BUCUREȘTI
Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București
IAȘI
Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus
TIMIȘOARA
B-dul. Corneliu Coposu 14
Urechea, un organ al corpului uman, poate suferi ca urmare a unor afecțiuni, lucru care reduce calitatea vieții. Urechea este responsabilă de menținerea echilibrului, datorită sistemului ciocan, scăriță, nicovală, dar în același timp, are și un rol în captarea undelor sonore, pe care ulterior creierul le interpretează ca sunete. Uneori, însă, urechea umană poate percepe și sunete subiective, sub formă de bâzâit sau țiuit, pe care alte persoane nu le pot auzi, ceea ce poate însemna că pacientul ar putea suferi de tinitus.
Află din acest articol ce este tinitusul, de ce apare acesta și care sunt cele mai comune manifestări, dar și ce soluții de tratament există pentru a scăpa de această afecțiune.
Tinitus sau țiuitul urechilor reprezintă o condiție medicală în care o persoană acuză faptul că aude anumite sunete, atât în perioade de liniște, cât și în condiții normale. Percepția este subiectivă, sunetele fiind auzite doar de către pacient, iar țiuitul se poate manifesta atât unilateral (tinitus unilateral, într-o singură ureche), cât și bilateral (la nivelul ambelor urechi). Deși afecțiunea este cunoscută majoritar în mod informal sub numele de țiuit al urechilor, sunetele percepute pot însemna și bâzâit, pocnituri sau zumzăit.
Dacă în unele cazuri apare o formă incipientă de tinitus, episodic și relativ deranjant, există și cazuri în care pacienții suferă de o formă constantă de tinitus, care își pune, în mod cert, amprenta asupra confortului și calității vieții.
Tinitusul este o afecțiune care poate avea la bază diferite cauze, una dintre ele fiind cea a înaintării în vârstă și a pierderii acuității auditive, ca urmare a acestui aspect. Dincolo de vârstă și de modificările morfologice pe care le presupune acest lucru, țiuitul în urechi poate avea și alte cauze, după cum urmează:
Apariția tinitusului este favorizată de câțiva factori de risc, care pot conduce uneori la manifestări puternice ale afecțiunii. Șansele ca țiuitul în urechi să apară cresc atunci când este prezent unul sau mai mulți dintre următorii factori:
Dacă simțiți episodic un țiuit în urechi sau dacă aceste episoade au o oarecare recurență, ori chiar dacă țiuitul în urechi apare în mod constant, acest lucru ar trebui să te determine să mergi la un control medical specializat ORL.
Medicul va face o verificare a urechii și a canalului auditiv, pentru a observa dacă acesta prezintă depuneri de ceară sau blocaje care ar putea influența percepția auditivă. Deoarece afecțiunile urechii sunt strâns legate de ochi, nas și gât, medicul va face o examinare atentă a acestor zone, pentru a exclude eventualele inflamații sau infecții.
Ulterior, pe baza anamnezei și a observațiilor clinice, medicul poate recomanda câteva teste imagistice, care au rolul de a întări sau exclude diagnosticul de tinitus. În funcție de rezultatele obținute, dacă diagnosticul este confirmat, medicul va recomanda pacientului un plan de tratament personalizat care să ajute la tratarea afecțiunii și la reducerea simptomelor.
Tinitusul sau țiuitul urechilor este o afecțiune care se poate trata odată ce este identificată cauza. Un prim pas în această direcție este eliminarea blocajelor la nivelul canalului auditiv, eliminându-se depunerile de cerumen și folosirea aparatelor auditive în cazurile de hipoacuzie. În cazul în care sunt prezente infecții la nivelul aparatului auditiv sau la nivelul nasului sau gâtului, acestea necesită tratament, pentru a exclude alte cauze ce pot conduce la apariția tinitusului.
În funcție de recomandarea medicului specialist, poate fi folosită stimularea magnetică transcraniană (TMS) sau terapiile pe bază de neurofeedback. Terapia de tip white noise poate fi benefică în cazurile de tinitus, iar în același timp poate fi folosită terapia cognitiv-comportamentală. Acolo unde este necesar se poate interveni cu tratament medicamentos sau chirurgical, în funcție de rezultatele obținute cu ajutorul imagisticii coroborate cu diagnosticul.
Află mai multe detalii despre metodele de stabilire a diagnosticului de tinitus și despre tratamentul acestei afecțiuni de la specialiștii centrului Medical Emerald. Dacă tu sau cineva drag ție suferă de țiuitul urechilor, te așteptăm în clinică pentru o evaluare medicală completă și pentru stabilirea celor mai eficiente metode de tratament, adaptate situației.
Articol care a fost supervizat de dr. Bogdan Pană, medic specialist neurologie, Centrul Medical Emerald București
Sursa de informare: Mayo Clinic, Cleveland Clinic