Explorarea IRM a coloanei vertebrale poate detecta și analiza modificări osoase vertebrale (tumori, tasări, inflamații etc.), ale discurilor intervertebrale, ale măduvei spinării, foițelor meningeene sau ale țesuturilor moi din vecinătatea coloanei vertebrale. Acest tip de examen este frecvent utilizat pentru evidențierea herniilor de disc și a eventualelor compresii ale rădăcinilor nervoase corespunzătoare. Explorarea se realizează prin centrarea investigației pe segmente specifice ale coloanei (cervicală, toracală sau lombară), în funcție de indicația medicului neurolog și/sau ortoped. Dacă este necesară examinarea de multiple segmente, timpul de explorare crește corespunzător. Pentru evaluarea modificărilor degenerative (spondiloză) și pentru cele mai multe modificări discale, examenul se limitează la o explorare nativă. În cazuri particulare, mai ales în suspiciunea de inflamații sau de tumori, examenul trebuie completat prin injectare intravenoasă de contrast.
Ce este IRM-ul de coloană vertebrală?
Este o investigație imagistică noninvazivă, utilizată pentru a evidenția modificările de boală la nivelul coloanei vertebrale, a măduvei spinării, a țesuturilor înconjurătoare. La ora actuală, este cea mai avansata metodă imagistică de diagnostic paraclinic.
Cum se pregătește pacientul?
Pacientul nu are interdicții la mâncare și lichide non-alcoolice, dacă nu i se va indica altfel de medicul specialist. Este util să aducă orice documente medicale în cazul bolilor diagnosticate deja. Înainte de a intra în camera unde se va efectua procedura, pacientul nu trebuie să aibă asupra sa bijuterii, ochelari, ceas, carduri magnetice, alte obiecte metalice de vestimentație. Trebuie să precizați cu exactitate medicului specialist dacă / ce tip de implanturi metalice sau electronice aveți în corp.
În ce afecțiuni este folosită această investigație?
IRM-ul de coloană vertebrală este utilizat pentru diagnosticarea unor afecțiuni precum:
– anomalii congenitale ale vertebrelor și măduvei spinării
– discopatii (degenerarea, hernierea discului intervertebral) ce cauzează dureri severe la nivelul coloanei vertebrale
– boli inflamatorii ale măduvei spinării și nervilor spinali
– infecții vertebrale
Investigația permite vizualizarea avansată a discurilor vertebrale, ligamentelor, măduvei spinării după traumatisme și are o acuratețe crescută în detectarea tumorilor de la nivelul coloanei. Pe baza imaginilor obținute, medicul neurochirurg are o imagine precisă a leziunii, putând decide dacă este necesară intervenția chirurgicală. Totodată, investigația este folosită pentru monitorizarea imagistică postoperatorie.