BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

IRM Cerebral

IRM Cerebral

Ce este și cum funcționează IRM cranio-cerebral?
Examenul imagistic prin rezonanță magnetică (IRM) cranio-cerebral este o investigație nedureroasă, noninvazivă, neiradiantă, care ajută medicul în procesul de diagnosticare al anumitor patologii.
Acesta folosește un câmp magnetic puternic și unde radio, pe care le prelucrează computerizat, oferind imagini de la nivelul creierului și structurilor craniene, mai clar și mai detaliat față de alte metode imagistice.
În unele cazuri ar putea fi necesară injectarea unei substanțe de contrast, numită gadolinium, care are o probabilitate de a da reacții alergice mult mai mică comparativ cu substanțele de contrast care conțin iod.

Când se folosește IRM cranio-cerebral?
Acesta poate fi folosit în depistarea anumitor patologii, cele mai frecvente dintre acestea fiind:
– Accidente vasculare cerebrale, atât ischemice, cât și hemoragice
– Tumori cerebrale
– Infecții
– Anomalii de dezvoltare cranio-cerebrale
– Hidrocefalie
– Unele cauze de epilepsie
– Scleroza multiplă
– Traumatisme

Cum să vă pregătiți și cum se va desfășura examinarea?

Înainte de examinare puteți să mâncați și să vă luați medicamentele conform orarului zilnic, dacă nu vi se va preciza altfel.

Având in vedere că o să vă aflați sub infuența unui câmp magnetic puternic, este recomandat ca înainte de examinare să vă scoateți bijuteriile, ceasurile, cardurile, aparatele auditive, protezele dentare, agrafele de păr și orice alte accesorii metalice.

O să vă asezați pe masa de examinare și o să vi se ceară ca pe durata captării imaginilor să rămâneți pe cât este posibil nemișcat.

Spuneți medicului dacă aveți implanturi sau dispozitive medicale în corp. De cele mai multe ori, IRM este sigură pentru pacienții cu implanturi metalice de generație nouă, însă pacienții cu implanturi cohleare și aproape toți purtătorii de pacemaker nu pot efectua investigația.

În cazul în care este necesară injectarea de substanță de contrast, spuneți medicului radiolog dacă suferiți de alergii de orice fel (alimentare, medicamentoase), sau dacă suferiți de astm. De asemenea, este important să menționați dacă suferiți de o boală de rinichi.

Deși investigația IRM se folosește încă din anii 1980, fără a exista raportări de efecte adverse asupra femeilor însărcinate sau bebelușilor nenăscuți, examinarea nu se efectuează femeilor în primele 3-4 luni de sarcină decât în cazuri limitate.