BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Detectarea precoce și tratamentul eficient al demenței cu ajutorul scanării RMN și a inteligenței artificiale

Creierul uman este format din așa-numita substanță cenușie (celulele nervoase), substanța albă (fibrele de legătură) și este înconjurat de lichidul cefalorahidian (lichidul cerebral). Regiunile individuale ale creierului au volume diferite.

Ele se pot schimba ca parte a procesului normal de îmbătrânire sau atunci când anumite boli neurodegenerative sunt prezente sau se dezvoltă și progresează. În funcție de ce regiuni ale creierului sunt afectate, modificările volumului creierului indică diferite patologii.

Bolile neurodegenerative binecunoscute includ demența cu subtipurile sale, precum boala Alzheimer, dar și patologii precum scleroza multiplă sau boala Parkinson. Diferitele subtipuri de demențe, precum boala Alzheimer, dar și patologii precum scleroza multiplă sau boala Parkinson (boli neurodegenerative cauzate de moartea celulelor nervoase din creier), sunt larg răspândite. și afectează în prezent aproximativ 65 de milioane de oameni din întreaga lume.

În România, doar cu maladia Alzheimer sunt cunoscute aproximativ 270-300.000 de persoane, cu o rată a diagnosticării ce se situează între 10-15%. În țara noastră nu este încă recunoscut faptul că demența reprezintă o problemă de sănătate publică, nefiind elaborată o strategie națională privind această afecțiune. Luând în considerare numai cazurile de demență Alzheimer și, fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demență sunt implicate încă 3-4 persoane, calitatea vieții a cel puțin 1 milion de oameni în țara noastră este profund perturbată (http://www.healthdata.org).

Diferența EMERALD

Abordarea pacientului cu demențe, fie că este unul cronic, dar mai ales în cazul celor tineri, recent diagnosticați sau a celor care au istoric familial cunoscut – și vor să prevină instalarea precoce a demenței, este una multidisciplinară în cadrul Echipei Emerald. Astfel, în cazurile complexe adresate nouă, sunt implicați urmatoarea echipă:

  • Medic radiolog – IRM rezonanță magnetică avansată- Dr. Radu Nicolaescu, dr. Răzvan Capșa, dr. Alina Andresz, dr. Emi Preda, dr. Ana Maria Costin.
  • Medic neurolog – dr. Bogdan Pană, dr. Ioana Dunca
  • Medic de recuperare și echipă de fizio-kineto-terapeut – prof. dr. Sarah Nica, Iuliana Zamfirache
  • Medic psihiatru – dr. Gina Iuga
  • Medic genetician – dr. Viorica Rădoi
  • Medicină internă, Cardiologie, alte specialități conexe necesare pentru abordarea multidisciplinară

Competența medicală întâlnește inteligența artificială

Inteligența artificială permite diagnosticarea precoce a demenței și face posibilă extinderea raportării radiologice printr-un factor decisiv – măsurabilitatea obiectivă, numită și radiologie cantitativă.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, modificările individuale ale volumului creierului pot fi detectate în câteva minute și terapia pentru boli neurodegenerative poate fi inițiată în scurt timp. Software-ul de inteligență artificială oferă date cantitative ale țesutului cerebral și structurilor creierului pentru detectarea precoce a atrofiilor și urmărirea progresiei.

Cu ce e diferit un RMN cerebral ce utilizează acest soft suplimentar?

Software-ul de inteligență artificială folosește cele mai recente soluții tehnice și măsoară volumul creierului și modificările acestuia pe baza datelor imaginii RMN ale capului. Rezultatul este un raport de evaluare cu valori măsurate precise ale diferitelor structuri ale creierului care sunt importante pentru diagnostic.

Software-ul de inteligență artificială se bazează pe rețele neuronale care captează datele RMN ale capului cu precizie și rapiditate. Valorile măsurate , obiectivele rezultate sunt apoi comparate cu un număr mare de date de referință . Acest lucru face posibil să se verifice dacă valorile individuale pentru sexul și vârsta respectivă sunt normale sau dacă se abat de la normă , cât se micșorează creierul și dacă sunt, prin urmare, indicatori de boală.

Inteligența artificială permite diagnosticarea precoce a demenței, și monitorizării  bolii Parkison și al sclerozei multiple, ce face posibilă extinderea raportării radiologice anterioare printr-un factor decisiv – măsurabilitatea obiectivă, numită și radiologie cantitativă.

Beneficii

Soluțiile software de inteligență artificială detectează chiar și cele mai mici modificări ale volumului creierului. Acest lucru permite, de asemenea, diagnosticarea bolilor neurodegenerative rare care sunt însoțite de simptome atipice, precum și examinări atent de urmărire.

Tratamentele pot fi astfel monitorizate în mod specific și optimizate prompt, dacă este necesar.

Datorită acestei noi tehnologii, deviațiile patologice ale volumului creierului pot fi detectate mult mai devreme și mai precis decât este posibil cu raportarea vizuală convențională.

Este posibilă întârzierea semnificativă a progresiei bolii prin tratamente individuale atunci când boala este diagnosticată foarte devreme și periodic monitorizată.

Diagnosticul precoce, diagnosticele diferențiale mai bune și mai fiabile, precum și terapiile individuale sunt mult mai ușoare și posibile cu ajutorul inteligenței artificiale.

Comparație cu valori de referință sănătoase pentru o fiabilitate sporită.

Pe parcursul analizei, se compară automat parametrii personali ai pacientului cu valorile măsurate ale subiecților sănătoși care corespund vârstei și sexului pacientului. Acest lucru arată dacă valorile individuale măsurate sunt încă în intervalul normal pentru vârsta, sexul și dimensiunea capului.

 

Măsurarea regiunilor importante ale creierului pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului

Determinarea volumele claselor importante de țesuturi și structurilor creierului. În funcție abaterile de la valoarea normală – și în ce măsură și în ce structuri ale creierului – se obțin indicații pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament optim.

 

Vizualizare bazată pe pictograme pentru o vizualizare diferențiară

Vizualizarea pe bază de pictograme a rezultatelor măsurătorilor, susținută de culori , facilitează atribuirea spațială a anomaliilor existente. Acest lucru simplifică interpretarea rezultatelor și posibilitățile de diagnostic diferențial. Rezultatele evaluării creierului se regăsesc într-un raport clar, ce oferă informatiile necesare în evaluarea bolilor legate de demență.

 

Evaluarea unui caz începe cu o programare la medicul neurolog din echipa noastră. Detalii și programări la nr 0219814.