BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Cum decurge un consult cardiologic la Emerald?

Când este cazul să ne prezentăm la un consult de inimă?

Depinde de ce vârstă avem, din ce familie provenim (istoricul de boli de inimă) și bineînțeles de ce simptom avem.
Dacă ne confruntăm cu simptome specifice unei afecțiuni cardiovasculare (de exemplu durerea anginoasă, dispnee –respirație dificilă, palpitații, sincopă, valori constant crescute +140/90mmHg ale TA) recomandarea este să vă prezentați cât se poate de repede.
Dacă nu este vorba de simptome specifice și nici de o eventuală moștenire familială, atunci un prim control cardiologic de evaluare devine necesar la bărbații cu vârsta de peste 55 ani și la femeile cu vârsta de peste 60 de ani.
O categorie aparte o reprezintă acei oameni diagnosticați cu boli care pot influența în timp aparatul cardiovascular, cum este cazul diabetului zaharat de exemplu. Toți pacienții ce sunt diagnosticați cu DZ ar trebui să primească recomandarea de a efectua un consult cardiologic de evaluare odată cu diagnosticarea și luarea lor în evidența ca diabetici.O consultație cardiologică ce are loc la Emerald durează ideal în jur de o oră.În timpul acesteia, medicul cardiolog efectuează în primul rând anamneza,  un fel de interviu cu pacientul, în care sunt detaliate principalele simptome ale pacientului, istoricul acestora (când au debutat, frecvența lor, durata, ce le declanșează și ce le ameliorează, etc). Se trece apoi prin istoricul bolilor pe care pacientul le are deja diagnosticate (inclusiv vechimea lor, eventualul tratament specific) precum și antecedentele heredocolaterale de boală cardiovasculară precoce, cu alte cuvinte istoricul afecțiunilor cardiovasculare al rudelor de gradul I (părinți, frați sau surori) diagnosticate la vârste tinere (sub 55 de ani pentru rudele de sex masculin și respectiv sub 60 de ani pentru rudele de sex feminin).

Vezi aici echipa noastră de medici cardiologi

Urmează apoi examinarea clinică completă a pacientului ce include examinarea aparatului cardiovascular cu evaluarea dimensiunilor cordului, măsurarea pulsului, a frecvenței cardiace, a tensiunii arteriale, auscultația cordului și a vaselor de sânge, evaluarea pulsului la nivelul arterelor periferice (atât la mâini cât și la picioare). Este important să se efectueze un examen clinic complet și nu numai o examinare a aparatului cardiovascular, deoarece organismul uman este un tot unitar și nu putem face abstracție de celelate organe și sisteme în evaluarea cardiovasculară, pentru a putea aveam o imagine de ansamblu a pacientului nostru.

Nu în ultimul rând, în cadrul unui consult cardiologic de rutină se efectuează și interpretarea unui traseu ECG în 12 derivații, ce aduce informații privind activitatea electrică a inimii (ritmul cardiac)  și furniza de asemenea date privind o posibilă  afectare a cordului. Datele de anamneză, de examen clinic și aspectul ECG sunt apoi intergrate de către medicul examinator, care pe baza lor poate formula un diagnostic clinic.

În funcție de elementele patologice descoperite în cadrul consului cardiologic pot fi recomandate o serie de alte ingestigații, de laborator sau/și paraclinice, pentru a preciza diagnosticul pozitiv de boală al pacientului și pentru a putea stabili un tratament specific.

Durata totală a unui consult cardiologic complet și corect nu poate fi astfel sub nicio formă mai scurtă de 30 de minute.

În clinica noastră puteţi beneficia la recomandarea medicului, după un consult cardiologic + ECG de:

  • Ecografie cardiacă
  • Monitorizare Holter ECG
  • Test de efort ECG
  • Măsurarea rigidității arteriale
  • Rezonanţă Magnetică (RM) cardiovasculară
  • Cardio- RM de stres

Ecografia cardiacă

Este o investigaţie foarte cunoscută şi foarte frecvent utilizată. Are avantajul că oferă informaţii importante despre structura şi funcţia inimii, fără a utiliza radiaţii. Este nedureroasă, se poate repeta ori de cate ori este nevoie şi nu produce niciun efect negativ asupra corpului.

Ecografia cardiacă durează în jur de 30 minute, timp în care veţi sta întins confortabil pe o canapea, iar medicul va aplica o sondă pe pieptul dumneavoastră în zona inimii (ecocardiografie transtoracică) şi va înregistra imagini cu inima dumneavoastră în mişcare. Dumneavoastră puteţi să vă vedeţi inima bătand pe ecranul aparatului.

Ce informaţii poate oferi ecografia cardiacă?

  • Despre dimensiunea și forma inimii
  • Cât de bine funcționează inima în ansamblu
  • Dacă un perete sau o parte a mușchiului cardiac este slăbită și nu funcționează corect
  • Dacă aveți probleme cu valvele inimii
  • Dacă aveți cheaguri de sânge în interiorul inimii
  • Dacă aveţi lichid în jurul inimii
  • Dacă aveţi probleme cu aorta, vasul principal care pleacă de la inimă

În unele cazuri, ecografia cardiacă transtoracică nu poate oferi toate informaţiile necesare pentru stabilirea diagnosticului complet, condiții în care medicul vă va recomanda să continuaţi investigaţiile cu o ecografie cardiacă transesofagiană.

De asemenea, există situaţii în care imaginile de ecografie cardiacă sunt neclare, din cauza conformaţiei peretelui toracic. În aceste situaţii medicul vă poate recomanda să efectuaţi un examen de Rezonanţă Magnetică (RM) cardiovasculară, care este o tehnică foarte avansată, care poate oferi imagini detaliate ale inimii dumneavoastră, de foarte bună calitate indiferent de conformaţia peretelui toracic. RM cardiacă este de asemenea nedureroasă, inofensivă, nu iradiază şi poate oferi detalii cu privire la structura şi funcţia inimii dumneavoastră, care nu se pot vizualiza la ecografia cardiacă.

Monitorizare Holter ECG/tensiune

În cazul pacienților simptomatici prin palpitații / tulburări de ritm cardiace se recomandă monitorizare HOLTER ECG cu diferite durate –înregistrarea continuă a treseului ECG menit a surprinde în periodele simptomatice ale pacientului eventualele aritmii care nu sunt prezente în momentul examinării clinice/ efectuării ECG.
În cazul pacienților hipertensivi se recomandă evaluare HOLTER TA – înregistrarea valorilor tensiunii arteriale (TA) pe o durată de 24h de obicei, pe baza cărora se realizează un diagnostic mult mai precis al hipertensiunii arteriale, se poate evalua răspunsul sau lipsa de răspuns la tratamentul antihipertensiv sau poate evidenția anumite cauze de hipertensiune arterială cum ar fi Sindromul de apnnee în somn care cauzează de obicei creșterea valorilor tensionale noaptea, când pacientul doarme, dar cu valori normale în timpul zilei.

Eco Doppler vascular/arterial

Evaluarea vasculara se efectueaza cu ajutorul ecografiei Doppler vascular fie a arterelor – recomandata pacintilor cu suspiciunea de afectare ateroscelrotica, cu simptome sugestive pentru boala arteriala periferica sau venos recomandat de obicei celor cu boala varicoasa, istoric de tromboflebite superficiale sau profunde.

Testul ECG de efort

Testul ECG de efort este o altă investigație ce poate fi recomandată de către medicul cardiolog cu scopul de inducție ischemică – a demasca aprovizionarea deficitară cu sânge a inimii în timpul efortului secundară îngustării prin depunere de grăsimi (aterom) a arterelor inimii (arterele coronare) sau de inducție aritmică – la pacienții care au simptome sugestive pentru tulburări ale ritmului cardiac și la care evaluarea în repaos nu a evidențiat prezența vreunei tulburări de ritm cardiac.

Află aici detalii despre întreaga gamă de servicii și tarife Emerald.