BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Imagistica multimodală pentru diagnosticul diferențial al maselor intracardiace

 

 

Articol realizat de dr. Carina Ureche, medic specialist cardiologie, arii de interes în cardiologia clinică și imagistica cardiacă avansată prin rezonanță magnetică.

 

Imagistica multimodală joacă un rol crucial în diagnosticul diferențial al maselor intracardiace (tumori cardiace), furnizând informații valoroase pentru a ghida clinicienii.

Tumorile cardiace au o incidență scazută. Pot fi benigne sau maligne. Tumorile benigne sunt mai frecvente, iar între acestea cea mai intâlnită este mixomul. Mixomul cardiac este o tumoră benignă care se dezvoltă de obicei în atriul stâng.

Una dintre modalitățile principale de imagistică utilizate în evaluarea tumorilor cardiace este ecocardiografia transtoracică (ETT), ce oferă imagini în timp real, cu o rezoluție spațială excelentă, ce permit evaluarea funcției cardiace și a localizării și dimensiunii tumorii, precum și a mobilității acesteia și relația cu structurile cardiace. Cel mai frecvent, tumorile sunt diagnosticate printr-o ETT de rutină, ducând la demararea unui demers diagnostic multimodal.

CT – imagistica prin tomografie computerizată, reprezintă o modalitate imagistică importantă de evaluare și vizualizare a impactului tumorii asupra structurilor extracardiace, cum ar fi mediastinul și plămânii. În plus, CT-ul poate evalua prezența calcificărilor, care adesea indică prezența tumorilor benigne, cum ar fi mixoamele cardiace.

RM – Caracterizarea suplimentară a tumorilor cardiace se poate realiza ulterior prin rezonanța magnetică cardiacă (RMC). Avantajul major adus de RMC este reprezentat de caracterizarea tisulară excelentă, ce poate orienta de foarte multe ori diagnosticul final. Astfel, RMC oferă un contrast excelent al țesuturilor moi, are capacitatea de a evalua gradul de vascularizare al tumorilor, ajută la diferențierea maselor solide de zonele chistice sau necrotice în cadrul tumorii, aspecte ce sunt extrem de utile în distingerea leziunilor benigne de cele maligne.

În cazul în care prin ETT, CT și RMC diagnosticul nu este tranșat, pot fi necesare alte investigații imagistice precum PET-CT. În unele cazuri, pentru obținerea unor diagnostice definitive sau pentru ghidarea intervențiilor terapeutice, se poate efectua biopsie în vederea examinării histopatologice.

În concluzie, utilizarea imagisticii multimodale prin ETT, CT, RM și imagistica nucleară, joacă un rol crucial în diagnosticul diferențial al tumorilor cardiace. Fiecare modalitate oferă avantaje unice, iar integrarea acestor tehnici permite medicilor să ia decizii informate în ceea ce privește managementul pacientului, planificarea tratamentului și necesitatea potențială a procedurilor invazive.

Echipa de cardiologie din cadrul Centrului Medical EMERALD Iași este formată din medici cu supraspecializări în întreg spectrul bolilor cardiovasculare, de la pacienți cronici la pacienți cu boli rare. Astfel, pacienții pot efectua o gamă largă de investigații, de la consultații supra-specializate, EKG, ecocardiografie, la monitorizări de lungă durată la domiciliu, teste EKG de efort până la explorări avansate imagistice – Cardio-RM și Cardio-RM de stres, Angio-CT coronarian sau testări genetice.

Detalii și programări pe www.emeraldmed.ro sau la 021 9814.