BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

ANGIO-CT CORONARIAN in diagnosticul afectiunilor cardiovasculare

Angio-CT-ul coronarian, investigația care completează paleta de metode avansate de diagnostic cardiovascular, alături de RM cardiac, RM cardiac de stres și ecografia cardiacă, acum disponibilă la Emerald.

Odată cu instalarea unui aparat CT de ultimă generație – GE Evo Revolution cu aplicații avansate pentru imagistica coronarelor, investigația ANGIO-CT CORONARIAN devine disponibilă la Emerald, având o echipă dedicată, supraspecializată în imagistică cardiacă, formată din radiolog-cardiolog-tehnician-asistent pentru o calitate a imaginilor și o acuratețe a rezultatelor la cel mai înalt nivel.
Despre investigație
Examinarea este una non-invazivă și reprezintă o alternativă la coronarografia clasică, fiind o investigație diagnostică, prin aceasta evidențiindu-se placile de aterom de la nivelul arterelor coronare, tipul de placi (moi, calcificate, mixte). Deasemenea, se pot detecta anomaliile coronariene, se poate evalua patența ramurilor de bypass si a stent-urilor, morfologia si funcția valvelor cardiace, funcționalitatea miocardului și gradul de perfuzie al acestuia.
Echipa medicală dedicată:
– Dr. Răzvan Capșa – director medical, medic primar radiologie și imagistică medicală
– Dr. Ofelia Niță – medic primar radiologie și imagistică medicală
– Dr. Costin Minoiu – medic primar radiologie și imagistică medicală
– Dr. Monica Dobrovie – medic specialist cardiologie, medic rezident radiologie și imagistică medicală

Când este recomandat un angioCT coronarian?

Indicațiile principale sunt:

● Dureri in piept atipice pentru angină pectorala, mai ales dacă există factori de risc asociați (fumat, sedentarism, suprapondere sau obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nivel crescut al colesterolului). În cazul durerilor tipice pentru angină pectorală se recomandă explorare invazivă prin coronarografie.

● Oboseală la efort pentru care nu s-a găsit o altă cauză, cardiacă sau de altă natură.

● Când există un risc cardiovascular moderat calculat prin scoruri de risc specifice, chiar și în absența simptomelor.

● Antecedente familiale de boli de inimă, în mod particular boală coronariană.

● Evaluarea grafturilor la pacienții cu bypass aorto-coronarian.

● Când există modificări posibil ischemice pe electrocardiogramă (EKG)

Contraindicații:
– sarcina, boala renală cronică, alergia la iod, reacție alergică la substanțe de contrast în antecedente
– de menționat medicului dacă suferiți de: hipertiroidism, astm bronșic, hipotensiune
Investigația Angio-CT coronarian, deși una neinvazivă, se realizează la Emerald doar la indicația unui medic cardiolog și doar după parcurgerea indicației și evaluarea contraindicațiilor de către personal dedicat, cu experiență în imagistica cardiovasculară.   

 

Cum se efectueaza un Angio-CT coronarian

Un rol deosebit în obținerea unor rezultate concludente îl are pregătirea corecta a pacientului pentru această examinare: cu 24 de ore înainte de angio-CT sunt contraindicate cafeaua, bauturile care conțin cofeină, ceaiul negru și sucurile energizante, fumatul. Pacientul nu trebuie să manânce cu câteva ore înainte de investigație. De asemenea, este important de cunoscut istoricul pacientului, pentru că în prezența stenturilor coronariene sau intervenții de chirurgie cardiaca în antecedente se alege un protocol de examinare diferit.

AngioCT-ul coronarian este neinvaziv și implică injectarea de substanță de contrast la nivelul unei vene periferice, de obicei la nivelul antebrațului, spre deosebire de coronarografie, care presupune avansarea unui cateter și injectarea directă în arterele coronare.

Pacientul este poziționat pe masa computer tomografului. La nivelul antebrațului se va monta o linie venoasă (branulă) și se vor atașa electrozi pentru monitorizarea ritmului cardiac. Pe branulă se va face o injecție cu substanță de contrast înainte de începerea examinării, apoi pacientul va fi rugat sa își tină respirația timp de 10-15 secunde în timp ce masa avansează prin scanner. Întreaga procedură durează în jur de 10-15 minute.

Uneori, înainte de examen, se pot administra medicamente beta blocante pentru a scădea pulsul sub 60 bătăi pe minut – astfel se obțin imagini de o calitate mai bună. Este important ca medicul să fie informat despre orice istoric de alergie la medicamente sau la substanța de contrast. Discutați cu medicul dumneavoastră cardiolog înainte de programare pentru a afla dacă e nevoie să luați anumite medicamente pentru scăderea pulsului cu ceva timp înainte de investigație.

Lista completă de investigații:
  • Angio CT coronarian/artere coronare (include scor de calciu)
  • Angio CT pentru masuratori in vederea TAVI ( inlocuire transcateter a valvei aortei )
  • Angio CT pentru masuratori in vederea TAVI + scor de calciu valva aortica
  • Angio CT pentru masuratori in vederea TAVI + artere coronare
  • Angio CT coronarian + evaluare functionala ventriculara stanga
  • Angio CT coronarian + aorta toracica
  • CT Cord (evaluare pericardica)
  • CT cardiac pentru evaluare functie ventriculara
  • Angiografie CT sistem aortic toracal cu sincronizare cardiaca (disectie aortica)
  • Scor de calciu
Detalii și programări la  0219814.