BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

B-dul. Corneliu Coposu 14

Ce este cardio-obstetrica?

cardio obstetrica

Cele nouă luni în care te pregătești pentru a întâmpina noul membru al familiei reprezintă o perioadă minunată de autocunoaștere și de bucurie. Cu siguranță, în acest timp te confrunți și cu numeroase îngrijorări și este normal să ai multe întrebări.

O relație apropiată și deschisă cu medicul obstetrician este esențială pentru a fi cât mai informată și mai relaxată. În cazul în care, anterior sarcinii, ai fost diagnosticată cu anumite probleme de sănătate sau dacă ai descoperit afecțiuni pe parcurs, trebuie să te preocupe în mod deosebit monitorizarea stării generale. În mod particular, atunci când te confrunți cu infertilitatea și apelezi la metode moderne de reproducere asistată, starea generală de sănătate a organismului trebuie cunoscută bine pentru evaluarea riscurilor procedurii.

Citește mai departe pentru a afla mai multe despre cardio-obstetrică, dar și despre riscurile la care te expui atunci când nu ții boala sub control.

Ce reprezintă specializarea cardio-obstetrică?

Cardio-obstetrica este o ramură a medicinei care se concentrează pe managementul și tratamentul bolilor cardiovasculare la gravide. Această abordare interdisciplinară implică colaborarea între obstetricieni, cardiologi și alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a oferi îngrijire atentă femeilor cu afecțiuni cardiace preexistente sau celor care dezvoltă complicații cardiovasculare în timpul sarcinii și în lăuzie.

Cardio-obstetrica combină expertiza obstetricală a specialiștilor în medicina materno-fetală cu expertiza cardiologilor. Împreună, acești specialiști oferă o perspectivă unică asupra modului în care este gestionată afecțiunea cardiacă în condițiile adaptării organismului la fiziologia sarcinii. Dacă te confrunți cu o afecțiune cardiacă preexistentă, cum ar fi sindromul Marfan, cardiomiopatie, hipertensiune arterială,  aritmii sau boli cardiace congenitale, atât mama,  cât și fătul necesită îngrijire suplimentară pe tot parcursul sarcinii.

Investigații specifice

Afecțiunile cardiace reprezintă principala cauză a mortalității materne la nivel mondial. Monitorizarea sarcinii atunci când mama prezintă boli de inimă este obligatorie pentru dezvoltarea normală a fătului și pentru a preveni complicațiile.

În general, investigațiile medicale pentru afecțiuni cardiologice cunoscute sau suspectate în timpul sarcinii sunt similare cu cele utilizate la femeile care nu sunt însărcinate. Cu toate acestea, medicii iau în considerare măsuri suplimentare de siguranță pentru a maximiza bunăstarea fetală.

Imagistica este o evaluare primară a nevoii clinice a pacientului. Dacă indicația pentru imagistică este adecvată și va modifica managementul clinic, atunci trebuie luată în considerare imagistica în timpul sarcinii. Obținerea datelor de diagnostic precise pentru îngrijirea maternă adecvată este necesară pentru rezultate fetale optime.

Atunci când sunt disponibile proceduri imagistice sigure pentru sarcină, cum ar fi ultrasunetele și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) fără agenți de contrast pe bază de gadoliniu și pot furniza datele de diagnostic adecvate, acestea ar trebui să fie modalitatea preferată. Pentru tomografia computerizată (CT), medicina nucleară sau angiografia coronariană invazivă, deși nu absolut contraindicate, expunerea la radiații ionizante este principala considerație atunci când se se evaluează riscurile și beneficiile.

Indiferent de opțiuni, planurile de tratament sunt individualizate în funcție de particularitățile fiecărei paciente. Trebuie stabilit încă de la început faptul că orice proceduri care implică expunerea la radiații ionizante nu sunt recomandate în timpul sarcinii și trebuie amânate.

Riscuri existente

Dacă problemele cardiologice nu sunt ținute sub control în timpul sarcinii, atât femeia, cât și fătul sunt în pericol. Riscurile pot să degenereze, în funcție de gravitatea afecțiunii, precum și de evoluția sarcinii.

Există două tipuri principale de probleme cardiace care pot afecta femeile în timpul sarcinii. În primul rând, vorbim despre afecțiuni cardiace preexistente. Acestea sunt boli cardiovasculare pe care femeile le au înainte de a rămâne însărcinate. Este posibil ca aceste condiții să nu fi cauzat niciun simptom sau îngrijorări majore înainte. Pe de altă parte, în timpul sarcinii, acestea te pot afecta diferit și pot duce la complicații. O altă problemă se referă la eventuala medicație urmată înaintea sarcinii care trebuie reanalizată sub aspectul riscurilor expunerii fătului.

În al doilea rând, există afecțiuni cardiace care se dezvoltă în timpul sarcinii. Acestea sunt afecțiuni care nu au fost prezente înainte de sarcină. Unele sunt inofensive, dar altele pot fi periculoase.

Majoritatea femeilor cu o afecțiune cardiacă pot rămâne însărcinate în siguranță și pot avea un copil sănătos. În cazuri mai rare, bolile cardiovasculare din timpul sarcinii duc la complicații grave.

Îngrijirea prenatală a pacienților ar trebui să înceapă înainte de concepție. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacienții cu boli cardiovasculare. Scopul este de a optimiza starea cardiovasculară a pacientului. Atunci când evaluările nu sunt efectuate și când pacienta nu este monitorizată, pot să apară probleme precum hipertensiunea, stare generală proastă, insuficiență cardiacă și chiar deces.

Prevenirea complicațiilor

Pacientele cu boli cardiovasculare care doresc să rămână însărcinate trebuie să discute imediat cu un medic specialist în cardio-obstetrică. Acest lucru este necesar pentru a înțelege provocările specifice care apar, dar și pentru a te asigura că sarcina evoluează normal, fără ca mama și/sau fătul să fie afectați.

Monitorizarea sarcinii îndeaproape reduce riscurile și asigură o perioadă mai liniștită pentru mamă, inclusiv din punct de vedere emoțional. Indiferent de tipul bolii cardiace sau de predispozițiile existente, medicii specialiști vor identifica cele mai eficiente metode de tratament, pentru progresul sarcinii în condiții optime.

Centrul Medical Emerald pune la dispoziția pacienților toate informațiile necesare, prin intermediul unei echipe medicale cu experiență. Atunci când dorești să rămâi însărcinată sau dacă deja a venit acest moment și ai anumite îngrijorări sau vrei pur și simplu să te asiguri că totul decurge normal, te așteptăm în clinică pentru investigații medicale relevante și pentru o planificare în siguranță a îngrijirii prenatale și postnatale.

Articol supervizat de dr. Natalia Pătrașcu, medic primar cardiologie, cu supraspecializare în cardio-obstetrică, Centrul Medical Emerald București.

Sursă de informare: Johnks Hopkins Medicine, Cleveland Clinic.

PROMOCARDIOfebruarie