BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

B-dul. Corneliu Coposu 14

Ce rol joacă ecografia în managementul bolii ficatului gras?

Ecografia în managementul bolii ficatului gras

Ficatul, cel mai mare organ intern al corpului uman, îndeplinește peste cinci sute de roluri și funcții. Ficatul este deosebit de important pentru procesele metabolice, pentru digestie, dar mai ales pentru detoxifiere. De sănătatea acestuia depind și alte organe. În unele situații, atunci când acesta este suprasolicitat, ficatul poate avea de suferit, iar una dintre bolile ce pot apărea la nivelul acestuia este steatoza hepatică sau boala de ficat gras.

Află tot ce trebuie să știi despre boala de ficat gras, despre simptome și tratament, dar și despre importanța realizării ecografiei în controlul și managementul acestei boli.

Ce este boala de ficat gras și cum se manifestă aceasta

Steatoza hepatică apare atunci când la nivelul ficatului există depozite și acumulări de grăsime. Steatoza hepatică poate fi de două tipuri, în funcție de cauzele care stau la baza dezvoltării acesteia. Afecțiunea poate fi non-alcoolică, în situația în care pacientul nu consumă alcool, iar dezvoltarea bolii are la bază aspecte ce țin de obezitate sau diabet. De cealaltă parte avem steatoza alcoolică, dezvoltată pe fondul consumului excesiv de alcool.

Manifestările și simptomele bolii de ficat gras includ oboseala acută și senzația de slăbiciune, dureri abdominale și disconfort, creșterea în volum a ficatului și modificarea analizelor, în sensul creșterii valorilor enzimelor hepatice.

Diagnosticare ficat gras

Atunci când un pacient prezintă simptomele menționate, primul pas este acela de a stabili o programare la medic, pentru diagnosticare corectă. În stabilirea diagnosticului, un rol important îl are examinarea vizuală și palparea, dar și evaluarea imagistică, alături de analizele de sânge.

Ecografia este cel mai eficient mod de a verifica stadiul steatozei hepatice, aceasta permițând o vizualizare clară a ficatului și a fierii, dar și a cavității abdominale în general. Ecografia este o metodă imagistică non-invazivă care, cu ajutorul ultrasunetelor reflectă o imagine detaliată a zonelor analizate. Practic, medicul aplică un gel special pentru ecografie pe zona abdominală a pacientului, urmând ca mai apoi, cu ajutorul unui transductor care emite unde sonore de înaltă frecvență, să obțină pe un monitor imaginea cavității abdominale. Transductorul emite undele, acestea se reflectă din țesuturi și sunt mai apoi proiectate sub forma unor imagini alb-negru care oferă o vizualizare a organelor într-un mod nedureros, deloc invaziv.

Prin ecografie se pot obține dimensiunile ficatului, care pot fi comparate cu ușurință cu dimensiunile unui ficat normal, nealterat de potențiale boli hepatice. De asemenea, tot prin ecografie poate fi verificat dacă în cavitatea abdominală este prezentă o anumită cantitate de lichid, peste limitele admise, lucru care ar putea însemna o alterare a stării pacientului ca urmare a agravării bolii.

Deși este un pilon important în diagnosticarea bolii de ficat gras, prin vizualizarea acumulărilor de grăsime depuse pe ficat, ecografia are și anumite limitări, mai ales în determinarea gradului de fibroză. De aceea, se recomandă ca ecografia să fie făcută incipient, pentru a afla informațiile de bază în diagnosticare, urmând ca ulterior, în funcție de gradul de afectare, să fie efectuate alte teste non-invazive (testele Fibroscan sau FibroMax) sau invazive (prelevare probe pentru biopsie), în vederea stabilirii unui diagnostic cu un grad mai mare de precizie. În general, acest lucru devine necesar în cazurile de steatoză hepatică avansată, acolo unde există modificări morfologice ce trebuie analizate pentru a determina gradul de fibroză.

Ecografia joacă un rol foarte important în diagnosticarea bolii de ficat gras și în detectarea acumulărilor de grăsime la nivelul organului (depozitele de grăsime se remarcă pe ecografie sub forma unor puncte albe), este necesară pentru evaluarea severității bolii (steatoză hepatică ușoară, moderată sau severă), dar și în monitorizarea evoluției bolii. Pacientul care suferă de steatoză hepatică și care este urmărit de către medic se poate prezenta la anumite intervale în scopul verificării evoluției depozitelor de grăsime. Medicul apreciază dacă este vorba despre progresie sau regresie, ca urmare a utilizării tratamentul prescris.

Prin ecografia abdominală pot fi excluse alte afecțiuni hepatice, cum ar fi tumorile sau ciroza, acestea apărând vizual și imagistic în mod diferitfață de acumulările de grăsime. În plus, ecografia este un mod foarte util de a verifica dacă ficatul prezintă sau nu leziuni sau dacă există și alte probleme la nivelul organelor adiacente sau la nivelul cavității abdominale.

Ecografia abdominală este foarte eficientă în diagnosticarea bolii ficatului gras, fiind o metodă non-invazivă și nedureroasă. În plus, ecografia nu produce radiații, iar diagnosticarea bolii de ficat gras se poate face pe loc, fără a necesita analize complexe sau timpi îndelungați de așteptare. Pe lângă faptul că poate evidenția depozitele de grăsime acumulate la nivelul ficatului, ecografia abdominală mai poate fi folosită și pentru diagnosticarea altor potențiale afecțiuni hepatice, acest lucru făcând-o deosebit de utilă ca procedură imagistică de diagnosticare.

Te așteptăm la centrul Medical Emerald pentru a te bucura de servicii medicale de calitate și de experiențe imagistice moderne și eficiente. Ai grijă de sănătatea ta și apelează la medici profesioniști ori de câte ori simți că ai nevoie de o opinie medicală avizată pentru problemele pe care le întâmpini.

Articol supervizat de dr. Monica Popescu, medic primar medicină internă și medic specialist reumatologie, cu competențe în ecografia generală și vasculară.

Surse de informare: National Library of Medicine, MDPI.

PROMOCARDIOfebruarie