BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Ecografie cardiacă la copii

          Ce este cardiologia pediatrică?

Cardiologia pediatrică este o specialitate complexă. Specialistul cardiolog pediatru se asigură de funcționarea normală a sistemului cardiovascular la copii și adolescenți, prin tratarea atât a problemelor cardiace congenitale (prezente de la naștere), cât și a celor apărute mai târziu.

Malformațiile cardiace sunt cel mai frecvent tip de anomalii congenitale, afectând aproape 1% dintre copiii născuţi anual. Ele apar înainte de naştere (în timpul vieții intrauterine) și reprezintă o problemă a structurii inimii cu care copilul se naște. Acestea pot fi indentificate antenatal, la naștere sau mai târziu în viață.

Afecţiunile cardiace pediatrice care apar după naștere includ:

  • Aritmiile cardiace – batăi anormale ale inimii;
  • Cardiomiopatiile – boli a mușchiului inimii, o parte dintre ele moştenite;
  • Infecţiile – în interiorul inimii (enocardita), a foiţei care acoperă inima (pericardita) sau alte inflamaţii sau infecţii care pot afecta şi inima (Covid 19, boala Kawasaki, infecţia cu streptococ beta-hemolitic de grup A).

Expertiza unui cardiolog pediatru include de asemenea și cardiologie preventivă (menită să prevină problemele pe care un copil le poate dezvolta la maturitate), tratând afecţiuni precum dislipidemia (colesterolul mărit) și hipertensiunea arterială.

După ce examinează copilul, cardiologul pediatru ar putea indica anumite teste suplimentare. Cel mai frecvent va efectua o ecografie cardiacă (sau ecocardiografie), dar ar putea recomanda şi o electrocardiogramă (ECG), un Holter (de tensiune sau de ECG), un RMN sau CT cardiac sau analize de sânge.

          Ce este o ecocardiografie?

Ecocardiografia (numită și ecografie cardiacă sau eco-cord) utilizează unde sonore (ultrasunete) pentru a crea imagini ale inimii. Ecografia cardiacă este un test neinvaziv şi nu doare. În timpul testului medicul va folosi un instrument mic numit sondă pe care va aplica un gel special. Sonda va fi aplicata pe diverse zone de pe pieptul şi abdomenul copilului pentru a vedea inima din mai multe unghiuri. Ecocardiografia arată cât de bine funcţionează inima, structura inimii şi a componentelor sale, a valvelor inimii şi a vaselor de sânge.

 

          Inima

Inima este un muşchi care pompează sânge către plămâni şi către corp. Este alcătuită din 4 secțiuni principale numite camere (atriul stâng şi atriul drept, care formează etajul superior al inimii, ventriculul stâng şi ventricul drept, care alcătuiesc etajul inferior) şi 4 valve (ca nişte uşi) care controlează direcţia în care curge sângele (valva mitrală, aortică, tricuspidă şi pulmonară).

Dacă oricare dintre aceste camere sau valve nu se dezvoltă corespunzător în timp ce copilul este în uter poate apărea boala cardiacă congenitală (prezentă de la naştere). Structura şi funcţia inimii pot fi afectate şi după aceea din diverse motive (boala cardiacă dobândită) sau poate fi afectată de o boală care se moşteneşte (boala cardiacă ereditară).

         Când se face ecografia cardiacă?

Medicul poate recomanda o ecografie cardiacă pentru a diagnostica orice problemă cu pereții și valvele inimii, cu forţa de pompare a inimii sau cu vasele de sânge care duc spre și dinspre inimă. Ecografia cardiacă se foloseşte şi pentru urmărirea copiilor deja diagnosticaţi cu o boală de inimă, a celor care au risc de a dezvolta o boală de inimă sau pentru a ghida anumite proceduri cardiologice complexe sau intervenţii chirurgicale.

Anumite semne şi simptome pot indica (în anumite condiţii) necesitatea efectuării unei ecocardiografii, cum ar fi:

  • Sufluri cardiace
  • Palpitaţii şi/sau bătăi anormale ale inimii
  • Durere în piept
  • Senzaţie de sufocare, oboseală intensă
  • Ameţeala şi leşinul
  • Coloraţia albastruie a pielii sau a buzelor (cianoză)
  • Creşterea insuficientă în greutate, alimentaţia dificilă (la sugar şi copilul mic)
  • Existenţa în familie a unei boli cardiace care se moşteneşte

         Cum ar trebui să ne pregătim pentru o ecografie cardiacă?

Copilul poate mânca și bea ca de obicei în prealabil. Nu puneți loțiuni, creme sau pulberi pe pieptul copilului în ziua investigaţiei. Îmbrăcaţi copilul cu o bluză care poate fi scoasă cu uşurinţă. De asemenea, puteți aduce o jucărie sau o carte pentru a-i distrage atenţia cât timp medicul efectuează ecografia. Veţi putea rămâne împreună cu copilul Dvs. pe toată perioada examinării.

 

         Dr. Cristina-Ramona Rădulescu, medic specialist cardiologie şi cardiologie pediatrică, are grijă de inima micuțului dumneavoastră în cadrul centrului nostru. Având certificare europeană pentru ecografie în boli cardiace congenitale, doctor în ştiinţe medicale, asigură consultații și îngrijiri la cele mai înalte standarde.

Programări la tel 021 9814.