BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Endocrinologie

Din  dorința de a extinde conceptul de abordare multidisciplinară a afecțiunilor inimii și creierului, cu aceeași centrare pe pacient, utilizând infrastructura clinică, imagistică și genetică, Centrul Medical Emerald lansează primul centru de excelență în tratarea afecțiunilor hipofizei și glandelor suprarenale, alături de o echipă de elită în endocrinologie, sub coordonarea prof. Dr. Constantine Stratakis (SUA) și cu implicara prof. Dr. Corin Badiu și dr. Mariana Costache.

Abordarea cazurilor este una multidisciplinară, de tip board medical, fiecare caz fiind analizat de către cei trei endocrinologi cu ajutorul echipei de geneticieni și imagiști, dar și a altor specialități conexe. Evaluarea inițială a dosarului pacientului va fi realizată de dr. Mariana Costache, urmând ca săptămânal să existe întâlniri de echipă cu prof. Dr. Constantine Stratakis și prof. Dr. Corin Badiu pentru oferirea unor diagnostice și recomandări la standarde internaționale.

Endocrinologia se ocupă de diagnosticul si tratamentul bolilor sistemului endocrin și își desfășoară activitatea prin intermediul unor substante numite hormoni. Acestia sunt secretati de diferite glande sau tesuturi din organism (tiroidă, paratiroide, suprarenale, pancreas, hipotalamus, ovare, testicule și timus, epifiză, hipofiză), cu efecte extrem de variate și importante pentru sanatate.

În Emerald se realizează ecografie de tiroidă și o serie de teste de laborator pentru diagnosticul afecțiunilor endocrine.

Simptomele cauzate atunci când acești hormoni sunt în exces pot fi: transpiratie, hipertensiune arterială, tahicardie (frecventa cardiaca crescuta), osteoporoza, litiaza renala, urinare frecventa, diabet zaharat, cresterea greutatii, indesirea parului de pe corp, probleme ale ciclului menstrual la femei, iar atunci când hormonii nu sunt suficient secretați,  apare tensiune arteriala scazuta (hipotensiune), bradicardie (frecventa cardiaca scazuta), cresterea volumului de urina, deshidratare, scadere in greutate, oboseala, dureri musculare, greata, diaree, bronzarea tegumentelor.

Ce este cardiologia?

Cardiologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticul, tratamentul și prevenția bolilor care afectează inima și sistemul vascular. 

În cadrul secției de cardiologie se abordează mai multe afecțiuni, de la cele care implică arterele coronare (responsabile de furnizarea sângelui către inimă) până la complicații precum insuficiența cardiacă, în care inima nu reușește să pompeze sânge eficient. 

Cardiologia se ocupă și de aritmii (care implică ritmuri cardiace anormale), de boli valvulare (care afectează funcționarea corectă a valvelor inimii) și de afecțiuni cardiace congenitale (care reprezintă malformații ale inimii prezente din naștere). 

Totodată, cardiologia explorează și bolile vasculare care afectează vasele de sânge, hipertensiunea arterială (o afecțiune în care presiunea în artere este anormal de crescută) și, de asemenea, cardiomiopatiile (condiții în care mușchiul cardiac suferă modificări, cum ar fi îngroșarea sau slăbirea). 

Factori de risc modificabili:

Factori de risc non-modificabili:

Afecțiuni cardiace la adulți

Afecțiuni cardiace la copii

Holter EKG

Întrebări frecvente

Un infarct miocardic (atac de cord) se produce atunci când fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat, de obicei din cauza unui cheag de sânge. Dacă blocarea nu este eliminată rapid, porțiunea de mușchi a inimii începe să moară din lipsa oxigenului.

Simptomele pot include:

  • Durere sau disconfort în piept.
  • Durere sau disconfort în brațe, umăr, spate, gât sau maxilar.
  • Dificultăți de respirație.
  • Transpirații reci și profuze.
  • Stare de rău sau vărsături.
  • Amorțeală sau slăbiciune bruscă.
  • Bătăi neregulate ale inimii.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima nu mai pompează sângele așa cum ar trebui. Acest lucru poate fi cauzat de numeroase probleme, inclusiv de infarctul miocardic.

Durata de viață cu insuficiență cardiacă variază în funcție de gravitatea afecțiunii, tratament și alte factori individuali. Cu tratament adecvat și modificări ale stilului de viață, mulți pacienți cu insuficiență cardiacă pot avea o calitate bună a vieții pentru mai mulți ani.

După un infarct, partea de mușchi cardiac afectată nu se regenerează în mod natural. Cu toate acestea, zonele înconjurătoare pot compensa pierderea funcției. Reabilitarea cardiacă și tratamentul pot ajuta la îmbunătățirea funcției inimii după un infarct.

Multe afecțiuni cardiace pot fi prevenite sau gestionate printr-un stil de viață sănătos: o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și controlul tensiunii arteriale și a diabetului.

Malformațiile cardiace congenitale sunt tulburări prezente la naștere. Cauzele pot fi genetice, modificări ale cromozomilor, expunerea la anumite medicamente sau infecții în timpul sarcinii, sau pot fi idiopatice (fără o cauză cunoscută).

Ateroscleroza este o boală cronică în care plăcile de grăsime se acumulează în artere. Nu există un tratament care să vindece complet ateroscleroza, dar progresul său poate fi încetinit sau chiar inversat prin tratamente medicale și modificări ale stilului de viață.

Cardiopatia ischemică reprezintă daunele sau bolile inimii cauzate de lipsa de oxigen din cauza unui flux sanguin redus. Deși nu poate fi vindecată, progresul bolii poate fi încetinit și simptomele pot fi gestionate prin tratament și modificări ale stilului de viață. În anumite cazuri, intervenții chirurgicale precum bypassul coronarian pot fi necesare pentru a îmbunătăți fluxul sanguin către inimă.

Tarife Endocrinologie

ENDOCRINOLOGIE Prețuri RON București
Consultație endocrinologie 420
Consultație endocrinologie profesor 830
Consultație infertilitate (F/B) 430
Control endocrinologie 300
Ecografie tiroidă 250
Pachet evaluare caz internațional endocrinologie – genetica prof. dr. Constantine Stratakis telemedicină 1.620
Pachet evaluare caz international multidisciplinară endocrinologie- genetică prof. dr. Constantine Stratakis (consult in clinica) 2.700
Pachet consultație endocrinologie + ecografie tiroidă 540
Recomandare și interpretare analize endocrinologie 240
Test toleranță la glucoză 430
Test de supresie GH in OGTT ( hiperglicemie ) 650

ENDOCRINOLOGIE Prețuri RON Iași
Consultație endocrinologie 350
Consultație extinsa endocrinologie 500
Consultație infertilitate (F/B) 400
Control endocrinologie 230
Ecografie tiroidă 220
Pachet evaluare multidisciplinară/ caz internațional endocrinologie- (imagistică+genetică, control inclus)- în colaborare cu prof. dr. Constantine Stratakis (telemedicină) 1.500
Pachet evaluare multidisciplinară endocrinologie- genetică în colaborare cu prof. dr. Constantine Stratakis (asistă la consult) 2.500
Pachet consultație endocrinologie + ecografie tiroidă 500
Recomandare și interpretare analize endocrinologie 220

Echipa medicală

Articole de blog