BUCUREȘTI

Str. Nicolae Caramfil, nr.75, sector 1, București

IAȘI

Str. Iancu Bacalu nr. 23 , în incinta Palas Campus

Caută

Solicită o programare

Ziua Mondială a Sănătații Mintale – 10 octombrie 2019

Ziua Mondială a Sănătații Mintale – World Mental Health Day este marcată in fiecare an pe 10 octombrie, iar tema din acest an este ”Prevenția suicidului”.

Centrul Medical Bellanima, în parteneriat cu Centrul Medical Emerald, organizează cu acest prilej un eveniment care aduce în discuție subiectul sănătății mintale din perspectiva integrată neuro-psihiatrică, pentru o mai bună înțelegere a importanței abordării pluridisciplinare a acestui gen de afecțiuni. Prezentarea va fi susţinută de medici neurologi, medici psihiatri şi psihoterapeuţi cu o experienţă vastă în ceea ce priveşte atât bolile neurodegenerative, de cele mai multe ori cu depresie asociată, cât şi cazurile psihiatrice grave, cu risc de suicid. Se va pune accent pe simptomatologia asociată depresiei, pe factorii de risc şi pe prevenţie. De asemenea, datele vor fi susţinute de relatări ale pacienţilor.

Evenimentul va avea loc în ISLE center ( Calea Floreasca 169A, vis a vis de mall Promenada), joi, 10 octombrie, începând cu ora 18.30. 

Prin intermediul parteneriatului Centrul Medical Bellanima – Centrul Medical Emerald, cele două clinici promovează o abordare integrată neuro-psihiatrică privind prevenţia şi tratarea tulburărilor care afectează sănătatea mintală și își asumă rolul de a contribui la o mai bună informare a populației cu privire la realitățile pacienților ce suferă de boli mintale, de a se implica în combaterea stigmatizării și de a mobiliza eforturile factorilor decizionali pentru asigurarea unui acces mai bun la tratament.

Alături de medici și jurnaliști vor participa și reprezentanți ai pacienților, prin Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neuro-degenerative (APAN).

 

Câteva date despre suicid la nivel mondial și național

La nivel mondial, peste 800 000 de oameni mor prin sinucidere în fiecare an – aproximativ o persoană la fiecare 40 de secunde. Suicidul este a 15-a cauză de deces la nivel mondial, 1.4% din numărul total de decese se produce prin suicid, fiind mai des întâlnită la bărbați (aproape dublu). Deși ratele de sinucidere sunt mai mari la persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, sinuciderea este a doua cauză de deces la tinerii de 15-29 ani, la nivel mondial. Mai mult, pentru fiecare persoană care moare prin suicid, se estimează că alte 25 de persoane au cel puțin o tentativă de sinucidere, iar aproximativ 75% dintre sinucideri apar în țările cu venituri mici și medii. [i]

La nivel naţional, grupa de vârstă cu cu cele mai multe sinucideri în România este vârsta a 3-a (65 ani+). Rata sinuciderii în România in ultimii 10 ani a fost relativ constantă, între 11,5-12,5 la 100.000 locuitori, adică aproximativ 2450-2950 decese prin sinucidere anual, raportul bărbaţi femei fiind de 4/1. Judeţele cu rata cea mai ridicată de sinucidere sunt: Dolj, Harghita, Covasna, Ilfov şi Satu Mare [ii].

 

Fondat in anul 2013 ca primul centru medical din România dedicat tratării depresiei şi tulburărilor asociate, Centrul Medical Bellanima pune astăzi la dispoziţia clienţilor săi experienţa şi cunoştinţele unei echipe de specialişti din domeniul psihiatriei, psihologiei clinice și psihoterapiei pentru diagnosticarea şi tratarea, în mod integrat si pluridisciplinar, unei arii vaste de tulburări şi probleme psihice, pentru toate grupele de vârstă. 

Centrul Medical Emerald este un centru medical integrat, care abordeaze în mod unitar toate etapele îngrijirilor medicale, de la prevenție la diagnostic, tratament și urmărire medicală, şi care acoperă o gamă largă de afecțiuni din domeniile neurologiei și cardiologiei. Cu un centru de imagistică (prin rezonanță magnetică) cu accent pe inimă și creier, o echipă medicală cu experiență internațională, tehnologii inovative, abordare multidisciplinară, centrată pe pacient și nu în ultimul rând, timp suficient acordat fiecărui pacient, dorim ca experiența pacientului să fie cu adevărat diferită, ca atât medicul cât și pacientul să fie parteneri în discuție pentru a înțelege afecțiunea de care suferă și pentru a stabili de comun acord cea mai bună opțiune de tratament personalizat.

Raport OMS privind preventia suicidului – Geneva, 2014

Statistici preluate de pe site-ul ARPS (Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului)

 

Mai multe detalii despre eveniment la Alexandra Ilina – Bellanima <alexandra.ilina@bellanima.ro> sau 0739/675688.