BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Ce înseamnă Sindromul Sjögren și cum poate fi diagnosticat

Dr. Ciprian Jurcuț ne vorbește despre ce înseamnă Sindromul Sjögren și cum poate fi diagnosticat corect.
Sindromul Sjögren este o boală autoimună în care sunt afectate în principal glandele lacrimale şi salivare (ceea ce duce la simptome de uscăciune oculară şi la nivelul cavităţii bucale). La unii pacienţi, pot apărea simptome sistemice (de tipul manifestărilor articulare, la nivelul pielii, sistemului nervos, pulmonare sau renale) şi/sau modificări de laborator (în special în sfera hematologică).
Diagnosticul se realizează în servicii de reumatologie sau medicină internă, cu ajutorul medicilor oftalmologi (care realizează teste specifice care pot identifica uscaciunea oculară), a ecografiei de glande salivare (parotide şi submandibulare) şi a analizelor de laborator specifice sau biopsiei de glande salivare minore.
Tratamentul este unul adaptat fiecărui pacient şi se bazează pe abordarea uscăciunii oculare şi/sau bucale, dar şi pe medicație imunosupresoare care poate fi indicată în unele cazuri.
Dacă suferiţi de simptome de uscăciune oculară sau bucală ar trebui sa vă adresaţi unui medic reumatolog sau internist care să evalueze simptomele, să organizeze un bilanţ imagistic şi de laborator adaptat care să stabilească dacă într-adevăr este vorba despre sindromul Sjögren şi, în cazul diagnosticului pozitiv, să stabilească un plan de tratament şi de urmărire pe termen lung.
La Centrul Medical EMERALD pot fi efectuate ecografii de glande salivare.
Detalii și programări la tel 021 9814.