BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN/IRM) la copii

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este un test non invaziv utilizat pentru diagnosticarea unor afecțiuni medicale.

IRM se folosește de un aparat cu un tunel circular în mijloc folosit pentru a face imagini ale corpului. IRM utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini specializate în două și trei dimensiuni ale corpului copilului dvs., fără a utiliza radiații. IRM pentru copii este versatil și este deosebit de util pentru a vedea țesuturile și organele oriunde în corp, care altfel pot fi văzute doar prin operații, cum ar fi:

  • vase de sânge;
  • măduvă osoasă;
  • creier;
  • mușchi, ligamente, tendoane și cartilaj;
  • coloana vertebrală;

 

Copiii mici și foarte anxioși nu pot rămâne nemișcați în timpul examinării și, prin urmare, au nevoie de sedare/anestezie. În centrul nostru, oferim întreaga gamă de servicii IRM, efectuate neinvaziv, fără servicii de sedare/anestezie,pentru copiii de 6 ani și mai mari.

Care sunt unele indicații frecvente ale procedurii?

IRM este utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea unei game largi de afecțiuni la copii din cauza traumatismelor, bolilor sau a anomaliilor congenitale. IRM este capabilă să spună diferențieze țesutul bolnav de țesutul normal mai bine decât radiografia, CT și ecografia.

Atunci când este necesară imagistica creierului și măduvei spinării unui copil, această investigație este utilă prin capacitatea sa de a “vedea” prin oasele craniului și ale coloanei vertebrale, fără radiații. IRM a creierului și coloanei vertebrale este folosită, printre altele, pentru:

  • A detecta o varietate de afecțiuni și anomalii ale creierului precum chisturi, tumori, sângerare, edem sau probleme ale vaselor de sânge;
  • A detecta deteriorarea creierului cauzată de o traumatism sau ischemie cerebrală;
  • A diagnostica boli infecțioase sau autoimune precum encefalopatia sau encefalita;
  • A evalua probleme precum dureri de cap persistente, amețeli, slăbiciune, vedere încețoșată sau convulsii;
  • Ajută la detectarea anumitor boli cronice ale sistemului nervos, cum ar fi scleroza multiplă;
  • Diagnosticul unor probleme cu glanda hipofiză și evaluarea cauzei întârzierii dezvoltării;
  • Evaluarea degenerării coloanei vertebrale și a discurilor vertebrale (inclusiv hernii);
  • Evaluarea oaselor coloanei vertebrale pentru anomalii congenitale sau dobândite;
  • A determina starea țesutului nervos din măduva spinării;

 

În unele cazuri, sunt necesare secvențe specializate, cum ar fi Spectroscopia RM, Imagistica prin Difuzie Tensorială (DTI) sau Perfuzie RM. Pentru pacienții noștri pediatrici, dacă este nevoie, aceste secvențe sunt adăugate la protocolul imagistic de bază fără niciun cost suplimentar. Cu toate acestea, durata examenului va crește (cu 15 până la 30 min în plus).

Pentru inimă, IRM este adesea utilizată într-un rol complementar ecocardiografiei (ecografie cardiacă), tomografiei computerizate și cateterismului cardiac pentru a oferi informații atât înainte, cât și după tratament. RMN cardiac poate fi folosit pentru:

  • Evaluarea structurii inimii și a vaselor de sânge înconjurătoare;
  • Evaluarea cauzelor aritmiei (ritm cardiac anormal);
  • Evaluarea infecțiilor inimii;
  • Control în urma unei intervenții chirurgicale cardiovasculare.

 

În regiunea abdominală și pelvină, IRM este folosită pentru:

  • diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor infecțioase sau inflamatorii (de exemplu bolile inflamatorii intestinale precum boala Crohn, în care este indicat examenul de tip Entero-RM);
  • evaluarea unor malformații (de exemplu, malformații renale evaluate prin Uro-RM);
  • diagnosticul unor afecțiuni oncologice și monitorizarea răspunsului la tratamentc;

 

IRM este adesea cea mai bună alegere pentru imagistica articulațiilor și oaselor, unde poate ajuta la:

  • diagnosticul unor leziuni legate de sport sau traumatisme diverse;
  • detecția prezenței unor tumori sau infecții ale oaselor sau articulațiilor;
  • diagnosticul anomaliilor ale dezvoltării articulațiilor la copii;

Cum arată echipamentul RMN?

Unitatea IRM este un aparat în formă de cilindru mare (tub), înconjurat de un magnet circular. Copilul dumneavoastră se va întinde pe o masă de examinare mobilă, care alunecă în centrul magnetului. Postul de lucru al operatorului unde acesta lucrează pentru configurarea imaginilor este situat într-o cameră separată de scaner. Puteți efectua un tur virtual al clinicii și al camerei unde se află aparatul, aici.

Cum îmi pregătesc copilul pentru o imagistică cu rezonanță magnetică pediatrică (RMN)?

Studiile arată că copiii și părinții fac față mai bine procedurilor medicale atunci când sunt pregătiți din timp. Vă recomandăm să vorbiți cu copilul dvs. despre ce să se aștepte înainte de investigația programată. Vorbind cu copiii înainte cu câteva zile le permite acestora să proceseze informațiile și să pună orice întrebări pentru a înțelege mai bine la ce să se aștepte. Deși procedura nu este dureroasă, uneori copiii se simt anxioși când nu știu la ce să se aștepte sau fac ceva nou pentru prima dată. Prin urmare, încurajăm o vizită la clinică înainte de data programării, astfel încât copilul să se familiarizeze cu aparatul, mediul înconjurător și modul în care se va desfășura examenul.

Tot ce trebuie să știm înaintea unui examen RMN

Care sunt instrucțiunile de pregătire înainte de o imagistică cu rezonanță magnetică pediatrică (RMN)?

Fii sincer și oferă explicații simple despre ce urmează să se întâmple. Copiii trebuie să știe ce vor vedea, simți și auzi în timpul procedurii.

Vede: Când intră în camera IRM, vor vedea un aparat mare cu un tunel în mijloc. Aceasta este „camera de fotografiat”.

Simte: Investigația IRM nu doare. Dacă scanarea necesită administrare de substanța de contrast intra-venos, va fi necesară montarea unei canule IV (branulă) înainte de începerea scanării.

Ascultă: Aparatul este zgomotos (zgomot aici) . Va auzi diverse sunete și/sau bătăi. Va primi însă căști pentru a asculta muzică, reducând totodată sunetele aparatului.

Permiteți-i copilului dvs. să pună întrebări despre experiența viitoare. Dacă nu știți cum să răspundeți la întrebările copilului dvs., este bine să spuneți „nu știu”. Echipa noastră este disponibilă oricând să răspundă la orice întrebare a copilului dumneavoastră. Dacă nu doresc să știe despre procedură, nu forțați o discuție și nu le copleșiți cu informații.

Practica crează perfecțiune! Este foarte important pentru copilul tău să rămână nemișcat în timpul imaginilor. Creați un joc care să încurajeze copilul să exerseze statul nemișcat. Setați un cronometru timp de 2 minute și creșteți treptat timpul până la 5-6 minute. Poate fi dificil să stea nemișcat în ziua programării fără nicio practică prealabilă.

Copilului dumneavoastră i se poate cere să poarte un halat special în timpul examenului sau i se poate permite să poarte propriile haine, atâta timp cât nu sunt foarte largi și nu au elemente metalice. Bijuteriile și alte accesorii ar trebui lăsate acasă dacă este posibil sau înlăturate înainte de scanarea IRM. Deoarece pot reprezenta pericol pentru siguranța copilului dumneavostră, nu sunt permise articole metalice și electronice în sala de examen. Aceste elemente includ:

  • bijuterii, ceasuri, cărți de credit și aparate auditive;
  • ace, agrafe de păr, fermoare metalice și obiecte metalice similare;
  • lucrări dentare detașabile;
  • pixuri și ochelari de vedere;
  • piercing-uri.

 

Recomandările privire la mâncare și hidratare înainte de examenul IRM variază în funcție de examenul specific. Cu excepția cazului în care vi se spune altfel, este recomandabil să nu mănânce cu 4 ore anterior examenului. Hidratarea se poate face normal.

Radiologul, operatorul sau asistenta medicală vă vor întreba dacă copilul dumneavoastră are alergii de orice fel, cum ar fi o alergie la iod sau la substanțe de contrast, medicamente, alimente sau mediu sau dacă copilul dumneavoastră are astm.

Chiar dacă examenul programat este unul nativ (fără substanță de contrast), medicul radiolog poate considera oportună adminstrarea acestuia în funcție de imaginile rezultate pe parcursul examinării. De aceea, este utilă existența unor analize de sânge ale funcției renale (creatinină și uree), nu mai vechi de șase luni. Dacă copilul dumneavoastră are antecedente de boală renală, va fi necesar să se efectueze un test de sânge (cu rezultat pe loc) pentru a determina dacă rinichii funcționează adecvat.

De asemenea, informați medicul cu privire la orice boli recente sau alte afecțiuni medicale pe care le poate avea copilul dumneavoastră. Aduceți toate documentele medicale ale copilului dvs. și examinările anterioare (interpretare și CD).

Transmiteți operatorului/asistentului medical dacă copilul dvs. are dispozitive medicale sau electronice implantate. Aceste obiecte pot interfera cu examenul sau pot prezenta un risc, în funcție de natura lor. Multe dispozitive implantate vor avea o broșură care explică riscurile IRM pentru respectivul dispozitiv. Dacă aveți prospectul, este util să îl aduceți în atenția operatorului înainte de examen. Exemple includ, dar nu se limitează la:

  • implant cohlear (ureche);
  • clipuri utilizate pentru anevrisme cerebrale;
  • „coil”-uri metalice plasate în vasele de sânge;
  • defibrilatoare cardiace și stimulatoare cardiace implantate;
  • valvele cardiace artificiale;
  • porturi de infuzie medicamentoasă implantate;
  • proteze metalice articulare;
  • stimulatoare nervoase implantate;
  • tije de metal, șuruburi, plăci, stenturi sau capse chirurgicale.

 

Trebuie să anunțați operatorul sau radiologul cu privire la orice șpan, gloanțe sau alte piese de metal care pot fi prezente în corpul copilului dvs. din cauza accidentelor anterioare. Sunt deosebit de importante corpurile străine apropiate de ochi. Aparatele dentare sunt alcătuite din numeroase tipuri de materiale. Majoritatea nu sunt de obicei afectate de câmpul magnetic, dar pot denatura imaginile zonei faciale sau ale creierului. De aceea, este necesar să solicitați ortodontului copilului dvs lista materialelor care intră în componența aparatului dentar. Uneori, poate fi necesară demontarea unor elemente ale aparatului sau întregului aparat.

Oricine însoțește un pacient în sala de examen va fi întrebat de existența unor obiecte metalice și dispozitive implantate în mod similar.

La ce mă pot aștepta înaintea unei examinări de rezonanță magnetică pediatrică (IRM)?

După ce ați ajuns la clinică, un membru al echipei vă va conduce în zona noastră de pregătire. Vom completa evaluările pre-procedurale, formulare de screening și copilul dvs. se va schimba într-un halat special. Unele examene necesită adminstrare de substanță de contrast. Aceasta se administrează oral sau prin intravenos prin branulă, în funcție de tipul de studiu necesar. Dacă este nevoie de un montarea unei branule, vom face acest lucru înainte de începerea scanării RMN. Anumite tipuri de examinare necesită pregătire specială. De exemplu, pentru un examen de tip EnteroRM, copilul dumneavostră va trebui să bea o soluție de apă și manitol (un tip de soluție zaharată) timp de 30-45 de minute înainte de examenul propriu-zis (veți primi instrucțiuni specifice din partea echipei noastre dacă este cazul, în momentul programării).

Pentru examenul propiru-zis al copilului dvs., operatorul IRM va ajuta copilul dvs să se poziționeze pe masa aparatului în funcție de tipul de scanare necesar. În timp ce cei  mai mulți copii sunt poziționați pe spate, unele scanări necesită să se întindă pe burtă sau pe părțile laterale, cu capul sau cu picioarele către aparat. Pot fi utilizate metode de fixare precum curele textile sau diferite suporturi pentru a ajuta copilul să rămână nemișcat și să mențină poziția corectă în timpul achiziției imaginilor. Dispozitivele care detectează undele radio emise de pacient (antene) vor fi plasate în jurul sau lângă zona corpului scanat.

Aparatul RMN pare un tunel deschis la ambele capete, iar masa de examinare se deplasează prin deschiderea acelui tunel. Scanarea este zgomotoasă, astfel că copilul dvs va primi căști pentru atenua o parte din zgomot. Odată ce copilul dvs. este confortabil pe masă, o lumină roșie se va aprinde pentru a ajuta la alinierea corpului său la poziția corectă pentru scanare. Copilul dvs. va fi apoi mutat în tunelul scanerului IRM.

Cum se efectuează procedura?

După ce operatorul părăsește camera de scanare, examenul va începe. Operatorul continuă să monitorizeze copilul pe tot parcursul scanării și este capabil să îi vorbească între secvențele de achiziție.

Examenele IRM includ, în general, mai multe secvențe, dintre care unele pot dura câteva minute. Întreaga procedură poate dura de la 30 de minute la o oră pentru fiecare parte a corpului examinată. Copilul dvs. va trebui să rămână cât mai mult nemișcat în timpul scanării. Mișcarea în timpul scanării poate duce la imagini dificil de interpretat pentru radiologi.

Dacă în timpul examenului se folosește substanță de contrast, aceasta va fi injectată prin branulă după o serie inițială de scanări. Mai multe imagini vor fi făcute în timpul injecției sau după.

Pentru a-l ajuta pe copilul tău să rămână nemișcat, el va avea opțiunea să asculte muzică în timpul scanării. De asemenea, un copil poate aduce un mic element de confort în scaner pentru a-i ajuta să se simtă în siguranță (animal de pluș, patură, etc.). Acesta, însă nu trebuie să conțină niciun metal și va fi verificat pentru siguranță înainte de a-l introduce în camera magnetului.

Prețuim prezența și sprijinul părinților în timpul procedurilor. Un părinte/tutore poate fi prezent în timpul examenului pentru a aminti copilului să stea liniștit și să îl ajute să rămână calm.

Pentru a participa alături de copilul dvs în camera magnetului, va trebui să completați un formular de screening IRM  în ziua programării.

Ce va experimenta copilul meu în timpul și după procedură?

Copilul tău nu va simți nici o durere în timpul examenului. Unor copii nu le place sunetul aparatului și spațiul mic din interiorul tunelului RMN. În timpul examenului, copiilor vor primi căști, prin care poate fi redată muzică. Aparatul este bine climatizat și iluminat, iar tubul este deschis la ambele capete.

Este normal ca zona evaluată a corpului copilului dvs să se încălzească ușor.

Există un sistem de comunicare în dublu sens prin care copilul dvs poate comunica cu operatorul între secvențe. În plus, există și un sistem de alarmă prin care copilul dvs poate cere asistență în orice moment. În unele cazuri, poate fi efectuată adminstrare intravenoasă de substanța de contrast. Branula poate provoca disconfort copilului tău atunci când este introdusă și copilul tău poate prezenta o vânătăi. Există, de asemenea, o șansă foarte mică de iritare a pielii la locul introducerii branulei.

Nu este necesară o perioadă de recuperare, iar copilul dvs. își poate relua activitățile obișnuite și dieta normală imediat după examen. Câțiva pacienți prezintă reacții adverse din materialul de contrast, inclusiv greață și dureri locale. Foarte rar, pacienții sunt alergici la aceasta și prezintă urticarie, roseață a ochilor sau alte reacții. Dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome alergice, un medic radiolog sau un alt medic va fi disponibil pentru asistență imediată.

Care sunt avantajele și riscurile unei evaluărie IRM pediatrică (IRM)?

Beneficii

  • IRM este o tehnică imagistică noninvazivă care nu implică expunerea la radiații;
  • Imagistica RM a structurilor țesuturilor moi ale corpului – cum ar fi inima, ficatul și multe alte organe – este mai eficientă în unele cazuri să identifice și să caracterizeze cu exactitate unele afecțiuni decât alte metode imagistice. Acest detaliu face IRM un instrument de neprețuit în diagnosticul precoce și evaluarea multor leziuni focale și tumori;
  • IRM s-a dovedit valoroasă în diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv cancer, boli cardiace și vasculare și anomalii musculare și osoase;
  • IRM oferă o alternativă noninvazivă la radiografie, angiografie și CT pentru diagnosticarea problemelor inimii și vaselor de sânge;
  • Substanța de contrast (pe bază de gadoliniu) folosită de IRM este mai puțin probabilă să provoace o reacție alergică decât substanțele de contrast pe bază de iod utilizate pentru CT.

 

Riscuri

  • Examenul RMN nu prezintă aproape niciun risc pentru majoritatea pacienților atunci când sunt respectate indicațiile de siguranță;
  • Deși câmpul magnetic puternic nu este dăunător în sine, dispozitivele medicale implantate care conțin metal se pot defecta sau pot cauza probleme în timpul unui examen RMN;
  • Fibroza sistemică nefrogenă este în prezent o complicație recunoscută, dar rară, despre care se crede că este cauzată de injecția substanței de contrast pe bază de gadoliniu la pacienții cu o funcție renală foarte slabă. Depistarea disfuncției renale înainte de a lua în considerare injectarea de contrast minimizează riscul acestei complicații foarte rare;
  • Există un risc foarte mic de reacție alergică dacă se injectează substanță de contrast. Astfel de reacții sunt de obicei ușoare și ușor controlate de medicamente. Dacă aveți simptome alergice, un medic radiolog sau un alt medic va fi disponibil pentru asistență imediată;
  • Cantități mici de substanță de contrast cu gadoliniu pot rămâne în corpul pacientului, inclusiv în creier. Nu s-a dovedit că retenția de gadoliniu dăunează pacienților cu funcție normală a rinichilor, iar beneficiul unui diagnostic precis depășește cu mult orice risc potențial.

 

Care sunt limitele IRM pentru copii (pediatrie)?

Imaginile de înaltă calitate sunt asigurate numai dacă copilul dvs. este capabil să rămână perfect nemișcat și să urmeze instrucțiunile de respirație în timp ce imaginile sunt înregistrate. Dacă copilul tău este neliniștit, confuz sau are dureri severe, va fi dificil să stea nemișcat în timpul imaginii. În această situație este necesară examinarea cu sedare/anestezie. Momentan, în centrul Emerald nu se pot efectua examinări cu sedare/anestezie.

Este posibil ca o persoană care este foarte mare să nu se încadreze în deschiderea anumitor tipuri de aparate RMN. Prezența unui implant sau a unui alt obiect metalic face uneori dificilă obținerea de imagini clare. Mișcarea pacientului poate avea același efect.

Bătăile cardiace foarte neregulate pot afecta calitatea imaginilor obținute folosind tehnici sincronizate cu activitatea electrică a inimii (EKG).

Cine interpretează rezultatele și cum le obținem?

Un radiolog, medic instruit și avizat să supravegheze și să interpreteze examenele de IRM pentru copii, va analiza imaginile. Acesta va emite un raport semnat care vă va fi direcționat dvs și, la cerere, medicului dvs curant clinician. Pentru fiecare caz în parte, este necesară o evaluare prealabilă a indicației, echipa noastră solicitând înaintea programării documentele de la consultul care a recomandat investigația prin RM. Detalii, programări și mai multe informații la 0739675688.

Articol realizat de dr. Radu Nicolaescu – medic specialist radiologie și imagistică medicală, specializat pe imagistică pediatrică.