloana vertebrala- nativ 970
CT abdomen + pelvis – substanță de contrast 970
CT abdomen + pelvis – nativ 650
CT abdomen inferior (pelvis) – substanță de contrast 800
CT abdomen – nativ 490
CT abdomen superior – substanță de contrast 800
CT articulatie temporo mandibulara – nativ 400
CT bazin (articulatii sacroiliace si coxofemurale) – substanță de contrast 730
CT bazin osos (articulatii sacroiliace si coxofemurale)- nativ 490
CT cerebral + abdomen superior – nativ 650
CT cerebral + regiune cervicala (gât) – substanță de contrast 1.250
CT cerebral + regiune cervicala (gât)- nativ 710
CT cerebral + torace + abdomen superior – substanță de contrast 1.460
CT cerebral + torace + abdomen superior + abdomen inferior – substanță de contrast 1.840
CT cerebral + torace + abdomen superior – nativ 1.130
CT cerebral + torace – substanță de contrast 1.130
CT cerebral + torace – nativ 760
CT cerebral – substanță de contrast 860
CT cerebral – nativ 490
CT cerebral+abdomen superior – substanță de contrast 920
CT genunchi – substanță de contrast 760
CT genunchi – nativ 490
CT hipofiza – substanță de contrast 690
CT hipofiza – nativ 320
CT pelvis – nativ 490
CT regiune cervicală (gât) – substanță de contrast 920
CT regiune cervicală (gât) – nativ 490
CT regiune de coloană vertebrală – substanță de contrast 810
CT regiune de coloană vertebrală – nativ 490
CT regiune toracică – substanță de contrast 830
CT segment de coloana vertebrală – nativ 490
CT segment de membru – substanță de contrast 780
CT segment de membru – nativ (extremități) 480
CT sinusuri aerice – substanță de contrast 620
CT sinusuri – nativ 480
CT torace + abdomen – nativ 650
CT torace + abdomen + pelvis – substanță de contrast 1.510
CT torace + abdomen + pelvis – nativ 1.050
CT torace – substanță de contrast 800
CT torace – nativ 530
CT torace + abdomen – substanță de contrast 970
Entero CT (doar în cazul în care pacientul este alergic) 1.190
Entero CT – substanță de contrast 1.510
Low dose CT (abdomen si pelvis) – nativ 490
Low dose CT schelet osos (whole body) – nativ 1.080
Uro CT – substanță de contrast 950

(CT) TOMOGRAFIE COMPUTERIZATĂPrețuri RON Iași
Angio CT cervical + cerebral (trunchiuri supraaortice + poligon Willis)1.400
Angiografie CT cerebral (poligon Willis) – substanță de contrast950
Angiografie CT cervical (trunchiuri supraaortice) cu substanta de contrast – carotide1.000
Angiografie CT cu timp venos (sinusuri venoase craniene) – Flebo CT Cerebral + Secvență venoasă1.050
Angiografie CT pulmonar – substanță de contrast850
CT 2 regiuni de coloana vertebrala – substanta de contrast 1.000
CT 2 Regiuni de coloana vertebrala – nativ700
CT 2 segmente de membru – substanță de contrast1.000
CT 3 regiuni de coloana vertebrala – substanță de contrast 1.200
CT 3 Regiuni de coloana vertebrala- nativ900
CT abdomen + pelvis – substanță de contrast900
CT abdomen + pelvis – nativ600
CT abdomen inferior (pelvis) – substanță de contrast740
CT abdomen – nativ450
CT abdomen superior – substanță de contrast740
CT articulatie temporo mandibulara – nativ370
CT bazin (articulatii sacroiliace si coxofemurale) – substanță de contrast680
CT bazin osos (articulatii sacroiliace si coxofemurale)- nativ450
CT cerebral + abdomen superior – nativ600
CT cerebral + regiune cervicala (gât) – substanță de contrast1.150
CT cerebral + regiune cervicala (gât)- nativ600
CT cerebral + torace + abdomen superior – substanță de contrast1.350
CT cerebral + torace + abdomen superior + abdomen inferior – substanță de contrast1.700
CT cerebral + torace + abdomen superior – nativ1.050
CT cerebral + torace – substanță de contrast1.050
CT cerebral + torace – nativ700
CT cerebral – substanță de contrast800
CT cerebral – nativ450
CT cerebral+abdomen superior – substanță de contrast850
CT genunchi – substanță de contrast700
CT genunchi – nativ450
CT hipofiza – substanță de contrast640
CT hipofiza – nativ300
CT pelvis – nativ450
CT regiune cervicală (gât) – substanță de contrast850
CT regiune cervicală (gât) – nativ450
CT regiune de coloană vertebrală – substanță de contrast 750
CT regiune de coloană vertebrală – nativ450
CT regiune toracică – substanță de contrast770
CT segment de coloana vertebrală – nativ450
CT segment de membru – substanță de contrast725
CT segment de membru – nativ (extremități)440
CT sinusuri aerice – substanță de contrast575
CT sinusuri – nativ440
CT torace + abdomen – nativ600
CT torace + abdomen + pelvis – substanță de contrast1.400
CT torace + abdomen + pelvis – nativ970
CT torace – substanță de contrast740
CT torace – nativ490
CT torace + abdomen – substanță de contrast900
Entero CT (doar în cazul în care pacientul este alergic)1.100
Entero CT – substanță de contrast1.400
Low dose CT (abdomen si pelvis) – nativ450
Low dose CT schelet osos (whole body) – nativ1.000
Uro CT – substanță de contrast900

Echipa medicală

Articole de blog