BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Care sunt noutățile în tratarea infarctului de miocard conform noului ghid european ESC 2020

 

Care sunt noutățile în tratarea infarctului de miocard conform noului ghid european ESC 2020


Unul din cinci pacienți decedează în decurs de un an după infarct miocardic. Ghidurile de tratament ale Societății Europene de Cardiologie (ESC) pentru sindromul coronarian acut fără supradenivelare de segment ST au fost publicate recent în European Heart Journal și pe site-ul ESC.

Durerea toracică este cel mai frecvent simptom, fiind, de asemenea, resimțită ca durerea care iradiază către unul sau ambele brațe, gât și/sau maxilar. Complicațiile infarctului de miocard, pe lângă complicațiile mecanice, includ tulburări de ritm cardiac, cu potențial letal.

Motivul principal este depunerea de grăsime (ateroscleroza) la nivelul arterelor coronariene, îngustând lumenul, astfel încât mușchiul cardiac este privat de cantitatea necesară de sânge. În aceste cazuri, pacienții trebuie să primească medicamente cu rol antiplachetar sau antitrombotic și/sau stenturi pentru a restabili fluxul sanguin. Pentru prima dată, ghidul recomandă imagistică pentru a identifica alte cauze.

În ceea ce privește diagnosticul, ECG-ul poate avea sau nu modificări specifice (poate fi inclusiv normal). Principala etapă este dozarea troponinei. Când fluxul sangvin coronarian este scăzut sau blocat, unele celule miocardice mor, iar nivelul de troponină crește. Dacă nivelul este normal, măsurarea trebuie repetată cu o oră mai târziu pentru a exclude diagnosticul. Dacă este crescut, se recomandă internarea în spital pentru a efectua algoritmul de diagnostic complet  și pentru a decide strategia de tratament.

Având în vedere că principala cauză este ateroscleroza, există un risc ridicat de recurență, care poate fi, de asemenea, fatal. Pacienților li se vor prescrie terapie antiagregantă și hipolipemiantă. ”La fel de important este un stil de viață sănătos, inclusiv renunțarea la fumat, exerciții fizice și o dietă care să pună accentul pe legume, fructe și cereale integrale, limitând în același timp grăsimile saturate și alcoolul”, a declarat profesorul Jean-Philippe Collet, președintele Task Force-ului și profesor de cardiologie la Universitatea Sorbona, Paris, Franța.

Schimbarea comportamentală și respectarea medicației se realizează cel mai bine atunci când pacienții sunt susținuți de o echipă multidisciplinară, incluzând cardiologi, medici generaliști, asistente medicale, dieteticieni, fizioterapeuți, psihologi și farmaciști. Ghidul mai menționează că probabilitatea de a declanșa un alt infarct de miocard în timpul activității sexuale este scăzută pentru majoritatea pacienților, iar exercițiile fizice regulate scad acest risc. Se recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei – în special la pacienții cu vârsta peste 65 de ani și peste – pentru a preveni viitoarele infarcte miocardice și pentru a crește longevitatea.

 

Ref: Jean-Philippe Collet, Holger Thiele, Emanuele Barbato, Olivier Barthélémy, Johann Bauersachs, Deepak L Bhatt, Paul Dendale, Maria Dorobantu, Thor Edvardsen, Thierry Folliguet, Chris P Gale, Martine Gilard, Alexander Jobs, Peter Jüni, Ekaterini Lambrinou, Basil S Lewis, Julinda Mehilli, Emanuele Meliga, Béla Merkely, Christian Mueller, Marco Roffi, Frans H Rutten, Dirk Sibbing, George C M Siontis, ESC Scientific Document Group. 2020 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes in patients presenting without persistent ST-segment elevation: The Task Force for the management of acute coronary syndromes in patients presenting without persistent ST-segment elevation. European Heart Journal, 2020 DOI: 10.1093/eurheartj/ehaa575