BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Virozele – Pregătirea pentru sezonul rece

Odată cu apariția sezonului rece, capacitatea de apărare a organismului scade și apar destul de frecvent virozele respiratorii.

Virozele respiratorii sunt cele mai frecvente afecțiuni respiratorii, și sunt cauzate de numeroase tipuri și subtipuri virale, a căror apariție este favorizată de frig și umezeală. Acestea afectează cel mai frecvent căile aeriene superioare: nasul, sinusurile, faringele și laringele (în acest caz marea majoritate sunt de natura virală).

În cazul persoanelor în vârstă și cu boli cronice, imunitatea acestora poate fi mult mai afectată. Persoanele diagnosticate cu boli cronice de tipul celor respiratorii, cardiace, oncologice, renale sau diabet, suportă mai greu aceste condiții și este bine să se adreseze medicului de familie sau medicului specialist pentru monitorizarea evoluției atunci când sunt afectați de viroză.

Recomandat este să ne ferim de frig și să căutăm modalități de a ne întări sistemul imunitar,  să pregătim organismul urmând câteva sfaturi: să ne asigurăm că avem o alimentație ce conține o mulțime de nutrienți,  evitarea stresului, practicarea respirației profunde, consumul de apă și practicarea de exerciții regulate.

Sfaturi de întărire a organismului prin creșterea imunității

Alimentație sănătoasă

Ceea ce măncăm este un factor major atunci când vine vorba de sănătatea sistemului nostru imunitar. În timp ce majoritatea oamenilor apelează de obicei la fructe și legume atunci când caută modalități de a-și spori imunitatea, există și alte alimente care pot fi benefice pentru organism. De exemplu, putem consuma alimente care conțin probiotice, enzime, vitamine și minerale despre care s-a demonstrat că îmbunătățesc imunitatea prin promovarea unui răspuns imunitar puternic ce va ajuta la combaterea infecțiilor și a virușilor.

Câteva exemple de alimente probiotice includ: iaurt, chefir, varză murată și murături. Când consumam aceste alimente în mod regulat, bacteriile bune vor ajuta la crearea unui mediu în care agenții patogeni nu pot supraviețui și vor menține organismul liber de organismele care cauzează boli.

Evitarea stresului

Fie că este vorba de stres zilnic sau de un eveniment traumatizant, ar trebui să fim conștienți de faptul că ne poate afecta negativ sistemul imunitar. La urma urmei, corpul și mintea sunt legate și atunci când ne simțim stresati, sistemul imunitar fiind și el afectat. Aceasta înseamnă că devine mai greu să luptăm împotriva infecțiilor și virușilor care pot duce la probleme respiratorii și infecții precum răceala obișnuită.

Recomandat este de a încerca să gestionăm nivelul de stres și, dacă acest lucru nu este posibil, de apelat la ajutor profesional.

Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice nu sunt bune numai pentru inimă, ci și pentru sistemul imunitar. Concluzia este că ar trebui să ne facem un obicei de a face exerciții regulate. Mersul pe jos și urcatul scărilor poate fi un început.

Practicarea respirației profunde

Când vine vorba de întărirea sistemului imunitar, respirația profundă poate ajuta în acest sens. Atunci când respirăm profund, trimitem oxigen în organism, ceea ce ajută la o oxigenare mai buna a organismului. Doar 10 minute de respirație profundă pe zi pot ajuta la acest proces. Pur și simplu inspirăm profund pe nas și îl reținem câteva secunde înainte de a expira pe gură. Aceste exerciții se pot face și în timp ce stăm la birou sau în timp ce vizionăm la televizor.

Să consumăm mai multă apă

Consumul de apă are efecte beneficice asupra organismului. Apa ajută celulele organismului să absoarbă substanţele nutritive şi să lupte împotriva infecţiilor.

Somn suficient – Somnul este important pentru funcționarea creierului, starea de spirit, memorie și pentru sistemul imunitar. Organismul are nevoie de odihnă pentru a putea repara daunele și a lupta împotriva infecțiilor. În plus, organismul produce celule albe din sânge în timpul somnului, care sunt esențiale pentru combaterea infecțiilor. Experții recomandă să dormim aproximativ opt ore în fiecare noapte pentru a promova sănătatea și starea de bine.

În cadrul centrului EMERALD, Dr. Gabriel Șica, medic specialist medicină internă acordă consultații și în regim CASM/OPSNAJ.

Programări la telefon 021 9814.