O infecție a sinusurilor, cunoscută medical sub numele de sinuzită sau rinosinuzită, apare atunci când cavitățile nazale devin infectate, umflate și inflamate. Acumularea de lichid în sinusuri poate determina creșterea germenilor, ceea ce duce la o infecție a sinusurilor.
Sinuzita este de obicei cauzată de un virus și durează adesea chiar și după ce alte simptome ale căilor respiratorii superioare dispar. În unele cazuri, bacteriile – sau, rareori, ciupercile – pot provoca o infecție a sinusurilor.
Alte afecțiuni, cum ar fi alergiile, polipii nazali și infecțiile dentare pot contribui, de asemenea, la durerea și simptomele sinusurilor.
Tipuri de infecții ale sinusurilor:
– Sinuzita acută – acest tip de infecție a sinusurilor durează doar o perioadă scurtă de timp, mai puțin de 4 săptămâni. Această infecție pe termen scurt este de obicei parte a unei răceli sau a unei alte boli respiratorii. Poate fi cauzată și de o infecție bacteriană (sinuzită bacteriană acută).
– Sinuzita subacută – infecție subacută a sinusurilor ce durează între 4 și 12 săptămâni.
– Sinuzită acută recurentă – o infecție acută a sinusurilor ce este considerată recurentă dacă infecția revine de patru sau mai multe ori într-un an, fiecare infecție durând 7 zile sau mai mult.
– Sinuzita cronică – infecțiile cronice ale sinusurilor durează mai mult de 12 săptămâni sau continuă să reapară.
Simptomele sinuzitei seamănă adesea cu cele ale unei răceli. Principalele criterii pentru sinuzita virală includ:
– Durere facială sau presiune;
– Scurgeri nazale infectate;
– Congestie nazală.
Multe simptome ale infecției sinusurilor sunt comune atât în formele acute, cât și în cele cronice. Consultarea unui medic este cea mai bună modalitate de a afla dacă aveți o infecție, de a găsi cauza și de a primi tratament adecvat.
În cadrul centrului EMERALD, Dr. Gabriel Șica, medic specialist medicină internă și , medic specialist neurolog acordă consultații și în regim CASM/OPSNAJ.