BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

B-dul. Corneliu Coposu 14

Ce legătură există între reumatism și bolile de inimă?

Ce legătură există între reumatism și bolile de inimă?

Odată cu trecerea timpului, organismul începe să se resimtă, iar unele dintre primele semne apar sub forma durerilor cunoscute sub numele de reumatism. Reumatismul este caracterizat prin senzația de durere, inflamație și chiar rigiditate la nivelul articulatiilor. Există mai multe tipuri de reumatism, definite în funcție de zona afectată sau de cauze, iar prezența unei astfel de afecțiuni poate influența și alte organe si sisteme. Una dintre asocierile frecvente este cea între reumatism și bolile de inimă, o situație care poate crea probleme semnificative la nivelul organismului și asupra căreia trebuie să îți îndrepți atenția, astfel încât să îți poți păstra starea de sănătate.

Află din acest material ce legătură există între reumatism și bolile de inimă și care sunt aspectele la care trebui să fii atent dacă prezinți simptome specifice afecțiunii de reumatism la inimă.

Ce tipuri de reumatism afectează inima?

Reumatismul este o problemă comună, ce poate afecta mușchii, oasele, articulațiile și alte țesuturi moi. În funcție de poziționarea afecțiunii, putem vorbi despre reumatism inflamator, infecțios, degenerativ sau reumatism de țesuturi moi, conform denumirii aferente cunoașterii comune, pentru fiecare afecțiune în parte existând termeni medicali științifici.

Cazul reumatismului articular acut, cunoscut și sub numele de febră reumatică, are o legătură directă cu afecțiunile cardiace, deoarece acesta este o consecință a bolilor infecțioase netratate corespunzător, așa cum ar fi, spre exemplu, infecțiile cu streptococ de grup A.
Infecția netratată determină un răspuns imunitar anormal la unele persoane cu predispoziție genetică,  având ca rezultat modificări la nivelul  diferitelor structuri cardiace, în special la nivelul valvelor. Practic, la nivelul valvelor se poate forma un țesut cicatricial care destabilizează funcționarea corectă a inimii, din cauza închiderii sau deschiderii dincomplete.

Rezultatul unei astfel de modificări morfologice este acela că țesutul cicatriceal devine mai compact în timp, iar în ultimă instanță se poate ajunge chiar la insuficiență cardiacă, ca urmare a pierderii elasticității mușchiului cardiac. Din acest motiv, reumatismul cardiac necesită prevenție, iar aceasta poate începe chiar cu tratarea eficientă a infecțiilor cu streptococ A, adică a infecției bacteriene cu Streptococcus pyogenes (faringită, amigdalită etc.).

Febra reumatică apare cel mai frecvent între 5 si 15 ani, este rară la adulții tineri și apare rar după vârsta de 35 de ani. Lăsată netratată sau tratată necorespunzător, afecțiunea poate conduce la boli severe de inimă, cum ar fi boala cardiacă reumatismală.

Pentru că reumatismul articular acut are la bază o infecție bacteriană, nu virală, este nevoie pentru tratare să se intervină medicamentos cu ajutorul antibioticelor și a medicamentelor antiinflamatoare, administrate pe termen lung, în cele mai multe dintre cazuri, în funcție de gradul de afectare al inimii. Dacă boala a afectat în timp valvele cardiace, acestea necesită tratament chirurgical, pentru repararea lor.

O altă formă a reumatismului care poate fi relaționat cu bolile de inimă este reumatismul cauzat de bolile autoimune, cum ar fi Lupus Eritematos Sistemic (LES), o afecțiune care poate conduce la inflamarea peretilor vaselor de sânge și a structurilor cardiace (pericard, miocard, valve). În timp pot să apară probleme grave precum miocardita sau pericardita.

Și poliartrita reumatoidă, altă afecțiune reumatismală de tip inflamator autoimun, se poate asocia cu afectarea cardiovasculară. Inflamația sistemică are efecte directe si indirecte asupra vaselor inimii, acești pacienți având un risc de 1,5- 2 ori mai mare de a dezvolta ateroscleroză și respectiv boală cardiacă ischemică și, de asemenea, cu timpul, insuficiență cardiacă.

Ce simptome pot apărea în cazul reumatismului la inimă?

De cele mai multe ori, termenul de reumatism definește durerile articulare sau musculare generale, la nivelul membrelor, iar în cazul reumatismului la inimă simptomele sunt similare: de la dureri toracice la dificultăți în respirație, palpitații. Acestora li se adaugă simptomele relevante ale unei infecții în corp, în principal febra. Atunci când apar aceste simptome, devine imperios necesar să mergi la un control medical, mai ales luând în considerare faptul că reumatismul afectează funcția generală a inimii, lucru care poate conduce la incapacitatea acesteia de a mai funcționa.

Cum se diagnostichează reumatismul la inimă?

Apariția simptomelor necesită o vizită la medic, pentru o diagnosticare corectă a reumatismului. Medicul evaluează într-o primă fază starea de sănătate a pacientului, prin examinare clinică, prin palpare și prin ascultarea bătăilor inimii (pentru a vedea dacă există anumite neregularități în bătăile acesteia).

Pentru a evidenția prezența unei infecții sau inflamații se pot face teste de sânge, cum ar fi proteina C reactivă (CRP), VSH sau dozarea anticorpilor specifici pentru anumite boli autoimune. Desigur, testarea specifică pentru evidențierea prezenței streptococului de tip A este necesară, acesta stând la baza apariției reumatismului la inimă. Medicul poate recomanda și realizarea unei ecografii la inimă (Doppler), care poate evidenția anumite probleme în ceea ce privește funcționarea corectă a acesteia.

Inflamația la nivelul inimii, cardita, este o condiție medicală serioasă, iar lipsa evaluării corecte a stării de sănătate a inimii și prevenția în ceea ce privește reumatismul pot conduce la dezvoltarea acestei afecțiuni în perioada adultă. Dacă simți că ritmul tău cardiac este ridicat, atât în timpul activităților, cât și în repaus, dacă ai dureri sau obosești permanent sau dacă suferi de anomalii ale pulsului, aceste aspecte ar trebui discutate cu un medic în vederea stabilirii unui diagnostic corect.

Reumatismul poate fi problematic în contextul bolilor de inimă, așadar ai grijă de sănătatea ta și solicită o programare la Centrul Medical Emerald. Te așteptăm cu răspunsuri la întrebările pe care le ai, dar și cu o echipă de medici specialiști, gata oricând să îți fie un real sprijin în tratarea problemelor de sănătate.

Articol supervizat de dr. Monica Popescu, medic primar medicină internă și medic specialist reumatologie.

Surse de informare: National Library of Medicine, Healthline, Johns Hopkins Medicine.

PROMOCARDIOfebruarie