BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

B-dul. Corneliu Coposu 14

Cum se realizează rezonanța magnetică cu protocol de endometrioză și ce arată?

rezonanța magnetică cu protocol de endometrioză

Endometrioza este una dintre afecțiunile ginecologice „tăcute”, ale cărei simptome sunt relativ recesive și ușor confundabile cu alte probleme specifice aparatului genital feminin. Endometrioza afectează semnificativ calitatea vieții unei femei, având ramificații atât asupra stării de bine zilnice, cât și asupra fertilității. Aceasta este una dintre cauzele care pot produce infertilitate, așa că este necesar ca diagnosticarea și tratamentul să fie adoptate în mod corect, pentru ameliorarea simptomelor și formarea țesutului endometrial.

Diagnosticarea endometriozei se poate face cu ajutorul rezonanței magnetice, iar din acest material poți afla tot ce trebuie să știi despre acest procedeu imagistic și despre rezultatele obținute în urma acestuia.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune ginecologică specific feminină, caracterizată prin creșterea unui țesut asemănător mucoasei uterine în afara uterului. Țesutul poate crește pe ovare sau pe trompele uterine, determinând formarea aderențelor și a altor „depuneri” de țesut  ce nu pot fi eliminate în timpul ciclului menstrual, determinând apariția de inflamații și uneori chiar cicatrici.

Endometrioza are câteva simptome specifice, cum ar fi menstruațiile abundente, mult mai intense și cu o durată mai lungă decât în mod normal, durere pelvină, atât în timpul perioadei menstruale, cât și după, durere în timpul actului sexual, oboseală și infertilitate. Endometrioza poate apărea ca urmare a unor probleme de ordin hormonal, iar în unele situații se constată și o influență a factorilor genetici. Un sistem imunitar slăbit poate, de asemenea, să creeze un teren favorabil dezvoltării endometriozei. Endometrioza este o afecțiune care poate apărea oricând după începerea vieții sexuale, aceasta fiind observată cu precădere în cazul pacientelor cu vârste cuprinse în intervalul 20-45 ani, adică exact în intervalul de fertilitate feminină.

Diagnostic endometrioză - folosirea rezonanței magnetice cu protocol de endometrioză

Endometrioza este una dintre afecțiunile care se poate confunda ușor cu alte probleme, dacă sunt luate în calcul doar simptomele. Din acest motiv, în vederea diagnosticării se poate folosi ecografia, aceasta având rolul de a arăta imagistic eventuale formațiuni sau chisturi endometriozice prezente pe ovare sau pe zonele adiacente.

Ecografia este o metodă foarte eficientă de a identifica eventualele aspecte care țin de identificarea endometriozei, însă gradul de dezvoltare și extindere al țesutului poate fi determinat cu o mai mare precizie cu ajutorul rezonanței magnetice (rezonanță magnetică nucleară RMN) cu protocol de endometrioză.

Folosirea rezonanței magnetice cu protocol de endometrioză este recomandat să se facă între sângerările menstruale, pentru o mai bună vizibilitate în zona pelvină. În cadrul examinării, care poate dura circa 60 minute, se face vizualizarea zonei pelvine fără substanță de contrast, apoi cu substanță de contrast și, ulterior, cu un gel special pentru destinderea musculaturii pelvine.

Realizarea procedurilor imagistice fără substanță de contrast are rolul de a evidenția aderențele și țesutul crescut în afara uterului, în vreme ce utilizarea substanței de contrast ajută atât pentru comparare, cât și pentru evidențierea unor potențiale leziuni sau inflamații și pentru o vizualizare mai precisă a zonei.

Rezonanță magnetică este o metodă precisă imagistică de diagnosticare a endometriozei, dar și a altor afecțiuni, cu ajutorul acesteia putând fi evaluat gradul de afectare al organelor vizate, dar și cel al organelor vecine. Examinarea de elecție rămâne însă, laparoscopia/laparotomia exploratorie.

Nu în ultimul rând, pentru rezultate optime, este foarte importanta buna colaborare dintre specialități: între medicul ginecolog și medicul radiolog.

Ce ne arată rezonanța magnetică cu protocol de endometrioză?

Protocolul de endometrioză este o procedură imagistică ce ajută la investigarea mai profundă a zonei pelvine și la vizualizarea mai clară a formațiunilor sau chisturilor prezente la nivelul ovarelor, trompelor uterine sau uterului. Pe lângă vizualizarea țesuturilor uterine mai pot fi observate și chisturile de sânge formate de endometrioză, precum și alte leziuni la nivelul aparatului genital. În acest mod, prin folosirea rezonanței magnetice se pot identifica situațiile incipiente de endometrioză, însă în același timp se poate analiza și evoluția bolii, în cazul pacientelor diagnosticate deja cu endometrioză, care au urmat un tratament prescris medical.

Când este contraindicată folosirea RMN în diagnosticarea endometriozei?

Deși folosirea RMN în diagnosticarea endometriozei este o soluție foarte eficientă, există anumite situații în care procedura este contraindicată. Un caz aparte este cel al persoanelor care suferă de claustrofobie, deoarece procedura RMN presupune inserarea pacientului într-un tub (incintă) special, ale cărui dimensiuni sunt reduse, ceea ce ar putea fi dificil de suportat.

De asemenea, rezonanța magnetică în endometrioză nu se folosește în cazul persoanelor care au implanturi de natură metalică sau persoanelor care au montat un stimulator cardiac și nici în cazul femeilor însărcinate în primul trimestru de sarcină.

Înainte de a decide să se utilizeze rezonanța magnetică în diagnosticarea endometriozei este nevoie ca medicul să discute cu pacienta, pentru a afla istoricul medical și pentru a observa eventuale situații care ar putea constitui contraindicații pentru folosirea RMN.

Nu lăsa endometrioza să îți afecteze calitatea vieții și nici să aleagă ea pentru tine momentul în care vrei un bebeluș. Vino încă de la primele simptome la Centrul Medical Emerald și solicită o programare la un consult ginecologie pentru a afla dacă suferi de endometrioză și care sunt metodele eficiente de tratament. Te așteptăm cu tehnică medicală modernă și cu medici specialiști de top, care să îți ofere răspunsuri la întrebările tale.

Articol supervizat de dr. Ana Alice Chițiu, medic specialist radiologie și imagistică medicală, cu interes deosebit pentru sfera ginecologică, Centrul Medical Emerald București

Surse: National Library of Medicine, MRIMASTER.com

PROMOCARDIOfebruarie