Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente tumori maligne la femei din întreaga lume, cu peste un milion de cazuri noi pe an. Noile terapii au condus la o creștere remarcabilă a ratelor de supraviețuire, care, din păcate, este umbrită de impactul lor negativ asupra structurii și funcției cardiace.
Pe lânga chirurgie, ce este considerată a fi baza tratamentului cancerului de sân, alte terapii adjuvante au fost concepute pentru a reduce riscul de recidivă și de a eradica metastazele. În funcție de stadializarea tumori și caracteristicile clinicopatologice și moleculare ale cancerului de sân, terapiile adjuvante adecvate au fost alese clinic pentru pacienții cu cancer de sân. Cu toate acestea, aproape fiecare terapie adjuvantă poate provoca complicații cardiace.
Tratamentul cancerului și toxicitatea cardiovasculară
Cele mai frecvente tratamente de chimioterapie sunt cu antracicline, ce au efecte secundare bine documentate ale toxicității cardiace, în special aritmii, disfuncție ventriculară stângă și insuficiență cardiacă.
Ghidul Societății Europene de Cardiologie (ESC) prezintă nouă categorii principale de complicații cardiovasculare secundare oncoterapiei.
- Disfuncție miocardică și insuficiența cardiacă;
- Boala arterelor coronare;
- Valvulopatii;
- Aritmii, îndeosebi cele induse de medicamente care prelungesc intervalul QT;
- Hipertensiune arterială;
- Boala tromboembolică;
- Boala vasculară periferică și accidentul vascular cerebral;
- Hipertensiunea pulmonară;
- Complicațiile pericardice.
Evaluarea cardiologică în tratamentul chimioterapiei
Toxicitățile cardiace au reprezentat o formă comună de efect advers al chimioterapiei, iar riscul de cardiotoxicitate clinică a evidențiat o tendință de creștere în rândul pacienților cu cancer de sân.
Pentru a maximiza atât calitatea vieții, cât și prognosticul pacientului, echipa EMERALD recomandă o atenție sporită în vederea obiectivării și monitorizării riscurilor cardiotoxicității, totul pentru maximizarea beneficiilor tratamentului fără alte riscuri asociate.
Echipa de cardio-oncologie este foarte importantă în managementul acestor pacienți, colaborarea lor rezultând în scheme de monitorizare individualizate. După o evaluare atentă a diferitelor variabile (efectele tratamentului, starea malignității și afecțiunile preexistente ale pacientului), echipa medicală poate folosi diverse pârghii pentru a reduce acest efect nedorit al tratamentului (se poate reduce doza sau de rata de administrare, fie schimbată medicația, fie întreruperea tratamentul și inițierea diverselor terapii cardioprotectoare). Este însă extrem de important să detectăm toxicitatea cardiacă indusă de medicație într-o fază reversibilă, de aceea, abordarea pacientului în echipă multidisciplinară este esențială, corelând diverși biomarkeri cu imagistica cardiacă pentru diagnosticul precoce al disfuncției cardiace.
În 2023, la inițiativa prof. dr. Ruxandra Jurcuț, Centrul Medical EMERALD a lansat un program de urmărire cardiovasculară a pacienților oncologici, pornind de la noul ghid al Societății Europene de Cardiologie din 2022, alături de o echipă mixtă de cardiologi, imagiști și oncologi, dar și de alte specialități conexe utile în monitorizarea corectă și centrată pe pacientul oncologic (neurologie, recuperare medicală, medicină internă, genetică, psihiatrie, endocrinologie).
Mai multe detalii despre echipa de proiect și ce presupune acesta, în linkul următor : https://emeraldmed.ro/primul-centru-de-excelenta-in…
Surse:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2022.706861/full
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359634911700040
Florescu DR, Nistor DE. Therapy-induced cardiotoxicity in breast cancer patients: a well-known yet unresolved problem. Discoveries (Craiova). 2019 Mar 31;7(1):e89. doi: 10.15190/d.2019.2. PMID: 32309607; PMCID: PMC7093073.