BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

Pacientul hipertensiv și alimentația de sărbători

Hipertensiunea arterială afectează aproximativ 45 % din populația României (din care 19,1% cazuri noi diagnosticate anual) (1). Afecțiunea crește șansele de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, precum ar fi infarctul miocardic și accident vascular cerebral. Mai mult, hipertensiunea arterială este adesea cauza asociată agravării diverselor boli preexistente, precum diabetul zaharat, boala cronică de rinichi sau dislipidemiile (2).  Printre factorii contributivi la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, regăsim dieta și stilul de viață.

Perioada sărbătorilor reprezintă un punct culminant în viața pacientului hipertensiv. Adesea meniul tradițional românesc include alimente cu un conținut ridicat în grăsimi animale, preponderent sărat datorită alimentelor conservate și totodată cu un conținut bogat în zahăr. Pentru pacientul hipertensiv este importantă existența unei adaptări față de regimul alimentar tradițional. Efectele benefice vor fi imediat resimțite de către pacient, mai ales prin confortul controlului hipertensiv.

Dar cum faci o cină de sărbători sănătoasă, precum și gustoasă și specială?

  • Limitați consumul de sare – un consum de sub 5 g sare/zi. Utilizați ierburi uscate sau proaspete pentru aromatizarea mâncarurilor.
  • Nu folosiți substituenți ai sărurilor, precum sărurile de potasiu. Acestea au riscul să modifice balanța de hidroelectroliți în defavoarea dumneavoastră.
  • Carnea aleasă la prepararea meniului ar fi util să fie bine degresată (aproximativ 250-300 g pe zi pentru un adult activ), iar în unele cazuri consumată doar carnea de pasăre (curcan) sau pește gras. (3)
  • Înlocuiți consumul de zahar sau analogi glucidici, cu fructe proaspete sau confiate; puteti pregăti niște gustări ușoare folosind bețișoare de legume făcute din morcovi cruzi, țelină și castraveți. Legumele si fructele sunt o sursă benefică de antioxidanți, fiind necesari în încetinirea procesului de îmbătrânire vasculară. (2,3)
  • Consumul de alcool – trebuie să fie ponderat. Spre exemplu, recomandările experților din domeniu au sugerat consumul a unui pahar de vin roșu la masa principală a zilei. Vinul ofera un plus în protecția a inimii, prin efectul antioxidant dat în special de resveratrol.

 

Bibliografie
  1. Dorobantu M, Tautu OF, Dimulescu D, Sinescu C, Gusbeth-Tatomir P, Arsenescu-Georgescu C, Mitu F, Lighezan D, Pop C, Babes K, Giuca A, Branza I, Udrescu M, Herdea V, Darabont R. Perspectives on hypertension’s prevalence, treatment and control in a high cardiovascular risk East European country: data from the SEPHAR III survey. J Hypertens. 2018 Mar;36(3):690-700. doi: 10.1097/HJH.0000000000001572. PMID: 29035940.
  2. Ghidul ESC/ESH 2018 pentru managementul hipertensiunii arteriale Romanian Journal of Cardiology Vol. 29, No. 1, 2019
  3. Ghidul ESC 2021 de prevenţie a bolilor cardiovasculare în practica clinică Romanian Journal of Cardiology Vol. 32, No. 1, 2022