BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Electromiografia (EMG)

Electromiografia (EMG) este o procedură de diagnosticare pentru a evalua starea de sănătate a mușchilor și a celulelor nervoase care îi controlează (neuronii motori). Rezultatele EMG pot dezvălui disfuncție nervoasă, disfuncție musculară sau probleme cu transmiterea semnalului de la nerv la mușchi.

Neuronii motori transmit semnale electrice care provoacă contractarea mușchilor. Un EMG folosește dispozitive minuscule numite electrozi pentru a traduce aceste semnale în grafice, sunete sau valori numerice care sunt apoi interpretate de un specialist.

În timpul unei procedure EMG cu ac, un electrod cu ac introdus direct într-un mușchi ce va înregistra activitatea electrică din acel mușchi.

Studiile de conducere nervoasă (ENG) folosesc autocolante cu electrozi aplicate pe piele (electrozi de suprafață) pentru a măsura viteza și puterea semnalelor care circulă între două sau mai multe puncte.

EMG este recomandat dacă apar semne sau simptome care pot indica o tulburare nervoasă sau musculară. Astfel de simptome pot include:

  • Furnicături;
  • Amorţeală;
  • Slabiciune musculară;
  • Dureri musculare sau crampe;
  • Anumite tipuri de dureri ale membrelor.

Rezultatele EMG sunt adesea necesare și pentru a ajuta la diagnosticarea sau pentru a exclude o serie de afecțiuni, cum ar fi:

  • Tulburări musculare, cum ar fi distrofia musculară sau polimiozita;
  • Boli care afectează legătura dintre nerv și mușchi, cum ar fi miastenia gravis;
  • Tulburări ale nervilor din afara măduvei spinării (nervi periferici), cum ar fi sindromul de tunel carpian sau neuropatiile periferice;
  • Tulburări care afectează neuronii motori din creier sau măduva spinării, cum ar fi scleroza laterală amiotrofică sau poliomielita;
  • Tulburări care afectează rădăcina nervoasă, cum ar fi o hernie de disc în coloana vertebrală.

 

Riscuri

EMG este o procedură cu risc scăzut, iar complicațiile sunt rare. Există un risc mic de sângerare, infecție și leziune temporara a nervilor atunci când este introdus un electrod cu ac.

Când mușchii de-a lungul peretelui toracic sunt examinați cu un electrod cu ac, există un risc foarte mic ca aerul să se scurgă în zona dintre plămâni și peretele toracic, provocând colapsul plămânului (pneumotorax).

 

Informații pregătire pacient înainte de procedură

Nu există pregătiri speciale pe care pacientul trebuie să le facă înainte de procedură. Se pot derula activitățile obișnuite ale zilei.

Există câteva măsuri, însă, despre care pacientul trebuie să fie informat:

  • Se recomandă ca în ziua examinării să nu se aplice produse cosmetic pe piele  (loțiuni, creme, uleiuri);
  • Pacientul este sfătuit să poarte îmbrăcăminte lejeră, în cazul când este necesară examinarea unor zone precum umărul, coapsa sau spatele.;
  • Medicul care efectuează investigația trebuie să fie informat cu privire la suplimentele și medicamentele pe care le ia, dacă este cazul;
  • Pacientul trebuie să prezinte trimiterea medicului specialist care a recomandat examinarea EMG, iar dacă pacientul a mai efectuat o asemenea procedură, este indicat să prezinte rezultatele investigației anterioare;
  • Efectuarea electromiografiei nu presupune restricții alimentare înainte sau după procedură;
  • Pentru interpretarea corectă a rezultatelor înregistrării, temperatura porțiunilor investigate trebuie să fie peste 32 de grade C, iar dacă porțiunile distale ale membrelor sunt mai reci, trebuie încălzite în prealabil. De aceea este recomandat ca în sezonul rece să se poarte mănuși și șosete călduroase.

Tratamentele uzuale nu trebuie întrerupte, dar există câteva excepții despre care pacientul trebuie să fie informat:

  • Tratamentele cu anticoagulante nu se vor întrerupe dar în aceste cazuri nu pot fi testați unii mușchi cu electrodul cu ac;
  • Tratamentul pentru miastenia gravis trebuie, de obicei, înterupt cu o zi înainte de EMG, acest aspect trebuie discutat în prealabil de pacient cu medicul care va efectua investigația.

Înainte de procedură

Pacientul va sta întins pe un pat de examinare. Pentru a se pregăti pentru test, neurologul sau tehnicianul plasează electrozi de suprafață în diferite locații de pe piele, în funcție de locul în care pacientul se confruntă cu simptomele.

În timpul procedurii

Când studiul este în desfășurare, electrozii de suprafață vor transmite uneori un curent electric minuscul pe care se poate simți  ca o pișcătură sau un spasm. Electrodul acului poate provoca un mic disconfort sau durere care se termină de obicei la scurt timp după ce acul este îndepărtat.

În timpul EMG-ului cu ac, neurologul va evalua dacă există activitate electrică spontană atunci când mușchiul este în repaus – activitate care nu este prezentă în țesutul muscular sănătos – și gradul de activitate atunci când se contractă ușor mușchiul.

După procedură

După testul EMG se va putea relua activitatea zilnică obișnuită. Orice senzații de disconfort în urma examinării ar trebui să dispară complet în 24-48 de ore.

Echipa de neurologie din cadrul Centrului Medical EMERALD este formată din profesori, medici specialiști și medici primari, cu experiență internațională și supraspecializări în afecțiuni neurodegenerative (demențe, Parkinson, Alzheimer), cefalee (migrene), neurovasculare (AVC, stenoze) și neurofiziologice (EEG, EMG), cu management al pacientului integrativ, alături de echipa de imagistică (RM/CT), recuperare medicală (fiziokineto terapie, TMS, eTNS), genetică și alte specialități conexe.

 

 

Dr. Tudor Dimitrie Lupescu, medic primar neurologie, doctor în științe medicale cu competențe în neurofiziologie clinică (EEG, EMG). În cadrul centrului nostru efectuează consultații de second opinion pe cazuri complexe de neurofiziologie alături de dr. Ioana Dunca și dr Bogdan Pană și EMG.

 

Dr. Ioana Dunca, medic specialist neurologie, ce lărgește opțiunile pentru pacienții noștri cu patologii neurologice vasculare.Experiență de 10 ani în sistemul medical din Olanda, cu competențe (în curs de echivalare) de eco transcranian, EEG (Electroencefalografie), EMG (Electromiografie). Arii de interes: neurologie vasculară (AVC), neurofiziologie clinică.

Pentru mai multe detalii și programări la tel 021 9814.

Referințe: www.mayoclinic.org/tests-procedures/emg