BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Migrenele in sarcina si dupa nastere. Cum scapi de durere fara pastile

Femeile aflate in perioada de fertilitate reprezinta categoria populationala cea mai predispusa la a avea dureri de cap, inclusive migrene, 60% dintre ele acuzand dureri de cap pe parcursul unui an. Migrena în sarcina și după sarcină reprezintă o reală problemă, mai ales că acestea nu pot lua medicamente. Află cum poți scăpa de durere fără pastile

Majoritatea femeilor (aproximativ 2 din 3) afirma ameliorarea migrenei pe parcursul sarcinii, in special in primul trimestru, aparitia atacurilor fiind modulata de fluctuatiile nivelului de estrogen (mai ales la pacientele cu migrena perimenstruala). Exista insa 5% la care migrenele se agraveaza, iar 2% dintre femei dezvolta migrena pe parcursul sarcinii, explica dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Centrul Medical Emerald.

Aparitia unei dureri de cap in timpul sarcinii, sau modificarea caracterelor unei dureri de cap cu care pacienta se cunostea deja, reprezinta un semnal de alarma si necesita prezentarea la medic pentru a exclude cauze grave care ar putea sa o determine.

Desi pentru majoritatea femeilor sarcina reprezinta un factor protector pentru migrene, dupa nastere lucrurile se schimba considerabil, aproximativ o treime dintre acestea acuzandu-le in prima saptamana si mai mult de jumate in prima luna.

Conform unui studiu publicat in literatura de specialitate, femeile care nu alapteaza la san au riscul de doua ori mai mare de a dezvolta migrene in aceasta perioada, efectul protector al alaptatului la san fiind atribuit unor niveluri mai constante ale estrogenului.

Citește tot interviul acordat de dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Centrul Medical Emerald pentru site-ul Copilul.ro  aici.