BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Recuperare post Accident Vascular Cerebral (AVC)

Un accident vascular cerebral (AVC) este o afecțiune medicală în care – întreruperea fluxului de  sânge către creier sau spargerea unui vas de sânge împiedică oxigenarea creierului și provoacă moartea celulelor. Există două tipuri principale de accident vascular cerebral. Ambele fac ca părți ale creierului să nu mai funcționeze corect.

Accidentele vasculare cerebrale  (AVC) sunt clasificate în două tipuri principale:

  • Accident vascular cerebral ischemic(cu cheaguri) – reprezentând aproximativ 87% din accidentele vasculare cerebrale și este cauzat de o obstrucție a unui vas de sânge care alimenteaza creierul.
  • Accident vascular cerebral hemoragic(cu sângerări) – cauzat frecvent de hipertensiune arterială necontrolată, ce apare atunci când vasele de sânge slăbite se rup – ce pot fi anevrisme și malformații arteriovenoase.

Și  Accidentul ischemic tranzitor – ce este un blocaj temporar al fluxului sanguin către creier, adesea reprezentând semne de avertizare că poate urma  un accident vascular cerebral ischemic major.

Semnele și simptomele unui accident vascular cerebral pot include incapacitatea de a se mișca sau de a simți pe o parte a corpului, probleme de înțelegere sau vorbire, amețeli sau pierderea vederii pe o parte. Semnele și simptomele apar adesea brusc si imediat după ce a avut loc accidentul vascular cerebral.

Rolul recuperării după AVC

Reabilitarea medicală a pacientului  este o parte importantă a recuperării după AVC,  fiind un program de terapii diferite ce ajută la îmbunătățirea funcțiilor fizice si cognitive, recăpătarea aptitudinilor pierdute și  dezvoltarea de metode de compensare a leziunilor cerebrale ireversibile. Astfel, celule nervoase sunt ajutate să realizeze noi conexiuni, și, în cele din urmă, se ajunge la îmbunătățirea calității generale a vieții.

În funcție de părțile creierului afectate de AVC, reabilitarea poate ajuta la mișcare, vorbire, forță și abilități de viață de zi cu zi.

Există o gamă largă de complicații ale accidentului vascular cerebral – și cât de bine își revine fiecare persoană după aceea. Cercetătorii au descoperit că persoanele care participă la un program concentrat de reabilitare a AVC au performanțe mai bune decât majoritatea persoanelor care nu au reabilitare pentru AVC. Prin urmare, reabilitarea AVC este recomandată tuturor persoanelor afectate de AVC.

Recuperarea AVC variază de la persoană la persoană. Este greu de prezis câte abilități îți poți recupera și cât de curând.

În general, reabilitarea cu succes a AVC depinde de:

  • Factori fizici, inclusiv severitatea accidentului vascular cerebral, atât în ceea ce privește efectele cognitive, cât și fizice.
  • Factori emoționali, cum ar fi motivația și starea de spirit și capacitatea pacientului de a continua activitățile de reabilitare în afara sesiunilor de terapie.
  • Factori sociali, cum ar fi sprijinul prietenilor și familiei.
  • Factori terapeutici, inclusiv începerea timpurie a reabilitării și stabilirea programului de reabilitare a pacientului.

Rata de recuperare este, în general, cea mai mare în săptămânile și lunile imediat după un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, există dovezi că performanța se poate îmbunătăți chiar și la 12 până la 18 luni după un accident vascular cerebral.

Există multe abordări pentru a ajuta pacienții să se recupereze după un AVC. În general, reabilitarea se concentrează pe acțiuni specifice concentrate și repetitive – exersând același lucru din nou și din nou. Planul de reabilitare va depinde de partea corpului sau de tipul de abilitate afectată de AVC.

  • Activitățile fizice pot include:
    • Exerciții motorii. Exercițiile pot ajuta la îmbunătățirea forței musculare și a coordonării în întregul corp. Acestea pot include mușchii folosiți pentru echilibru, mers și chiar înghițire.
    • Anumite exerciții și tratamente pot ușura tensiunea musculară (spasticitatea) și pot ajuta la recăpătarea funcțiilor de mișcare.
  • Activitățile cognitive și emoționale pot include:
    • Terapie pentru tulburări cognitive. Terapia ocupațională și logopedia pot ajuta cu abilitățile cognitive pierdute, cum ar fi memoria, procesarea, rezolvarea problemelor, abilitățile sociale, judecata și conștientizarea siguranței.
    • Terapie pentru tulburările de comunicare. Terapia logopedică poate ajuta la  recâștigarea abilităților pierdute în vorbire, ascultare, scriere și înțelegere.
    • Evaluare și tratament psihologic. Adaptarea emoțională ar putea fi testată.
  • Terapii noninvazive – Stimulare neinvazivă a creierului – Tehnici precum TMS (stimularea magnetică transcraniană) au fost folosite cu succes la îmbunătățirea unei varietăți de abilități motorii.

Reabilitarea accidentului vascular cerebral implică o varietate de specialiști.

Programul de reabilitare post AVCeste susținut de pacient, alături de o echipă multidisciplinară ce urmărește maximizarea calității vieții pacienților  și prevenția apariției a noi accidente vasculare ,si, nu doar ameliorarea controlului motor sau independența funcțională și reintegrarea socială a acestora.

  • Medicul neurolog– specialistul neurolog pentru terapia de fond, poate recomanda un tratament, investigații suplimentare sau contribuie la prevenirea complicațiilor. În centrul nostru, efectuează consultații neurologie Bogdan Pană și dr. Ioana Dunca.
  • Medicul de recuperare medicală – este cel care întocmește planul de recuperare – mai ales în cazurile în care pe lângă kinetoterapie se asociază și electroterapie, laserterapie și alte tehnici de recuperare. În centrul nostru oferă consultații de recuperare medicală dr. Sarah Adriana Nica.
  • Fiziokinetoterapeutul – este cel care preia indicațiile medicului neurolog sau medicului de recuperare pentru a duce la bun sfârșit planul de recuperare, cât mai personalizat și eficient posibil, urmărind evoluția pacientului ședință cu ședință. Poate aplica atât tehnici consacrate – fizioterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic, cât și tehnici inovative – cum ar fi TMS – stimulare magnetică transcraniană, o terapie bazată pe acțiunea controlată a undelor electromagnetice asupra creierului – utilă mai ales în rezolvarea problemelor de scăderea forței musculare și spasticitate. În centrul nostru, efectuează ședințe de fiziokinetoterapie Iuliana Zamfirache.  

Referințe:

  1. Jankovic J, et al., eds. Neurological rehabilitation. In: Bradley and Daroff’s Neurology in Clinical Practice. 8th ed. Elsevier; 2022. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 14, 2022.
  2. Kellerman RD, et al. Rehabilitation of the stroke patient. In: Conn’s Current Therapy 2022. Elsevier; 2022. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 16, 2022.
  3. Stroke rehabilitation. Mayo Clinic; 2022.
  4. Choi MJ, et al. Digital therapeutics: Emerging new therapy for neurologic deficits after stroke. Journal of Stroke. 2019; doi:10.5853/jos.2019.01963.
  5. Cunningham DA, et al. Tailoring brain stimulation to the nature of rehabilitative therapies in stroke. Physical Medicine & Rehabilitation Clinics of North America. 2015; doi: 10.1016/j.pmr.2015.07.001.
  6. Natural Medicines. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/comparative-effectiveness/condition.aspx?condition=Stroke. Accessed March 14, 2022.
  7. Bellamkonda E (expert opinion). Mayo Clinic. March 21, 2022.
  8. Post-stroke rehabilitation fact sheet. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Post-Stroke-Rehabilitation-Fact-Sheet. Accessed March 14, 2022.
  9. Hoenig H. Overview of geriatric rehabilitation: Program components and settings for rehabilitation. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 14, 2022.
  10. Hoenig H. Overview of geriatric rehabilitation: Patient assessment and common indications for rehabilitation. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 14, 2022.
  11. Schultz BA (expert opinion). Mayo Clinic. March 17, 2022.
  12. Edwardson MA, et al. Overview of ischemic stroke prognosis in adults. https://www.uptodate.contents/search. Accessed March 14, 2022.
  13. Winstein CJ, et al. Guidelines for adult stroke rehabilitation and recovery. Stroke. 2016; doi.org/10.1161/STR.0000000000000098.