BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Electroencefalograma (EEG)

Electroencefalograma (EEG) este o procedură neinvazivă care măsoară activitatea electrică a creierului folosind electrozi atașați la nivelul scalpului. Celulele creierului comunică prin impulsuri electrice și sunt active tot timpul, chiar și în timpul somnului. Această activitate apare ca linii ondulate pe o înregistrare EEG.

EEG este interpretată de către medicul specialist neurolog pentru a obține informații cu privire la funcționarea creierului, cu scopul de a diagnostica și investiga multiple patologii neurologice.

Când este recomandat de efectuat EEG

Un test de EEG poate găsi modificări ale activității creierului care ar putea fi utile în diagnosticarea tulburărilor cerebrale, în special a epilepsiei sau a unei alte tulburări convulsive.

Un EEG poate fi recomandat pentru diagnosticarea sau tratarea de:

  • Tumori cerebrale;
  • Leziuni ale creierului din cauza rănilor la cap (traumatisme cerebrale);
  • Disfuncție cerebrală care poate avea o varietate de cauze (encefalopatie);
  • Tulburari de somn;
  • Inflamație a creierului (encefalită);
  • Accident vascular cerebral;
  • Boala Creutzfeldt-Jakob.

 

Pregătire pentru testare

Luați medicamentele obișnuite, cu excepția cazului în care vi se recomandă altfel.

Alte precauții:

  • Spălați-vă părul cu o seară înainte sau în ziua testului, dar nu folosiți balsamuri, creme de păr, spray-uri sau geluri de coafat. Produsele pentru păr pot îngreuna aderența de – scalp a electrozilor.
  • Dacă ar trebui să dormiți în timpul EEG, medicul dumneavoastră vă poate cere să dormiți mai puțin sau să evitați somnul cu o noapte înainte de EEG. 

 

Cum decurge o înregistrare  EEG

Capul este acoperit cu o cască textilă,  la care se atașează între 16 și 25 de electrozi.

Electrozii sunt conectați cu fire la un instrument care amplifică undele cerebrale și le înregistrează pe un echipament informatic – numit electroencefalograf, care transformă activitatea electrică cerebrala în unde grafice.

Odată ce electrozii sunt așezați, un EEG durează de obicei între 20 și 40 de minute. Testarea pentru anumite condiții necesită să dormiți în timpul testului sau in functie de indicatie poate fi necesara o inregistrare mai lunga..

Vă relaxați pe un pat într-o poziție confortabilă cu ochii închiși în timpul înregistrării.

Testul este monitorizat, va fi efectuată o  înregistrare inițială în timp ce sunteți în repaus, apoi, testare cu diverși stimuli pentru a produce o activitate a undelor cerebrale care nu apare în timp ce vă odihniți.

 De exemplu, vi se poate cere să respirați profund și rapid timp de 3 minute (hiperventilație). Modificările metabolice induse de acest tip de respirație solicită creierul, putând duce la modificări importante și relevante în aspectul înregistrării EEG.  La sfârsit se aplică stimularea luminoasă intermitentă (SLI) care constă în expunerea la lumina unei lămpi cu fecvență variabilă.

Traseele înregistrate pe electroencefalogramă reprezintă variația diferențelor de potențial dintre perechile de electrozi selectate în timpul testului.

Reprezentată grafic, activitatea electrică cerebrală se înscrie prin anumite succesiuni de unde sinusoidale sau ascuțite, ritmice sau aparent aleatorii, ce permit caracterizarea traseului ca fiind normal (fiziologic) sau cu modificari lezionale ori iritative (patologic).

Riscuri EEG

EEG-urile sunt sigure și nedureroase. Foarte rar se poate declanșa o criză epileptică în timpul testului la pacientii care au deja o predispozitie pentru aceasta afecțiune, dar se acordă îngrijiri medicale adecvate dacă este necesar.

După efectuarea EEG

 Nu sunt efecte secundare, vă puteți întoarce la rutina obișnuită.

EEG la EMERALD

În cadrul centrului nostru, testul de EEG este efectuat de dr. Ioana Dunca, medic specialist neurolog cu competențe europene în electroencefalografie.

  • Video EEG de veghe standard cu interpretare / 20-30 min
  • Video EEG diurn/2 ore
  • Video EEG diurn/3 ore
  • Video EEG diurn/4 ore

Mai multe detalii și programări la tel 021 9814

Surse: www.mayoclinic.org

www.hopkinsmedicine.org