BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

TIMIȘOARA

*in curand

Caută

Solicită o programare

Test inovator pentru apnee în somn și studiu calitate somn: poligrafie

Diagnosticare prin utilizarea dispozitivului cu metoda poligrafiei cu utilizare unică WatchPAT ONE (în ambulatoriu) 24 de ore.

Testul de apnee în somn și studiu calitate somn-poligrafie, permite detectarea tulburărilor respiratorii care pun viața în pericol în timpul somnului și se realizează cu ajutorul unei aplicații android și a unui dispozitiv ce monitorizează informațiile.

Dispozitivul măsoară 7 canale de semnal PAT, pulsoximetrie, actigrafie, poziția corpului, sforăitul și mișcarea pieptului prin trei puncte de contact.  WatchPAT calculează AHI (indici evaluare respiratorie de Apnee și Hiponee) utilizând timpul real de somn al pacientului.

Cele trei puncte de contact oferă o rată de succes a studiului de 98% fără a compromite capacitatea de diagnosticare.

Unul dintre avantajele acestei metode este posibilitatea efectuării examinării în ambulatoriu. Aparatul de diagnostic înregistrează diverse măsurători, înregistrează mișcările toracelui și mișcările respiratorii, fluxul de aer prin nas și/sau gură, pulsul, determină saturația de oxigen din sânge și detectează modificări ale poziției corpului.

Pentru a efectua înregistrarea măsurătorilor, pacientul este instruit de către cadrele medicale să conecteze aparatul. Acasă, înainte de culcare, pacientul conectează aparatul și acesta pornește automat, efectuând toate măsurătorile necesare în timp ce pacientul doarme. Dimineața, pacientul deconectează aparatul.

Prin intermediul unui soft Android specializat, datele sunt concentrate într-un raport și grafice specifice, denumite actigrame. După efectuarea măsurătorilor, medicul analizează datele obținute și oferă o opinie medicală cu privire la posibilul diagnostic.

Aparatul este de unică folosință, acesta nu se înapoiază.

Arhitectura de somn

Arhitectura de somn reprezintă modelul ciclic al somnului, în timp ce se schimbă între diferitele stadii

de somn și oferă informații despre stadializarea somnului, inclusiv eficiența somnului – latența somnului non-REM (somnul profund) și latența REM (somnul rapid de mișcare a ochilor). De asemenea, oferă valoarea adăugată a detectării apneei în somn legate de REM cu indicii de Apnee și Hiponee –  AHI REM și non-REM.

 Senzorul toracic înregistrează poziția corpului, efortul respirator și sforăitul ce identifică în mod specific apneea centrală de somn (ACS/CSA) și procentul de timp de somn cu respirațiile Cheyne-Stokes.

 

 Raport de evaluare automatizat complet în doar câteva secunde

Somnul constă în mai multe cicluri de somn care se repetă, iar fiecare ciclu include două tipuri distincte de somn: somnul non-REM și somnul REM.

Non–REM – este somnul profund, odihnitor, activitatea corticală este scăzută, corpul se află în etapa în care mușchii se refac, țesuturile se regenerează, are loc creșterea și dezvoltarea și se restaurează energia pentru ziua următoare.

Acest somn cuprinde patru etape, fiecare cu durata de 5-15 minute, adâncimea somnului non-REM scade odată cu trecerea ciclului.

Somnul REM (cu vise, somnul rapid de mișcare a globilor oculari) – se intră în această etapă după aproximativ 90 de minute de la debutul somnului, activitatea corticală este intensă, apar majoritatea viselor ce pot fi foarte intense, globii oculari se mișcă rapid în diferite direcții. În timpul acestui somn, crește presiunea arterială și frecvența bătăilor inimii, paralizie a mușchilor voluntari.

Ciclul normal de somn-trezire constă în 4-5  episoade de somn REM în care intervalul dintre episoadele REM se reduce, dar durata crește pe măsura progresului ciclului.

Apneea în somn este o afecțiune comună, în care respirația se oprește pentru intervale scurte în timp ce dormiți. Dacă este lăsată netratată, poate avea efecte semnificative asupra sănătății pe termen lung.

Principalele tipuri de apnee în somn sunt:

  • Apneea obstructivă în somn – cea mai frecventă formă care apare atunci când mușchii gâtului se relaxează;
  • Apneea centrală în somn – apare atunci când creierul nu trimite semnale adecvate mușchilor care controlează respirația;
  • Sindromul complex de apnee în somn, cunoscut și sub denumirea de apnee centrală în somn apărută în urma tratamentului, care apare atunci când cineva are atât apnee obstructivă în somn, cât și apnee centrală în somn.

Tratamentul vă poate ușura simptomele și ar putea ajuta la prevenirea problemelor cardiace și a altor complicații. Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea apnee în somn, există posibilitatea unui test de somn pe timp de noapte care vă monitorizează respirația.

  1. Hedner J. et al. A Novel Adaptive Wrist Actigraphy Algorithm for Sleep-Wake Assessment in Sleep Apnea Patients. SLEEP, Vol. 27, No. 8, 2004 :1560-1566
  2. Hedner J. et al. Sleep Staging Based on Automimcal Signals: A Multi-Center Validation Study. JCSM. Journal of Sleep Medicine, Vol. 7, No. 3, 2011: 301 – 306
  3. Comparison of AHI using recording time versus sleep time Schutte – Rodin et al., J Sleep Abs supl 2014, p. A373