BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Test de supresie a hormonului de creștere în hiperglicemie provocată

Un nou test disponibil în cadrul Centrului Medical Emerald

Test de supresie a hormonului de creștere în hiperglicemie provocată (GH in OGTT), utilizat în diagnosticul acromegaliei sau pentru a defini vindecarea post interventie neurochirurgicală.

Durata test: 3h

Consultații și investigații realizate de către Dr. Mariana Costache Outas, medic primar endocrinologie.

Despre Acromegalie

Secreția în exces a hormonului somatotrop (GH= growth hormone) – de la nivelul unui adenom hipofizar în 99% din cazuri acromegalia/Gigantism este o afecţiune  rară. Cand apare în copilarie – anterior închiderii cartilajelor osoase, această afecțiune duce la talie ( înălțime) înaltă. Cand apare după completarea pubertății este caracterizată clinic prin creșterea exagerată a oaselor feței: mandibulă ( cu lărgirea spațiilor dentare și modificarea ocluziei fiziologice), creșterea piramidei nazale dar și a altor oase – iar  în cazul unei progresii îndelungate a bolii – duce la creșterea numărului de la mănușă – și a numarului de la pantofi.

Pot apărea îngroșarea pliurilor feței , asprirea trăsăturilor feței, tegumente cu aspect acneic și creștere a pilozității. În plus față de modificarea aspectului exterior,  are loc creșterea sincronă a organelor interne –  cu creșterea riscului cardiovascular – prin cardiomegalie și hipertensiune arterială. Poate fi însotiță de gușă ( creșterea tiroidei ), apariția polipilor colonici și instalarea sindromului de apneee în somn ( prin îngroșarea luetei și îngustare de căi aeriene superioare). Influența pe metabolismul glucidelor este apariția diabetului zaharat secundar.

Testul de screening care recomandă efectuarea testului de supresie al GH – este decelarea unei valori crescute a IGF1 – fie în contextul supiciunii clinice – fie ca urmare a identificării formațiunii tumorale de lojă hipofizară  ( adenom hipofizar).

Diagnosticul acromegaliei are la baza, determinările hormonale specifice care să dovedească secreția în exces de GH și localizarea sursei acestuia prin examinarea RMN hipofizar.

Pregătirea pacientului – ultimul consum de alimente trebuie să fie cu cel puţin 8 ore înaintea efectuării testului ( respectiv,  situația în care se regăsește pacientul la trezire, a  jeun); este permisă ingestia unor cantităţi mici de apă*

Efectuarea testului –  presupune administrarea a 75 gr glucoză anhidră ( 82.5 mg glucoză monohidrat) dizolvată în apă rece. Se recoltează 4 probe de sânge pentru determinarea nivelului glicemiei şi GH – spatiate pe 120 minute – cu prima probă – recoltată înaintea administrării glucozei.

Ingestia de glucoză – duce la creșterea nivelului seric al glicemiei – fapt ce în cazul unei secreții normale este însoțită de supresia ( valoare scazută ) a nivelului de hormoni de creștere.

În cazul acromegaliei – scăderea nivelului de GH nu mai are loc.