BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Rezultate imagistice (CT/RM) dictate la EMERALD cu ajutorul unui soft bazat pe inteligență artificială

CENTRUL MEDICAL EMERALD DIGITALIZEAZĂ PROCESUL DE EMITERE A REZULTATELOR IMAGISTICE

Centrul Medical EMERALD, parte a grupului SOFMEDICA este într-un proces de digitalizare a procedurilor aferente fluxurilor clinice ce implică înlocuirea documentelor tipărite cu variantele lor digitale în toate etapele actelor medicale. În acest context, în parteneriat cu compania Vatis Tech, EMERALD a început un proces de utilizare a unui soft inovativ de transcriere automată a rapoartelor explorărilor imagistice (IRM, CT, ultrasonografie) ce transformă automat variantele lor dictate în documente de tip text, crescând astfel eficiența medicului radiolog și în perspectivă reducând timpul necesar emiterii interpretărilor examenelor efectuate și transmiterii acestora către pacienți sau către medicii ce le-au solicitat.Peste 10.000 de pacienți au beneficiat în ultimii ani la EMERALD de investigații imagistice de înaltă performanță, centrul nostru fiind singurul centru medical din Sud Estul Europei acreditat de către Societatea Europeană de Cardiologie prin Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară ca laborator de excelență în imagistică cardiovasculară avansată prin rezonanță magnetică. Cu o echipă medicală multidisciplinară și supraspecializată, care aduce alături de radiolog și medicul clinican (cardiolog, neurolog, oncolog), am reușit să oferim unui procent de peste 50% dintre pacienții noștri rezultatele în aceeași zi în care a fost realizată examinarea.

Astfel, implementarea unei asemenea tehnologii contribuie semnificativ la atât la accelerarea emiterii rezultatelor, mai ales în situațiile în care acestea sunt importante pentru începerea promptă a tratamentului, cât și pentru creșterea acurateții acestora.

„Utilizarea tehnologiilor moderne a modificat fluxurile tradiționale de lucru în radiologie și în imagistica medicală, ce implicau numai evaluarea calitativă a imaginilor. Medicul imagist se găsește actualmente la limitele unei interfețe complexe ce implică imagini, aplicații de post-procesare a acestora și programe ce cuantifică elemente și procese lezionale particulare ale diferitelor tipuri de explorări, în care inteligența artificială este din ce în ce mai frecvent utilizată. Aceasta din urmă are deja și va avea fără îndoială un rol din ce în ce mai important în tranziția de la estimarea lezională doar din punct de vedere calitativ către validarea unor markeri cantitativi în imaginile procesate, lucru ce conduce în mod firesc către creșterea randamentului examinărilor, standardizarea interpretării caracterelor lezionale și ameliorarea aportului acestora în scop prognostic și evolutiv. Rapoartele explorărilor imagistice sunt elementul esențial al rolului medicului radiolog în fluxul diagnostic al pacientului, acestea reprezentând transpunerea informațiilor preluate din imagini în date clinice relevante. Altfel spus, medicul radiolog este astfel instruit și are experiența necesară pentru a reuși să transforme imagini în text, de preferință cât mai exact și relevant pentru medicul clinician ce beneficiază de datele rapoartelor explorărilor radiologice și imagistice.

În acest context, aplicațiile de transcriere (transformare în text a unei dictări provenite în mod direct de la vocea medicului radiolog) au reprezentat întotdeauna o provocare tehnologică, având în vedere faptul că limbajul medical și în particular cel radiologic reprezintă „o limbă străină“ sau mai bine spus un dialect al unei stranii limbi pentru cele mai multe programe de recunoaștere vocală, solicitând mult algoritmii de transcriere, de cele mai multe ori cu rezultate modeste ale corectitudinii textului transcris. Vatis Tech a găsit soluții adecvate în acest context, acuratețea transcrierii dictărilor realizate de această aplicație ce utilizează inteligența artificială pentru procesarea și ameliorarea progresivă a rezultatelor proceselor de transcriere fiind cu mult superioară altor aplicații similare pentru limba română. Sunt încredințat că această aplicație are toate premisele pentru a deveni în viitorul apropiat una dintre cele mai eficiente opțiuni pentru medicul radiolog care dorește să își amelioreze fluxul cotidian de lucru prin dictarea liberă a rapoartelor sale, urmată de transcrierea imediată a acestora în texte corecte din punct de vedere medical, semantic și stilistic. În aceste condiții, Vatis Tech promite să contribuie la reducerea timpului necesar redactării rapoartelor examinărilor radio-imagistice, lucru care nu poate fi decât extrem de binevenit din orice perspectivă.“

Dr. Răzvan Capșa, 

Director Medical Centrul Medical EMERALD, medic primar radiologie și imagistică medicală 

”Parteneriatul strategic cu SofMedica Group ne-a oferit oportunitatea de a dezvolta algoritmii noștrii de inteligență artificială și pe domeniul medical pe lângă celelalte domenii, iar în același timp a venit cu provocarea de a aduce nivelul de acuratețe al transcrierilor pe domeniul medical la același standard ridicat de peste 95% conform testării Vatis Tech.

Ne bucurăm să putem contribui la succesul clinicii EMERALD – membru a SOFMEDICA Group și suntem recunoscători pentru încrederea acordată în acest proiect de o importanță strategică pentru dezvoltarea Vatis Tech în industria medicală din România. De asemenea, explorăm cu interes și dezvoltarea altor soluții inovative alături de SOFMEDICA Group atat în România cât și în CEE.

Clinica EMERALD va putea astfel oferi cu ajutorul tehnologiei Vatis Tech de transcriere automată în limba română o experiență îmbunătățită atât pacienților cât și medicilor, acest lucru fiind nemaipomenit, iar asta ne motivează să împingem limitele tehnologiei de speech recognition și mai departe.”

Adrian Ispas

CEO  Vatis Tech

Ne bucură mult trecerea de la scrierea manuală a rezultatelor la implementarea unui program bazat pe inteligență artificială care să eficientizeze procesul de emitere a buletinelor radiologice. Ne dorim ca în următorii pași să implementăm și în zona ambulatorie acest program, pentru a ajuta echipele medicale și în cadrul consultațiilor, mai ales acolo unde timpul dedicat pacientului este esențial pentru un diagnostic corect și pentru o conduită terapeutică cu maximă eficiență.

                                                                                                                                             Anca -Maria Fodulu

Manager Operațional Centrul Medical EMERALD

Centrul Medical EMERALD este un centru integrat de diagnostic, lansat în 2018 în București, fiind parte a Grupului SOFMEDICA. Deși echipa medicală EMERALD acoperă numeroase specialități clinice și imagistice, accentul centrului nostru este pus pe diagnostic CARDIOVASCULAR, NEUROLOGIC și ONCOLOGIC, cu sprijinul departamentelor de imagistică (CT și RM), genetică și tehnologii inovative de diagnostic. Numărând peste 50 de cadre medicale, echipa noastră este formată din medici tineri, cu formare internațională, ce practică alături de medici cu zeci de ani de experiență profesională și academică, având numeroase supraspecializări și oferind servicii unice în România. În 2023, Centrul Medical EMERALD deschide cel de-al doilea său centru, în Iași.

Află mai multe despre Vatis Tech aici.