BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

Imagistica prin rezonanță magnetică cardiovasculară la pacienții cu boli cardiace congenitale – actualități din ghidul ESC 2020

 

Imagistica prin rezonanță magnetică cardiovasculară la pacienții cu boli cardiace congenitale – actualități din ghidul ESC 2020

 

Imagistica prin rezonanță magnetică cardiovasculară (Cardio-RM) a devenit o investigație esențială în unitatile de specialitate. Permite reconstrucția anatomică 3D, care nu este restricționată de dimensiunea corpului sau de ferestrele acustice și are o îmbunătățire a rezoluției spațiale și temporale. Cardio-RM-ul necesită un ritm cardiac regulat pentru o calitate optimă a imaginii, cu toate acestea, studiile de diagnostic ale imagisticii prin rezonanță magnetică cardiovasculară sunt adesea realizabile chiar și la pacienții cu ritm cardiac neregulat [ectopie frecventă (extrasistole) sau fibrilație atrială (FA)] și artefacte metalice.
Cardio-RM-ul este metoda imagistică gold standard pentru cuantificarea volumelor. Poate fi o alternativă atunci când ecocardiografia nu poate furniza imagini înalt calitative sau ca a doua metodă atunci când măsurătorile ecocardiografiei sunt limitate sau ambigue. Mai mult, absența radiației îl face un instrument util atunci când sunt necesare evaluări seriate (de exemplu, pentru monitorizarea dimensiunilor aortice). Imagistica prin rezonanță magnetică cardiovasculară permite calcularea fluxului sanguin sistemic și pulmonar la pacienții cu multiple surse de alimentare cu sânge și, în combinație cu cateterizarea invazivă, a rezistenței vasculare pulmonare (RVP). Caracterizarea țesutului pentru fibroza miocardică este o capacitate unică a Cardio-RM-ului. Imagistica prin rezonanță magnetică cardiovasculară cu substanță de contrast (gadoliniu) ofera o viziune îmbunătățită pentru fibroza focală și cea interstițială. Imagistica cartografică T1 se aplică din ce în ce mai mult în bolile cardiace congenitale la adulți pentru potentialului de diagnostic și prognostic. Cu toate acestea, sunt în curs de desfășurare studii dedicate afecțiunilor coronariene pentru a determina evaluarea prognosticului.

Pentru a evita riscul de fibroză sistemică nefrogenă, utilizarea gadoliniului trebuie evitat la pacienții cu o rată de filtrare glomerulară scăzută (<30 ml / min / 1,73 m2). Prin urmare, se recomandă verificarea nivelurilor de creatinină înainte de investigatie. Chiar dacă nu s-au văzut încă repercusiuni clinice, depozitele pe termen lung ale gadoliniului la nivel cerebral – indiferent de funcția renală – au ridicat îngrijorări cu privire la dozele cumulate de-a lungul vieții la pacienții cu boală congenitală care efectueaza IRM periodice de la o vârstă fragedă. Prin urmare, este de preferat ca gadoliniu să fie administrat selectiv în centre specializate utilizând un contrast macrociclic, mai degrabă decât chelat liniar, gadoliniu, care prezintă un risc scăzut la cea mai mică doză pentru a obține îmbunătățirea imaginii.
Adulții cu boala congenitală, cu stimulatoare cardiace convenționale (PM) și defibrilatoare (ICD) pot fi supuși imagisticii prin rezonanță magnetică cardiovasculară conform ghidului, în zonele unde este disponibil sprijin local.

Imagistica prin Cardio-RM 3D poate fi integrată în procedurile de electrofiziologie pentru a oferi un sprijin de ajutor (informare și ghidare). Reconstrucțiile 3D pot fi, de asemenea, folosite pentru repetiția în realitate virtuală a intervențiilor sau pentru planificarea de imprimări 3D specifice pacientului.

Indicațiile pentru Cardio-RM la pacienții cu BCCA sunt:
• Cuantificarea volumelor VD, FE (inclusiv VD subpulmonar, VD sistemic și ventricul unic)
• Evaluarea obstructiei tractului de ejectie al VD și AP
• Cuantificarea regurgitării pulmonare
• Evaluarea arterei pulmonare (stenoze, anevrisme) și aortă [anevrism, disecție, coarctație (CT cardiac poate fi superior)]
• Evaluarea venelor sistemice și pulmonare (anomalii anatomice, obstrucție, anatomie venoasă coronariană pre-procedurală, etc.)
• Circulatia colaterala și malformatii arteriovenoase (CT poate fi superior)
• Anomalii coronariene și boală arterială coronariană (CT este superior evaluarea intramurala, forma ostiumului coronarian (in fanta), emergenta arterelor coronare in unghi ascutit, punte miocardică și evaluarea plăcii de aterom)
• Detectarea și cuantificarea ischemiei miocardice prin Cardio-RM de stres
• Evaluarea maselor intra și extracardiace
• Cuantificarea masei miocardice (VS și VD)
• Detectarea și cuantificarea fibrozei miocardice / cicatricei (încărcarea cu gadoliniu, cartografierea T1) caracterizarea țesutului (fibroză, grăsime, fier etc.)
• Cuantificarea fluxului sanguin sistemic și pulmonar pentru a calcula raportul de debite Qp: Qs.
• Cuantificarea distribuției perfuziei către plămânul drept / stâng.
• Măsurarea fluxului sanguin pulmonar la pacienții cu surse multiple de alimentare cu sânge (adică cu artere colaterale aorto-pulmonare majore)