BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Medicina internă și consultul la medicul internist

Medicina internă este o disciplină medicală ce urmarește îngrijirea pacientului de vârstă adultă, cu afectare diversă de organ și sistem.

Medicii specializați în medicină internă sunt recunoscuți ca fiind experți în diagnosticare, tratamentul bolilor cronice, promovarea sănătății și prevenirea bolilor.

Specialitatea de medicină internă acoperă o gamă largă de afecțiuni care afectează organele interne ale corpului – inima, plămânii, ficatul și tractul gastro-intestinal, rinichii și tractul urinar, creierul, coloana vertebrală, nervii, mușchii și articulațiile (precum si boli de tesut conjunctiv). Deși unele boli afectează în mod specific organele individuale, majoritatea bolilor comune – arterioscleroza, diabetul, hipertensiunea arterială și cancerul pot afecta mai multe organe interne ale corpului

Tratarea unei game largi de afecțiuni de medicină internă

Medicii de medicină internă diagnostichează, gestionează și tratează o gamă largă de afecțiuni. Acestea includ cancerul, infecțiile și afecțiunile care afectează inima, sângele, rinichii, articulațiile și sistemele digestiv, respirator și vascular.

Când apelăm la un internist

În cazul în care aveți simptome vagi sau neclare, care nu par să țină de un anumit organ, cum ar fi: febră, oboseală, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, starea generală proastă, astenie, dureri abdominale, dureri în regiunea lombară, atunci ar fi recomandat să se înceapă cu un consult la medicul internist.

Însă acestea nu sunt singurele simptome care ar trebui să direcționeze pacientul către un consult de medicină internă. Pentru orice alte simptome, este util un control inițial la un specialist de medicina internă.

Medicul internist efectuează consultația iniţială, prescrie tratament, și în cazul în care pacientul necesită investigații suplimentare, îl va trimite la specialistul corespunzător  – de exemplu pentru un diagnostic de diabet zaharat, pacientul va fi îndrumat către medicul diabetolog, etc.

Luați în considerare să vedeți un medic internist atunci când

  • Doriți să vă îmbunătățiți starea generală de sănătate – Interniștii pot oferi îndrumări, consiliere și alte intervenții preventive pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
  • Aveți nevoie de îngrijire cuprinzătoare de lungă durată – Interniștii tratează organismul ca pe un tot unitar, diagnostichează și tratează boli cronice, cum ar fi diabetul și tulburările autoimune.
  • Simptome ample – Multe boli grave pot fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi la fel cu ale altor boli. Consultul inițial la un medic internist poate asigura un diagnostic mai precis și un tratament prompt.
  • Dezvoltați afecțiuni care afectează oricare dintre sistemele corpului – Acestea includ tractul circulator, respirator, vascular (sau cardiovascular), digestiv și urinar.
  • Tulburările de sănătate mintală – cum ar fi depresia și anxietatea, sunt de fapt foarte complexe, deoarece se pot raporta dincolo de emoții. Acestea pot fi cauzate, de exemplu, de activități anormale la nivelul creierului, de o boală persistentă sau de dezechilibre hormonale, asupra cărora medicii interniști pot lucra.

Ce tratează medicul internist

Sunt multiple boli ce pot fi diagnosticate și tratate printr-un consult de medicină internă, boli ce afectează diferite organe precum:

  • Inima – hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică cronică, fibrilație atrială, insuficiență cardiacă;
  • Plămânii – printre acestea se numără: bronșita cronică, astmul bronșic, bronchopneumonia cronică obstructivă, pneumonia, traheobronșita acută, sarcoidoza sau chiar depistare cancer pulmonar;
  • Stomacul – afecțiunile tubului digestiv pot fi descoperite în urma unei examinări clinice, anamneze și investigații paraclinice. Acestea pot fi  gastrită, ulcer sau boală de reflux gastro-esofagian;
  • Ficatul: hepatita cronică, ciroza compensate, steatoza (ficat gras);
  • Vezicula biliară: dischinezia biliară;
  • Colonul: colon iritabil;
  • Rinichii: litiaza renală (nisip și pietre de dimensiuni mici), infecții urinare, pielonefrita, insuficiența renală cronică (stadii incipiente);
  • Sângele: anemii, limfoane, leucemii ;
  • Musculo scheletal,  scheletul osos și articulațiile: reumatismele degenerative și inflamatorii, osteoporoza și poliartrita reumatoidă , poliartroze și discopatii ale coloanei vertebrale care nu necesită tratament chirurgical;
  • Metabolism: dislipidemii, gută sau hiperuricemii.

În cadrul centrului nostru, dr. Gabriel Șica medic specialist medicină internă oferă consultații și în regim CAS/OPSNAJ.

Detalii și programări la tel 021 9814.

References:

  • https://www.acponline.org/patientsfamilies/aboutinternal_medicine/
  • https://www.aamc.org/cim/specialty/list/us/336842/internal_medicine.html