BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută
Close this search box.

Pierderea mirosului ca urmare a infecției cu COVID-19

 

ANOSMIA (pierderea mirosului) – SIMPTOM PRECOCE ÎN INFECȚIA CU COVID-19

CE ȘTIM PÂNĂ LA ACEST MOMENT?

 

Ceea ce a început ca o raportare anecdotică pe rețelele de socializare, a devenit rapid un aspect-cheie al cercetării medicale, mobilizând oamenii de știință în încercarea de a determina dacă acest virus respirator poate cauza pierderea mirosului.

Se încearcă la acest moment cuantificarea severității anosmiei și a modificărilor celulare prezente la nivelul tractului olfactiv, fiind astfel posibil ca pe viitor un test simplu să fie efectuat pentru screening-ul infecției în etapa foarte precoce a acesteia, anterior apariției altor simptome.

SANDEEP ROBERT DATTA – asistent universitar în cadrul universității Harvard – Catedra de Neurobiologie, a sugerat că mecanismul care determină pierderea mirosului este legat de afectarea celulelor de suport și a celulelor stem mai mult decât de injuria/pierderea neuronilor senzoriali din cadrul căilor olfactive. Concluziile preliminare au apărut în contextul analizei studiilor animale anterior publicate și a datelor referitoare la genomul uman care au demonstrat care celule epiteliale olfactive prezintă receptorul caracteristic (ACE2 și TMPRSS2) care se leagă de spike-ul proteinei S al virusului SARS-COV2. “Anosmia poate apărea ca urmare a inflamației induse de COV2 (efect secundar/indirect), dar este posibil că aceasta să apară și ca urmare a alterării directe de la nivelul epiteliului nazal responsabil de funcția olfactivă normală” – a declarat dr. Datta.

Celulele stem și celulele de suport de la nivelul epiteliului olfactiv prezintă acești 2 receptori caracteristici, ceea ce sugerează că infecția COVID 19 poate determina anosmie sau alte disfuncții olfactive ale acestor celule de suport secundar inflamației COV2 induse, dar care se remit/dispar odată cu vindecarea și respectiv cu reluarea funcției olfactive normale. Dr. Datta a menționat că cercetări suplimentare sunt necesare pentru a stabili care este mecanismul exact la nivel celular. Între timp, este importantă confirmarea la nivelul populațional că anosmiei ca simptom precoce al infecției COVID 19.

CUANTIFICAREA DISFUNCȚIEI OLFACTIVE

RICHARD DOTY de la Universitatea Pennsylvania pentru Gust și Miros a publicat împreună cu colegii din Iran rezultatul unui muic studiu clinic efectuat în Iran în care au folosit un test validat pentru cuantificarea funcției olfactive, concluzionând că:

– “rezultatele preliminare sugerează că aproape toți pacienții care prezintă infecția cu acest virus prezintă un grad mai mare sau mai mic de anosmie” – a declarat dr. DOTY.

Între timp, MARK ALBERS – asistent universitar la Universitatea Harvard, speră să lanseze în viitorul apropiat un studiu clinic care folosește carduri de tipul “răzuiește și miroase” (“peel and sniff cards”) care emit diferite mirosuri pentru a evalua incidența și severitatea anosmiei în rândul pacienților COVID pozitivi. Obiectul acestui studiu clinic este reprezentat de obținerea unui instrument de screening. Importanța utilizării unui test cantitativ este reprezentată de faptul că pacienții nu sunt întotdeauna obiectivi în ceea ce privește raportarea personală a funcției olfactive. “Testarea din cadrul studiului clinic va putea să fie efectuată acasă de fiecare pacient individual, astfel încât să se reducă riscul transmiterii infecției în cadrul profesiilor care prezintă cel mai mare grad de expunere la infecție” – a declarat dr. Albers. Datele preliminare vor fi colectate, urmând ca pacienții să fie ulterior monitorizați timp de un an pentru a observa menținerea sau remiterea simptomatologiei olfactive. Dr. Albers a mai menționat că “Înțelegerea traiectoriei de recuperare poate oferi informații despre mecanism”.  Acesta susține și un al treilea mecanism posibil responsabil pentru anosmie și anume penetrarea virală la nivelul creierului. “Este cunoscut faptul că virusurile pot avea un traseu ascendent către creier de la nivelul tractului olfactiv” – declară acesta. Un studiu similar este în desfășurare în Germania, iar date care provin din Coreea de Sud stabilesc un procent de 30% tulburări olfactive în rândul pacienților COVID 19. Pentru moment, date sigure referitoare la pierderea mirosului care să prezinte o relație de cauzalitate directă cu pandemia lipsesc, așadar nu există la acest moment un consens al experților care să indice ferm testarea pentru COVID 19 la pacienții cu anosmie.

ANOSMIA – este un simptom frecvent în contextul infecțiilor virale. Având în vedere că anosmia este un simptom frecvent la pacienții cu gripă, nu este deloc surprinzător faptul că sistemul olfactiv este o țintă a virusului SARS – COV2.

CDC (Center of Disease Control – USA) nu specifică anosmia că simptom în contextul infecție COVID 19.

OMS corelează rapoartele referitoare la anosmie și ageuzie (pierderea gustului).

Academia Americană de ORL – Chirurgia Capului și Gâtului (AAO – HNS USA) a emis în data de 22 martie o declarație prin care solicită că anosmia să fie trecută ca simptom al infecției COVID 19. O societate din Marea Britanie a întreprins un proces similar.

Dr. Datta a menționat că multe aspecte rămân încă de elucidat în ceea de privește mecanismul exact la nivel celular referitor le pierderea mirosului. “Între timp este important ca acest simptom să fie confirmat la nivel populațional ca un semn precoce de infecție. Acest aspect ar putea avea un impact critic asupra sănătății publice” – a declarat acesta.

Există, de altfel, dovezi că anosmia prezice cu mai mare acuratețe noul coronavirus decât celelalte simptome cunoscute, precum febra și tusea uscată.

Până la două treimi din cei infectați și-au pierdut mirosul

Exista rapoarte despre persoane care nu pot mirosi mult timp după ce infecția cu Covid-19 a dispărut. Astfel, chiar dacă doar câțiva oameni care au avut Covid-19 suferă de anosmie de lungă durată, există în continuare o mulțime de supraviețuitori cu un potențial risc de a ajunge la un deficit de miros cu adevărat tragic. După unele estimări, de la o treime până la două treimi din persoanele cu simptome de Covid-19 prezintă anosmie. “Anosmia pare un fenomen curios, dar poate fi devastator pentru acele persoane la care este persistentă”, a spus Datta. „Poate avea consecințe psihologice grave și ar putea fi o problemă majoră de sănătate publică în dacă avem o populație creștere cu această pierdere permanentă a mirosului”, concluzionează omul de știință.

În cazul în care prezentați oricare dintre simptomele atribuite infecției cu COVID-19, vă rugăm să CONTACTAȚI MEDICUL DE FAMILIE!

Surse:

  1. AAN.com – Neurology today.