BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

021 9814

Solicită o programare

Bursele ”Dr. Dimitrie Capșa”

 

BURSELE ”DR. DIMITRIE CAPȘA”

UPDATE:

Am ales câștigătorii primei ediții a Burselor ”Dr. Dimitrie Capșa”! Îi felicităm pe toți cei care au aplicat, pe finaliști și pe câștigători și le mulțumim colegilor din juriu pentru efortul depus în procesul de selecție. Câștigătorii sunt:

Medicină: Andrei Constantinescu, Sorin Ștefan Popescu , Liviu Ioan Șerban 

Rezident nefrologie: Gabriel Robert Pandele

Inginerie medicala: Ion Alexandra Cornelia Elena Luminița 

Câștigătorii vor fi contactați la începutul lunii aprilie pentru a semna contractele de bursă.

 

Andrei Ștefan CONSTANTINESCU este acum absolvent  la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București. În prezent, își desfășoară primul an de rezidențiat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia din București. A terminat anul VI cu media 9.20 și 826 de puncte în urma susținerii examenului de rezidențiat. Deși ultimul an a fost unul dificil cu examenul de licență, a reușit să susțină prezentări și seminarii în cadrul a 2 Congrese Naționale și să își continue activitatea în domeniul inovației medicale în cadrul Centrului de Inovație și e-Health, UMFCD. Lucrarea sa cu titlul “ Printarea 3D: O extensie a imagisticii convenționale în cadrul patologiei vasculare anevrismale” realizate împreună cu echipa Centrului de Inovație și e-Health, UMFCD, a presupus conceperea unui simulator de proceduri intervenționale bazat pe print 3D pornind de la imagini CT. Simulatorul a fost folosit în cadrul unui seminar unde 3 proceduri intervenționale distincte au fost realizate în scop educațional. Lucrarea a fost apreciată de membrii comisiei de evaluare a lucrării de licență, astfel încât a fost notată cu nota 10. În cadrul acestei activități științifice Andrei a colaborat cu Centrul Medical Emerald și SofMedica Group ce au contribuit atât logistic, cât și cu echipamente medicale.

“Bursa Dr. Dimitrie Capșa m-a adus mai aproape de pregatirea si realizarea unui nou proiect ce isi propune sa utilizeze tehnologii inovative precum Printarea 3D și Computer Aided Design (CAD) pentru a aduce o noua dimensiune imagisticii medicale convenționale.”

 

Sorin POPESCU este student în anul VI , specialitate Medicină Generală  la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București. Desfășurarea unui stagiu de pregătire medicală cu durată de 10 săptămâni în Lübeck, Germania, în domeniul Cardiologie- Electrofiziologie, desfășurând activitate clinică, intervențională, dar și cercetare clinică,  s-a soldat cu publicarea a numeroase articole de specialitate în unele dintre cele mai bine cotate jurnale medicale din domeniu. Sorin este parte a unei echipe medicale implicată în realizarea unor proceduri de Electrofiziologie în premieră în Germania sau printre primele în lume: ablații folosind tehnici precum Laser Balloon X3, Pulsed Field Ablation și Very high-power short-duration. În prezent este parte a echipei de cercetare a Centrului Medical Emerald în departamentul de imagistică.

“Bursa “Dr. Dimitrie Capșa” a reprezentat o extraordinară oportunitate de a îmi continua proiectele de cercetare clinică, dar și de pregătire medicală, atât în România, cât și în Germania. Posibilitatea de a colabora cu echipa medicală a Centrului Medical Emerald mi-a permis dobândirea unor noi cunoștințe cu precădere în domeniul imagisticii cardiovasculare, precum și desfășurarea unor importante activități de cercetare. Cercetarea clinică în Centrul Medical Emerald, în  domeniul Imagisticii Cardiovasculare, a dus la publicarea unui articol indexat ISI.”

 

Liviu -Ioan SERBAN este student în anul VI , specialitate Medicina Generală  la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București. Activitățile extracuriculare și cultivarea abilităților aflate în afara sferei academice sunt esențiale pentru a ajunge un doctor de succes. Student în ultimul an, este în curs de pregătire a lucrării pentru licență (studiu retrospectiv asupra 30 de pacienți mari arși tratați în cadrul SCUB cu hemodializă sau hemodiafiltrare în perioada 2016-2021) și este implicat într-o colaborare la finalizarea studiului de tip meta-analiză asupra direcției de cercetare în tratamentul anevrismelor subarahnoidiene, ce urmează să fie publicat.

“Bursa Dr. Dimitrie Capșa a deschis o nouă sferă de interes pentru mine, am aflat și am citit mai multe despre terapia de substituție renală și am devenit interesat de aplicarea acestei tehnici de terapie intensivă și nefrologie în cadrul ariei mele de interes, adică pacienții mari arși. Bursa oferită și interesul recent pe care l-am acordat domeniului nefrologiei m-au făcut să reconsider opțiunile pentru programele de rezidențiat, acum fiind interesat de Chirurgie Plastică, ATI și Nefrologie.”

Gabriel – Robert PANDELE  este absolvent al  Universitatii  de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București.  În prezent, își desfășoară rezidențiatul  în cadrul Spitalului Clinic Fundeni, secția Nefrologie. Gabriel a fost beneficiar al bursei pentru un medic rezident nefrologie. Perioada de rezidențiat este una dintre cele mai importante perioade din viața unui om care ales să exploreze tărâmul medicinei. Fascinat de patologia renală încă de la cursurile de fizio, Gabriel a început să înteleagă mecanismele nefronului.

“Programul  de burse  “Dr. Dimitrie Capșa” mi-a oferit o nouă viziune asupra Nefrologiei, oportunitatea de a aprofunda noi concepte care aparțin acestei ramuri medicale. M-a motivat să explorez partea de cercetare clinică, să îmi îmbogățesc experiența legată de participarea la congrese si seminarii în calitate de participant, cât și în calitate de speaker– prezentări cazuri clinice (Acute Kidney Injury in Cancer). “

Alexandra ION  este absolventă a Universității Politehnice, București cu o medie finală de 9.4 – Nivelul CEC 6. În prezent este masterand la Biotehnologie aplicată în medicină regenerativă în cadrul Universității Politehnice, București și masterand în Biofizică medicală și biotehnologie celulară în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București. Alexandra  a fost beneficiară a bursei  pentru un student la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul  Universitații Politehnica Bucuresti.

“Bursa “Dr. Capșa” m-a ajutat de a pregati o lucrare de evoluție și inovare în Nefrologie, pornind de la ideea de regenerare a țesutului renal lezat sau necrozat cu ajutorul scaffold-urilor pe baza de materiale biocompatibile și asemănatoare cu  ale țesutului de înlocuit. Acest scaffold urmând a fi printat prin tehnici 3D PRINTING și în care doresc inserarea de celule stem specializate pentru o regenerare favorabilă și rapidă. “

 

Date ediția I  a Burselor Dr. Dimitrie CAPȘA

Organizator: SofMedica Group prin Centrul Medical Emerald (deținător al marcii IHS)

Prin contribuția sa neprețuită în domeniul nefrologiei, dr. Dimitrie Capșa poate fi considerat fondatorul dializei moderne din țara noastră. Pentru SofMedica Group a fost întotdeauna o sursă de inspirație și de asemenea omul fără de care nu ar fi apărut International Healthcare Systems – Centre Medicale de Nefrologie si Dializa(IHS), predecesorul Centrului Medical Emerald. Sub îndrumarea nobilă și atentă a dumnealui, compania a devenit în 2015 cea mai mare rețea independentă de centre de nefrologie și dializă din Europa, oferind tratamente la cele mai înalte standarde pentru mii de pacienți din România și nu numai.

 

Din dorința de a-i păstra vie memoria doctorului Dimitrie Capșa și pentru a continua contribuția în domeniul medicinei în România, SofMedica Group, prin Centrul Medical Emerald, va acorda, începând cu anul 2021, cinci burse anuale de studiu, după cum urmează:

 • trei burse pentru studenți în anul 5 sau 6 la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București
 • o bursă pentru un medic rezident nefrologie, înscris la orice facultate de medicină acreditată în România, în orice an de studiu
 • o bursă pentru un student la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnica București, în orice an de studiu.

 

Programul propune susținerea și insturirea continuă a tinerilor medici, pentru a continua direcția începută de dr. Dimitrie Capșa, ce și-a dedicat întreaga sa carieră pentru dezvoltarea profesională a tinerelor generații, prin acordarea unui număr de cinci burse private în valoare de 800 ron/lună de studiu academic timp de 1 an (perioada martie 2021- martie 2022).

Alte oportunități pentru beneficiarul bursei:

 • Participarea la toate evenimentele organizate de programul Bursa ”Dr. Dimitrie Capșa”.
 • Acces la programele de educație și formare continuă dezvoltate de SofMedica Academy
 • Acces la programele de internship organizate de SofMedica Group
 • Premiere suplimentară anuală, pentru cel mai performant beneficiar al Bursei (media generală, activitate științifică deosebită, invenții sau publicații)

Etapele concursului:

 • Perioada de depunere a aplicațiilor: 20 ianuarie – 15 februarie 26 februarie 2021
 • Interviu online: 17 – 24 februarie 2021 1-5 martie 2021
 • Anunțarea rezultatelor: 28 februarie  10 martie 2021

Documente necesare pentru aplicare (limba română):

 • CV
 • Ultima foaie matricolă
 • Scrisoare de recomandare de la un profesor universitar
 • Scrisoare de motivație.

Criterii de eligibilitate

 • Beneficiarul studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, sau Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnica București, în ciclul licență (student anul 5-6 de studiu academic)
 • Beneficiarul ce candidează pentru bursa oferită unui rezident nefrologie poate fi înscris la orice Facultate de Medicină acreditată în România, în orice an al rezidențiatului.
 • Activități academice (media generală a anului precedent minim 9 din 10, sau o medie echivalentă în raport cu sistemul de notare utilizat de instituția de învățământ superior în care este încadrat candidatul), implicare în activități de cercetare, participare la activităţi extracurriculare deosebite (publicații de specialitate, voluntariat, implicare în organizaţii studenţeşti, proiecte non-guvernamentale etc).
 • Beneficiarii au domiciliul stabil în România;
 • Beneficiarii sunt vorbitori de limbă română;

Vor fi apreciate aplicațiile ce conțin și idei legate de viitorul nefrologiei in Romania (Ex: Cum vedeti nefrologia din Romania peste 10 ani?). Doar candidații care vor fi selectați pentru etapa următoare de selecție și cei câștigători vor fi anunțați prin e-mail.

Înscrierile se fac la adresa de e-mail: bursele_dr_dimitrie_capsa@sofmedica.com