BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Sănătatea cardiovasculară și canicula

Și pentru oamenii sănătoși canicula este greu de suportat, iar pentru cei care suferă de boli inimă aceasta poate fi chiar periculoasă. Este cunoscut faptul că mortalitatea cardiovasculară crește în condiții de frig extrem dar și de căldură extremă.

Cum se adaptează corpul nostru la caniculă?

În funcție de vremea la care suntem expuși, corpul nostru echilibrează continuu producerea și pierderea căldurii din organism astfel încât procesele interne sa funcționeze optim. Când suntem expuși la temperaturi caniculare, corpul elimină căldura prin 2 mecanisme: crește fluxul de sânge din piele prin lărgirea vaselor de sânge periferice și declanșează transpirația.

Sângele circulă prin vasele profunde, spre cele superficiale de la nivelul pielii, transportând și căldura din interiorul corpului spre exterior. Atunci când fluxul său este accelerat, căldura din corp este eliminate mai repede. Această creștere a debitului circulator necesită o activitate mai mare a inimii.

Evaporarea transpirației duce la o pierdere mult mai eficientă a căldurii la nivelul pielii, dar și la pierderea de lichide și săruri din organism. Dacă nu ne hidratăm, volumul de sânge circulant poate scădea până când devine insuficient pentru nevoile organismului, mai ales în cazul pacienților cu boli asociate sau vârstnici.

De ce ar trebuie cei cu boli de inimă să evite căldura extremă?

Mecanismele de adaptare la căldură nu funcționează normal la pacienții cu boli de inimă:

  • când inima este slăbită și nu poate pompa suficient sânge nici în condiții normale, ea nu poate susține un flux circulator crescut
  • vasele de sânge de la nivelul pielii nu își pot crește diametrul la cei cu insuficiență cardiacă ca în cazul oamenilor sănătoși
  • tratamentul pentru inimă poate interfera cu mecanismele de apărare contra supraîncălzirii: beta-blocantele scad frecvența cardiacă, diureticele pot induce deshidratare suplimentară.

 

Cum vă puteți proteja de caniculă?

  • Evitați expunerea la căldură. Ieșiți afară doar în primele ore ala dimineții și seara.
  • Dacă trebuie să vă deplasați la ore cu temperaturi extreme, protejați-vă de soare, hidratați-va suplimentar, încercați să vă răcoriți periodic.
  • Răciți încăperea cu aer condiționat sau faceți dușuri frecvente
  • Dacă faceți efort, beți mai multă apă ca de obicei
  • Hidratați-vă suficient, beți apă respectând recomandările medicului cardiolog.
  • Consumați mese ușoare, mai reduse cantitativ, fructe

 

Când să mergeți la doctor?

Când temperatura crește peste 34 grade Celsius, dar chiar mai devreme dacă aerul este umed, există riscul insolației care se manifesta cu oboseală, amețeli, dureri de cap, disconfort abdominal, greață și vărsături, crampe musculare, delir și chiar pierdere a cunoștinței.

Dacă aceste simptome apar după expunere la căldură, și nu se ameliorează după ce ați băut apă rece și ați stat în atmosferă rece, consultați medicul dumneavoastră.

Consultați medicul cardiolog daca este necesară ajustarea medicației pe perioada caniculară.

Echipa Centrului Medical EMERALD vă stă la dispoziție în această perioadă.

Articol realizat de Dr. Monica Dobrovie, medic specialist cardiologie.