Să convingi un fumător înrăit să renunţe la tutun doar în eventualitatea declanşării unei boli de inimă deoseri este o misiune sortită eşecului. Şi cu toate aceastea, unii dintre fumători sunt puşi în faţa faptului împlinit şi sunt nevoiţi să renunţe la acest viciu atunci când chiar sunt diagnosticaţi cu o boală cardiovasculară. Dr. Oana Fronea-Gheorghe, medic specialist cardiolog explică cum elementele nocive din ţigări (inclusiv din cele electronice) afectează sănătatea cardiovasculară. De ce fumatul este atât de blamat de către medici în general şi mai ales de către medicii pneumologi şi de cătremediciicardiologi? Fumatul afectează sănătatea cardiovasculară prin mai multe mecanisme. ”Pe de o parte accelerează ateroscleroza. Într-o explicaţie simplistă, iată ce se întâmplă – ateroscleroza este procesul de depunere a grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge. În urma acestui proces se formează aşa-numitele plăci de aterom. În timp, acestea duc la îngustarea vaselor de sânge. Fluxul sanguin este redus prin aceste vase de sânge. Aşa are loc scăderea aprovizionării cu sânge a organului deservit de un astfel de vas de sânge” explică medicul cardiolog Oana Fronea-Gheorghe. În unele cazuri, vasele de sânge pot suferi şi dilataţii – adică se formează anevrisme. Acestea se pot rupe, provocând în cazul vaselor mari (cum este artera aortă) hemoragii masive ameninţătoare de viaţă.
Pe de altă parte, fumatul stimulează formarea de cheaguri de sânge (efect protrombotic). ”Cheagurile de sânge împreună cu placa de aterom (grăsime) pot duce la obstrucţia completă a vasului de sânge afectat cu apariţia consecutivă a infarctului (lipsa totală de aprovizionare cu sânge) în organul deservit de către acel vas de sânge – în cazul inimii – infarct miocradic” mai adaugă specialistul cardiolog.
Citește tot interviul acordat de dr. Oana Gheorghe-Fronea, medic specialist cardiologie la Centrul Medical Emerald pentru CSID.RO, aici.