BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Părerea experților privind hipertensiunea arterială si medicamentele antihipertensive în contextul pandemiei cu COVID 19

Articol realizat de dr. Alexandra Pavăl – medic specialist medicină internă

PĂREREA EXPERȚILOR PRIVIND HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ ȘI
MEDICAMENTELE ANTIHIPERTENSIVE ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI CU COVID 19

 

Acesta perioadă foarte dificilă și provocatoare, nu numai că a ridicat multiple întrebări despre unele aspecte ale vieții sociale, dar a adus, de asemenea, multe provocări în domeniul medicinei, care au drept scop o mai bună gestionare a pacienților infectați cu COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății a menționat faptul că rata cea mai mare de mortalitate cu COVID-19 se înregistrează în rândul pacienților de sex masculin, vârstnici, în principal la cei cu afecțiuni preexistente. Ultimile studii evidențiază că pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au cel mai mare risc de evoluție severă. Specialiștii din întreaga lume subliniază că este esențial să acordăm atenție sporită patologiilor cardiovasculare și să menținem controlate valorile tensiunii arteriale. Din datele statistice actuale, reiese faptul că peste 40% dintre pacienții infectați care prezentau forme severe SARS- CoV2 erau hipertensivi. Din datele publicate în ultima perioadă nu este clar dacă hipertensiunea arterială singură, fără alte afecțiuni cardiovasculare asociate- crește riscul de deces prin SARs- COV2. De asemenea, nu este clar dacă gestionarea cu succes a hipertensiunii arteriale are ca rezultat scăderea riscului de deces legat de noul coronavirus.

Fenomenul care a dus la crearea acestei ipoteze se datorează faptului că virusul utilizează un receptor numit ACE2 pentru a pătrunde în celula gazdă. Aceste studii oferă rezultate preliminare care sugerează că la pacienții cu hipertensiune arterială care iau în mod frecvent două tipuri de medicamente antihipertensive (inhibitori ai enzimei de conversie- IECA și blocanti ai receptorilor de angiotensină -BRA), există un risc teoretic de a exprima un număr mai mare de ACE2, respectiv o vulnerabilitate crescută la infecție. În pofida teoriei sus menționate, studiile restrospective au arătat că acești pacienți par să nu aibă un risc mai crescut de afectare gravă cu COVID-19.

Există limitări ale acestor studii efectuate până în acest moment: se bazează pe o revizuire restrospectiva a cazurilor pe o perioadă foarte scurtă și cuprind un număr mic de pacienți, astfel încât este extrem de dificil să fie trasate indicații clare. Cu toate acestea, concluzia a fost una îmbucurătoare și anume că pacienții care luau aceste medicamente păreau să aibă o stare clinică mai bună, deși diferențele nu au fost semnificative statistic.

Ultimele informații oferă mai multe detalii despre posibilele beneficii ale inhibitorilor enzimei de conversie ai angiotensinei (IECA) și blocanților receptorilor de angiotensină (BRA). Toate însă ajung la aceeași concluzie, în acord cu recomandările societăților internaționale de hipertensiune și anume că pacienții trebuie să continue medicația antihipertensiva recomandată de către medicul curant!

S-au luat în discuție două categorii de pacienți:

  1. În cazul pacienților neinfectati- concluzia primară a cercetătorilor a fost că este inutilă întreruperea de IECA/BRA , având în vedere lipsa unor dovezi clare care să susțină ipoteza că aceste medicamente ar putea conduce la un risc crescut de infecție cu SARS-CoV-2.
  2.  Pentru pacienții infectați- deși expresia receptorilor ACE2 mai mare ar putea fi asociată cu încărcătura virală mai mare, IECA /BRA nu trebuie întrerupte, deoarece prin blocarea sistemul renină-angiotensină (SRA) pot proteja pacienții de posibilele leziuni cardiace cauzate de COVID-19. De asemenea, s-a dovedit că ar putea reduce severitatea leziunilor pulmonare cauzate de către infecția cu acest virus.

Cu toate acestea, nu există nicio recomandare de a iniția IECA /BRA, deoarece nu sunt dovezi certe că ar ajuta la supraviețuirea pacienților infectați cu COVID-19.

Ghidul actual al Societății Europene de Cardiologie reiterează recomandările precedente, conform cărora pacienții nu trebuie să oprească tratamentul prescris cu inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei sau blocanți ai receptorului de angiotensină pentru managementul hipertensiunii arteriale sau a altor afecțiuni cardiovasculare.

De asemenea, Societatea Internațională de Hipertensiune (ISH) a oferit explicații clare privind abordarea pacientului hipertensiv infectat cu COVID-19 și susține recomandările organizațiilor majore europene ce au drept scop managementul hipertensiunii arteriale, toate concluzionând următoarele informații majore:

  1. În prezent, nu există dovezi clare că hipertensiunea arterială este asociată cu un risc crescut de infecție cu COVID-19. Prin urmare, pacienții hipertensivi COVID-19 pozitivi ar trebui să respecte aceleași indicații că subiecții de aceeași categorie de vârstă și cu același profil al comorbidităților
  2. Nu există date clinice în vivo care să arate dacă IECA sau BRA influențează susceptibilitatea la infecția cu COVID-19 și dacă afectează evoluția clinică a celor infectați.
  3. La pacienții stabili, cu infecție dovedită cu COVID-19 sau cu risc de infecție cu COVID-19, tratamentul cu IECA/ BRA ar trebui recomandat conform ultimilor ghiduri
  4. Datele disponibile în prezent privind managementul hipertensiunii arteriale nu susțin o utilizare diferențiată a blocantelor SRA – IECA sau BRA la pacienții cu COVID-19.
  5. La pacienții cu COVID-19 cu simptome severe sau sepsis, blocanții SRA și alte medicamente hipotensoare trebuie folosite justificat, ținând cont de starea clinică a pacientului
  6. Sunt necesare cercetări suplimentare care să analizeaze datele în continuă creștere a impactului acestor medicamente asupra evoluției clinice a pacienților infectați cu COVID-19.

BIBLIOGRAFIE

  • https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/events-as-they-happen
  • https://www.eshonline.org/spotlights/esh-statement-on-covid-19
  • https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
  • https://www.escardio.org/Councils/Council-on-Hypertension-(CHT)/News/positionstatement-of-the-esc-council-on-hypertension
  • https://www.eshonline.org/spotlights/esh-stabtement-on-covid-19-2/
  • https://ish-world.com/news/a/A-statement-from-the-International-Society-of-Hypertensionon-COVID-19/