BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Entero RM – acum la Centrul Medical Emerald

Detalii despre investigație

Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) este un o investigație medicală noninvazivă care ajută medicii să diagnosticheze și să trateze afecțiunile medicale. Aceasta tehnică utilizează un câmp magnetic puternic, impulsuri de frecvență radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale organelor, țesuturilor moi, oaselor și practic ale tuturor celorlalte structuri interne ale corpului. Imaginile obtinute pot fi ulterior examinate pe un monitor de calculator, transmise electronic, tipărite sau copiate pe un DVD. Imaginile MR detaliate permit medicilor să evalueze mai bine diferite părți ale corpului și să determine prezența anumitor boli care nu pot fi evaluate în mod adecvat prin alte metode de imagistică, cum ar fi radiografii, ultrasunete sau tomografii computerizate (numite și scanări CT sau CAT).

Scanările RMN sunt noninvazive, total nedureroase iar spre deosebire de radiografii, acest tip de investigații NU utilizează radiații ionizante (raze X).

Enterografia prin rezonanță magnetică (Entero – RM) este un test imagistic care produce imagini detaliate ale tubului digestiv. Scopul testului este de a bea suficient lichid pentru a umple intestinilele, astfel încât acestea să se poată vedea mai bine pe scanare Examinarea poate ajuta medicul să diagnosticheze inflamații, sângerari, obstrucții și alte patologii.

Indicații

Examinarea se efectuează de obicei pentru a diagnostica sau evalua:

 • prezența/complicațiile bolii Crohn și a altor boli inflamatorii intestinale;
 • inflamatii;
 • sângerări și anomalii vasculare;
 • tumori;
 • abcese și fistule;
 • obstrucții intestinale.

Ce trebuie să știti înainte de investigatie?

 1. Nu trebuie să mâncați  cu cel putin 4 ore înainte de ora de sosire programată. (Nu exista interdictii in privinta tratamentului/ medicatiei pe care o urmati);
 2. Vă rugăm să sosiți cu 90 de minute înainte de ora programată pentru examen (În acest timp, va trebui să completați câteva formulare care ne vor ajuta să vă asigurăm siguranța și vă vom pregăti pentru examenul RMN);
 3. Într-un vestiar privat, va trebui să vă scoateți toate hainele și să vă îmbrăcați cu un halat de unica folosinta. Bijuteriile și alte bunuri vor fi tinute în siguranță până la finalizarea examenului;
 4. Timpul total pe care îl veți petrece in aparat pentru examenul enterografic va fi de aproximativ 60 de minute;
 5. Pentru a vă umple intestinele, vi se va cere să beți o solutie care contine manitol. Acest lucru va ajuta medicul radiolog sa identifice orice anomalii (Cantitatea de solutie pe care trebuie sa o  beti va fi stabilita in functie de: greutate si varsta);
 6. O branula va fi plasata pe braț pentru a administra substanta de contrast (Gadolinium).

Pacientul va trebui să bea o soluție de apă și manitol (un tip de soluție zaharată) timp de 60 de minute înainte de examenul propriu-zis (veți primi instrucțiuni specifice din partea echipei noastre dacă este cazul, în momentul programării).

Exista riscuri?

Enterografia RM este considerată a fi un test foarte sigur. Foarte rar pot apărea probleme, acestea fiind similare cu cele ale altor metode de examinare a intestinului. 

Alimente pe care le puteti consuma

 • Pâine albă, făină, orez sau paste făinoase;
 • Biscuiți pe bază de apă și făină, covrigei;
 • Legume bine fierte, fără piele;
 • Carne slabă, pui sau pește;
 • Ceai, cafea, apa, zahăr, dar nu puteți consuma lapte;
 • Iaurt normal sau cu aromă de fructe;

De evitat: carne tare, hamburgerii din carne de vită, cârnații, plăcinte, pateuri, produse de patiserie, lapte, unt, brânză, margarină, grăsimi, uleiuri, fructe întregi sau iaurturi cu müsli,  iahnie de fasole, prăjituri cu fructe, nuci sau nucă de cocos, nuci și fructe uscate.

Dacă aveți îngrijorări cu privire la test, adresați-vă unui membru al echipei de imagistică a Centrului Medical Emerald.

Investigația se efectuează doar în baza unei recomandări de la medicul gastroenterolog. Este posibil ca echipa medicală să vă solicite întregul dosar medical pentru a stabili indicația exactă pentru această investigație.

Echipa medicală care se ocupă de efectuarea acestei investigații:

Dr. CAPȘA Răzvan

Medic primar Radiologie  și Imagistică Medicală 

Dr. PREDA Emi

Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală 

Dr. NICOLAESCU Radu

Medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală 

Pentru mai multe informații sau  programări, ne puteți contacta la 021/9814.